aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Розірвання шлюбу за кордоном

Для громадян України, котрі перебувають за кордоном, є можливість розірвати шлюб, не повертаючись до країни та не приймаючи участь в судових засіданнях. Такий варіант можливий, якщо залучити до процесу розлучення спеціалістів, а саме кваліфікованих юристів та адвокатів. Всі етапи процедури відбуваються у дистанційному режимі. Звертайтесь, з радістю допоможемо.

Розірвання шлюбу за кордоном

Як розлучитися будучи за кордоном: основні постулати

Для громадян України розірвати шлюб, перебуваючи за кордоном, можливо незалежно від того, за яких умов необхідно розлучатись. Зокрема це стосується випадків, коли у пари є спільні неповнолітні діти. Також розлучитись за межами нашої країни можна не лише за взаємною згодою подружжя, а й якщо один з партнерів не дав своєї згоди на розірвання подружніх стосунків. Немає жодного значення, де саме був укладений шлюб: в Україні, чи до прикладу в Німеччині або Франції.

Найбільш поширені типи справ про розлучення за кордоном

Доволі розповсюджена група справ, яка стосується розлучень громадян України, котрі проживають в іншій державі та мають спільних дітей, що не досягли віку 18 років. В зазначеному випадку окрім розгляду та прийняття рішення щодо розірвання подружніх стосунків перед органом державної влади постає питання стягнення аліментів. Також в суді часто розглядаються позови щодо розлучень за кордоном з особою, котра на даний момент знаходиться за межами нашої країни.

Як розлучитись за кордоном: особливості процедури

Для того щоб розірвати шлюб, перебуваючи за кордоном, не обов’язково витрачати кошти та час на транспортні послуги, аби приїхати до України, пошук та оренду житла, адже сьогодні можливе застосування режиму відеоконференції. Наразі таким чином розглядаються справи на всіх етапах громадянського процесу. Єдине виключення - розгляд випадків на закритих судових засіданнях.

Участь подружжя у відео конференції забезпечується Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою. Можливість застосування режиму відеоконференції визначається технічними можливостями суду, про що вказується в постанові про відкриття судового провадження про розірвання шлюбу.

Розлучення за кордоном можливе також шляхом звернення в консульство України. Консул має повноваження зареєструвати розірвання подружніх стосунків між громадянами України, котрі перебувають за кордоном, у наступних випадках:

  • за взаємним рішенням пари, в якої немає спільних неповнолітніх дітей;
  • за позовом партнера, якщо інший визнаний безвісно зниклим згідно з рішенням суду;
  • за позовом одного з подружжя, якщо інша особа визнана недієздатною за судовим рішенням.

Реєстрація розлучення за взаємним рішенням пари за межами нашої країни відбувається згідно з статтею 106 Сімейного Кодексу в консульстві України за місцем реєстрації одного з партнерів.

Варіанти розлучення: як розірвати шлюб за кордоном

Існує два варіанти розірвання шлюбу подружжям:

  • шляхом звернення до органів РАГСу;
  • в суді.

Розлучитись в РАГСі набагато простіше та швидше. Для цього колишні закохані повинні подати спільну заяву про бажання розірвати подружні стосунки. Чинним законодавством передбачено, що такий документ повинен бути наданий обома партнерами, проте якщо такої можливості немає (до прикладу, чоловік або дружина перебувають за кордоном), застосовуються інші заходи.

Аби розірвати шлюб за кордоном, особа, котра перебуває за межами України, повинна оформити та нотаріально завірити свою частину заяви про розлучення, після чого партнер подає його до органу РАГСу. За умови, що подружжя не змінить свого рішення протягом місяця, РАГС приймає рішення про розірвання шлюбу. В цьому випадку і чоловік, і дружина повинні бути присутні.

Особа, котра перебуває за кордоном, може протягом місяця подати ще одну нотаріально завірену заяву з проханням реєстрації розлучення без її присутності. В документі також повинен бути вказаний РАГС, в котрий необхідно надіслати свідоцтво про розірвання подружніх стосунків після відповідної процедури. Незважаючи на, здавалось би, простий процес розлучення через РАГС, більшість пар надає перевагу зверненню до суду, адже зазначений варіант дозволяє повністю перекласти відповідальність на сімейних адвокатів.

Як розлучитися, перебуваючи за кордоном: розгляд справи в судовому порядку

Розлучення за кордоном в суді - доволі складний процес, котрий потребує купу часу та психічної стійкості. Враховуючи, що подружжя, котре перебуває за межами України, не спроможне приймати участь в судових засіданнях, з таким питанням варто звертатись до компетентних в зазначеній сфері юристів. Якщо один з партнерів перебуває в Україні, він може подати відповідний позов про бажання розірвати шлюб до суду. В свою чергу орган державної влади зобов’язаний повідомити відповідача про позов. Якщо відповідач перебуває за кордоном, зробити це може бути вкрай важко.

У разі подачі заяви до суду позивач повинен повідомити постійне місце перебування свого чоловіка або дружини в іншій країні. Так суд може надіслати запит до суду іншої держави з метою виклику відповідача та з’ясування його позиції щодо справи про розірвання шлюбу. Надалі іноземною судовою установою в Україну надсилається вся отримана інформація, викладена в процесуальних документах. За наявності необхідної кількості фактів український суд може задовольнити позов позивача та розірвати шлюб подружжя. Розлучитись за кордоном також можна, звернувшись до сімейного адвоката: такі спеціалісти гарантують досягнення бажаного результату. Також ви заощаджуєте кошти на транспортні послуги та проживання, сили на роботу з документами та вивчення усіх законодавчих аспектів процедури розлучення, та дорогоцінні хвилини життя.



Поділитися:

Обговорення
Доброго вечора, я громадянка України мій чоловік громадянин Саудівська Аравія,я живу за кордоном і ми не спілкуємося і не бачимо більше ніж півтора роки,нам потрібно розлучення, але незнаю як це зробити тут Франції бо в консульство нереально попасти 

Максим СелезньовАдвокат

Добрий день, Яна
Розлучення у вашому випадку можливе. Навіть при перебуванні за кордоном.
Прошу уточнити наступне:
1. Де укладено ваш шлюб?
2. Чи згоден чоловік на розлучення, якщо у вас все-таки є можливість поспілкуватись із ним щодо розлучення.
3. Чи є у вашого чоловіка, чи можливо була, прописка в Україні.

Після відповіді, зможемо відповісти вам детальніше щодо вашого розлучення.
Або одразу пишіть нам
Контакти є на сайті
Добрый день. Я украинка, муж серб, брак заключен на территории Сербии. Есть совместный ребёнок год и 6 месяцев. Больше 2 лет как мы не проживаем вместе. Муж в Сербии, я и ребёнок в Украине. Никакой материальной помощи не получаю от него. В ЦНАПЕ прекратили выплаты мне как матери-одиночке, т.к. им донесли, что у меня есть брак в Сербии и кто-то незаконно предоставили копию свидетельства о браке. В свидетельстве о рождении ребёнка указан отец со слов матери. Серб заниматься разводом не будет, что мне делать в этой ситуации, подскажите, пожалуйста. Как мне доказать в ЦНАПЕ, что я имею право на данную соц выплату, как мать-одиночка?

Максим СелезньовАдвокат

Добрий день. Я б радив вам подати на розлучення і подати на аліменти. Це кращий варіант, ніж виплати матері одиночці. У вашому випадку і для розлучення і для аліментів, я б радив вам найняти адвоката у Сербії, по місцю знаходження чоловіка.
В

Добрий день. Будь-ласка відповідьте, чи можу я розлучитись з дружиною, якщо перебуваю у Польщі та приїхати на маю можливості. На мені відкритий грошовий кредит на будівлю хати, і він не закритий. Чи не буде це причиною відмови надання розлучення чи можна розлучатись без проблем ?

Максим СелезньовАдвокат

Так, ви без проблем можете розлучитись перебуваючи у Польщі. У такому випадку ми пропонуємо скористатись нашою послугою розлучення під ключ. Адвокат повністю супроводить справу, а рішення суду про розірвання шлюбу надішлемо вам за кордон. Можете написати нам повідомлення у будь-який мессенджер для уточнення деталей.

D

Daryna Nazarova

Доброго дня! У мене такая ситуація. Я громадянка України, чоловік- громадянин Китаю. Шлюб був укладений в Китаї, але у нас є англійський переклад свідоцтва про шлюб, завірений печаткою українського посольства. Зараз ми знаходимося в Бельгії. Чи можемо ми розлучитися в Бельгії? І як це зробити?
Дякую!

Максим СелезньовАдвокат

Доброго дня. щодо розлучення у Бельгії вам краще проконсультуватись із місцевим адвокатом. А от щодо розлучення через суд в Україні, то так, це можливо. У такому випадку бажано, щоб чоловік був ініціатором розлучення. Розлучення можна провести без вашої із чоловіком участі та приїзду в Україну. Для детальної консультації можете написати нам у будь-який мессенджер.