aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Чи можна подати на розлучення без свідоцтва про шлюб?

У деяких випадках процес розлучення проходить не так просто і швидко, як хотілося б - подружжя може зіткнутися з великою кількістю бюрократичних проблем. Однією з перешкод, які можуть завадити розірвати шлюб, є відсутність документа, що підтверджує укладання шлюбу між двома людьми. Як розлучитись без свідоцтва про шлюб в Україні ми розглянемо нижче.

Розлучення без свідоцтва про шлюб: як розірвати шлюб за відсутності документа

Згідно з чинним законодавством України, розірвати шлюб можна двома способами:

  • У судовому порядку у випадках, коли один із подружжя проти розлучення або є спірні питання, що стосуються майна та дітей;
  • В адміністративному порядку (РАГС) - цей шлях вибирається, якщо обоє не проти розірвати шлюб.

При зверненні до адміністративних органів влади відсутність свідоцтва про укладення шлюбу не є проблемою, оскільки цей документ може замінити актовий запис. Якщо останню не вдалося знайти, підтвердженням сімейних зв'язків між парою може стати відповідний штамп у паспорті.

Набагато складніше здійснюється розлучення без свідоцтва про шлюб у судовому порядку. За відсутності цього документа позивачу потрібно подати заяву на виготовлення дубліката: без нього позов не буде розглянуто.

Чи можна подати на розлучення без свідоцтва про шлюб: виготовлення дублікату

Виготовлення повторного свідоцтва про шлюб не є складними: для реалізації цієї мети одному з подружжя необхідно звернутися до РАГСу з відповідною заявою. Оформлення дубліката свідоцтва в середньому займає від 2 годин до 2 робочих днів, залежно від завантаженості працівників адміністративної установи. Такі терміни актуальні у разі звернення до РАГСу, де укладався шлюб. Якщо актовий запис знаходиться в іншому адміністративному органі, доведеться почекати приблизно один місяць: така тривалість процесу обумовлена необхідністю перевірки фактичних даних та їх звірки з інформацією з актових записів.

Розлучення без свідоцтва про шлюб за допомогою юриста

Щоб детально розібратися у питанні «Як розлучитись без свідоцтва про шлюб в Україні?», може знадобитися консультація сімейного адвоката – юрист проводить ретельний аналіз кожної ситуації, допомагає у вирішенні складних нюансів та оформленні документації, а також забезпечує повний супровід під час розлучення. Фахівець гарантує не лише спокій, а й успішне розлучення без свідоцтва про шлюб.

Поділитися:

Обговорення