aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як подати на розлучення в Україні 2022

Навіть найміцніші сім’ї можуть розпадатись, про що дуже красномовно каже статистика сьогодення: близько 50% закоханих з часом вирішають розірвати шлюбні стосунки. Процедура розлучення цікавить багатьох людей, котрі хочуть завершити стосунки та бажають підтвердити це офіційною документацією. Проте не всі розуміють, що розірвати шлюб у 2022 році - не проста процедура, до якої варто віднестись дуже відповідально. Якщо ретельно розібратись у всіх особливостях та нюансах процедури розлучення, усе відбудеться швидко без зайвих витрат сил, часу та нервових клітин. В цій публікації ми детально розглянемо усі варіанти розірвання подружніх стосунків, необхідну для цього документацію та вартість процесу.

Як подати на розлучення в Україні 2022

Як подати на розлучення у 2022?

Оформлювати офіційне розірвання шлюбних стосунків необхідно в будь-якому випадку. Справа у тім, що існує величезна кількість юридичних та громадянських нюансів, котрі необхідно вирішити мирно або в судовому порядку, зокрема:

  • поділ спільного майна, яке було придбане протягом шлюбу;
  • питання місця проживання дитини, котра не досягла віку 18 років.

У разі недієздатності одного з подружжя, чоловік або дружина можуть стати законними опікунами.

Розірвання шлюбу в 2022 році у РАГСі або суді - обов’язковий крок, адже можуть бути дуже неприємні наслідки нехтування цим правилом. До прикладу, після розриву стосунків чоловік може придбати собі нерухоме або рухоме майно. Враховуючи, що фактично він знаходиться в подружніх стосунках, дружина має право претендувати на 50% від цієї власності, адже воно вважається набутим під час шлюбу. Також діти, котрі будуть народжуватись від інших чоловіків, автоматично записуватимуться на законного партнера. Згідно з чинним законодавством, відмовлятись від батьківства в таких випадках можна лише в судовому порядку.

Розлучитись у 2022 році можна двома шляхами:

  1. Через РАГС за взаємною згодою подружжя за умови, що в них немає спільних неповнолітніх нащадків.
  2. Через суд. Розривати шлюб в судовому порядку необхідно в тих випадках, коли в пари є спільні діти, один з партнерів не хоче давати згоди на розлучення або виникають прерії стосовно майна.

Основні відмінності розлучення в 2022 році в суді та РАГСі

Розірвати подружні стосунки в РАГСі можливо лише в тому випадку, якщо обидва партнери згодні, та у них немає спільних дітей, котрі не досягли віку 18 років. Також в органі реєстрації актів громадського стану можна реєструвати розлучення, якщо один з пари не може бути присутній, до прикладу, коли чоловік або дружина перебуває за кордоном. В зазначеному випадку необхідно документально підтвердити причину відсутності та нотаріально завірити заяву партнера.

Розлучення в судовому порядку - більш складна та тривала процедура. В деяких випадках розірвання шлюбу через суд може стати справжнім жахіттям для одного з пари. Проте в іноді подружжя не може мирно домовитись та розлучитись через РАГС, тому доводиться вдаватись до значно важчих методів.

Що необхідно, щоб подати на розлучення у 2022 році в РАГС?

Для того, щоб розлучитись у 2022 році через РАГС, необхідно підготувати наступні документи:

  • свідоцтво про шлюб;
  • паспорти чоловіка та дружини;
  • спільну заяву про бажання розірвати подружні стосунки.

Все, що потрібно - прийти до органу реєстрації актів цивільного стану та надати всю вищезазначену документацію. Парі дається 30 днів, аби змінити своє рішення. Якщо цього не відбувається, РАГС оформлює свідоцтво про розлучення.

В яких випадках варто подати на розлучення у 2022 в суд?

Процедура розірвання подружніх стосунків в судовому порядку дещо складніша. Необхідно підготувати документацію та написати позов про бажання розлучитись: це може зробити як один з подружжя, так і обидва. Оскільки розірвання шлюбу через суд - доволі складний процес, рекомендується звернутись по допомогу до сімейного адвоката: спеціаліст проконсультує за всіма питаннями, що вас цікавлять, допоможе підготувати документацію належним чином та забезпечить супровід впродовж розгляду справи.

Розлучення в судовому порядку відбувається в наступних випадках:

  1. Один з подружжя не дає своєї згоди на розлучення.
  2. В пари є спільні діти, котрим ще не виповнилось 18 років.
  3. В подружжя є конфлікти, що стосуються, до прикладу, питань спільного майна.

Варто зауважити, що подружжя не має права розірвати подружні стосунки, якщо в них є спільна дитина, котрій ще не виповнився 1 рік. Проте навіть з цього постулату є виключення: якщо один з пари загрожує життю та здоров’ю партнера та/або дитини, суд може дати згоду на розлучення.

Яка документація потрібна аби розлучитись у 2022 році через суд?

Багато хто цікавиться, які саме документи потрібні, щоб подати на розлучення у 2022 році через суд. Перелік документації насправді не такий великий:

  1. Позовна заява.
  2. Паспорти та ідентифікаційні номери обох партнерів (якщо це можливо).
  3. Оригінал свідоцтва про шлюб.
  4. У випадку, якщо є спільні неповнолітні нащадки, копії свідоцтв про їх народження.
  5. Квитанція про сплату судового збору.

Зазначений перелік необхідно принести до суду. Ідеальний варіант, якщо подружжя все ж зможе дійти консенсусу, проте такі випадки трапляються доволі рідко. Набагато частіше судове засідання перетворюється на поле битви, до якої залучаються навіть треті особи - родичі, друзі та навіть сусіди. Якщо подружжя не змогло домовитись, рекомендується звернутись до сімейних адвокатів, котрі представлятимуть обидві сторони: з їх допомогою парі вдасться все ж знайти точки дотику та вирішити усі конфлікти.

Куди потрібно подавати на розлучення у 2022 році?

Подружжя може знати, які саме документи необхідні для розірвання шлюбу, проте нерідко виникає проблема через незнання, куди саме приносити зібрану документацію. Насправді все доволі просто: потрібно надати папери до районного РАГСу або суду за місцем проживання відповідача. Проте з цього правила є виключення. До прикладу, якщо в пари є неповнолітня спільна дитина, яка проживає з позивачем, позов необхідно подавати до суду за місцем реєстрації або проживання позивача.



Поділитися:

Обговорення