aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Вартість (ціна) розлучення в Україні у 2023 році

Коли люди починають зустрічатися і врешті-решт вирішують пов'язати своє життя шлюбом, навряд чи хтось замислюється про те, що ідилія рано чи пізно може закінчитися, цукерково-букетному періоду на зміну прийде побут та постійні конфлікти. Як результат, подальше спільне життя здається неможливим. Деякі пари роблять спроби реабілітувати і врятувати сім'ю, проте це виходить лише в окремих випадках - найчастіше подружжя вирішує розірвати шлюб. Розлучення - непроста процедура, що супроводжується витратами часу, фінансів та, звичайно ж, емоційною напругою. Крім того, виникає безліч труднощів із документацією. У цій публікації ми розглянемо ціну розлучення у 2023 році.

Скільки коштує розлучення в Україні у 2023 році

Ціна розірвання шлюбу в РАГСі у 2023 році

Відповідно до чинного законодавства України, розірвати подружні відносини в органі реєстрації актів цивільного стану можуть пари, які досягли згоди щодо розлучення, за умови відсутності спільних спадкоємців віком до 18 років. Якщо хоча б одну з перерахованих умов порушено, розірвання шлюбу в 2023 році здійснюється тільки в судовому порядку.

Для оформлення розлучення в органі реєстрації актів цивільного стану необхідно звернутися до установи за актуальним місцем проживання та подати загальну заяву. Тривалість розлучення становить 30 днів - після закінчення зазначеного терміну, якщо подружжя не помирилося і не відкликало заяву, видається свідоцтво про розірвання подружніх відносин. Розлучення – не безкоштовна процедура: парі необхідно сплатити 8,50 грн. Крім того, можуть вимагати додаткові послуги, за які потрібно буде сплатити.

Вартість розлучення в суді 2023 в Україні

Розлучення в суді здійснюється у таких випадках:

  • один із пари не згоден розривати подружні стосунки;
  • у подружжя є спільні діти, які не досягли повноліття;
  • суперечки щодо поділу спільно нажитого майна.

З найбільшими труднощами пов'язане розлучення із залученням у процес дітей. Щоб уникнути проблем, подружжю рекомендується попередньо скласти контракт, у якому буде прописано, з ким із батьків надалі проживатиме спадкоємець, умови зустрічей з іншим батьком, сума аліментів. Також у нотаріуса слід оформити та завірити додатково договір про виплату коштів на утримання дитини. У цьому разі розірвання шлюбу триватиме приблизно 30 днів. За відсутності згоди одного з пар розлучення може затягнутися на невизначений термін. Особливо важко, якщо партнер зацікавлений у відтягуванні розірвання подружніх стосунків. Відсутність згоди – не вирок: суд все одно винесе вердикт, проте проблема полягає у тому, коли саме. У такому разі рекомендується звернутися до компетентного в цих питаннях юриста - сімейного адвоката, який допоможе пройти всі труднощі та досягти бажаного результату в залі суду.

Вартість розлучення у 2023 році у суді визначається декількома факторами:

  • оплата послуг юриста;
  • судовий збір розміром 1074 грн.

Якщо парі необхідно розділити спільно нажите майно, доведеться заплатити окремо за відповідний позов – 1% вартості (не більше трьох прожиткових мінімумів).

Додаткові витрати, які можуть супроводжувати розлучення у 2023 році в Україні

Для деяких пар вартість розірвання шлюбу в 2023 році обмежиться виключно судовим збором та послугами юриста. Інші не зможуть уникнути додаткових витрат у вигляді:

  • витрат на транспорт та оренду житла. Нагадаємо, що позов подається до судової інстанції за місцем реєстрації/проживання відповідача (лише в деяких випадках можливе подання заяви за місцем проживання позивача);
  • поштових послуг;
  • послуг нотаріуса (оформлення та засвідчення документів, підписання контрактів);
  • адміністративні послуги. Наприклад, якщо свідоцтво про шлюб втрачено або безнадійно зіпсовано, потрібно отримання дубліката в органі реєстрації актів громадянського стану.

Якщо у пари є спірні питання, судові витрати будуть значно вищими.

Юридичні послуги сімейного адвоката: переваги та ціна 2023

При розірванні подружніх взаємин у судовому порядку досить важко обійтися без допомоги кваліфікованого фахівця. При цьому вартість послуг визначається пропорційна його досвіду, кваліфікованості, обсягу послуг та терміновості вирішення проблеми. Крім консультування, допомоги в оформленні документації, супроводу та захисту інтересів клієнта протягом усього розлучення спеціаліст забезпечує психологічну підтримку. Дізнатись детальніше про вартість юридичних послуг ви можете, звернувшись до сімейного адвоката.

Поділитися:

Обговорення
Д

Дмитрий

Добрий день, чи можна розлучитись, якщо дружина 5 років тому виїхала в Європу і вже рік не пише і не дзвоне?

Максим СелезньовАдвокат

Так, ви можете отримати розлучення і у такому випадку. Бажано щоб у дружини залишилась прописка в Україні, тоді із розірванням шлюбу взагалі ніяких проблем.