aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як ділиться майно при розлученні

Далеко не завжди подружжя укладає шлюбний контракт або розлучення перебігає мирно з можливістю домовитись, як саме розподілити спільне майно. Якщо конфлікт неможливо вирішити, чоловік або дружина має право подати позов до суду, аби розділити власність. В судовому порядку індивідуально розглядається ситуація кожної сім’ї, адже в кожному випадку є свої особливості та додаткові фактори, що ускладнюють процес. Проте, ознайомившись із даною публікацією, ви зможете хоча б приблизно зрозуміти усі нюанси, на що можна розраховувати та як ділиться майно при розлученні.

Як ділиться майно при розлученні

Поділ спільного майна подружжя чи розлучення: що первинне?

Немає жодної різниці між тим, коли саме почнеться процедура розподілу майна: при розлученні, ще під час сумісного життя чи вже після припинення подружніх стосунків. Проте варто пам’ятати, що позов дійсний не з моменту розлучення, а з того часу, коли стало відомо про порушення прав власності одного з подружжя. До прикладу, якщо один з пари без згоди іншого продав їх спільне авто. З моменту, коли персона дізналась про порушення своїх майнових прав, починається відлік часу відносно справи про автомобіль. Загальний термін позовної давності складає три роки. Є ще декілька особливостей розрахунку даного терміну: дізнатись про них детальніше ви можете в сімейного адвоката.

 

Поділ майна при розлученні: яке майно не підлягає розподілу?

Поділу при розлученні не підлягає наступне майно:

  1. Рухоме або нерухоме майно, котре було отримане людиною в подарунок або в спадок. Термін приватизації (до, під час шлюбу або під час розлучення) не має жодного значення.
  2. Все рухоме та нерухоме майно, яке було придбано особою до шлюбу.
  3. Приватизоване майно (квартира, будинок тощо), або ж земельна ділянка. Проте є певні винятки з правил, зокрема майно, яке було приватизоване в період з 11 січня 2011 року по 17 травня 2012 року, а також «приватизація», котра передбачала купівлю державного жилого приміщення. Така нерухомість, привласнена під час шлюбу, є спільною власністю подружжя.
  4. Виплати за персональними страховими полісами на будь-яку суму.
  5. Персональні премії та нагороди. Проте якщо в судовому порядку буде встановлено, що вони були отримані за сприяння чоловіка або дружини, виплати також підлягають поділу.
  6. Усі речі персонального використання, зокрема одяг, взуття, дорогоцінності, хутро тощо не підлягають процедурі розподілу майна при розлученні.
  7. Інтелектуальна власність. Якщо людина написала книгу, музичну композицію або сценарій для фільму, інший з подружжя не має претендувати на них під час розлучення. Проте гонорар та авторські винагороди вважаються спільним майном.
  8. Речі дитини. Одяг, взуття, музичні інструменти, іграшки тощо під час розлучення не розподіляються, а передаються тому з батьків, з ким залишається дитина. Будь-які внески на ім’я маляти також не діляться, адже не вважаються власністю батьків.

Немає жодного значення, хто є власником майна, якщо воно було придбано парою під час спільного життя.

Що враховує суд при поділі спільного майна подружжя?

Для прийняття рішення про поділ спільного майна подружжя орган державної влади повинен з’ясувати всі обставини та деталі справи, виявити фактори, що можуть суттєво вплинути на рішення. До прикладу, органу правосуддя необхідно дізнатись:

  1. Повний перелік майна, яке підлягає розподілу між подружжям. У разі поділу земельної ділянки в якості законодавчої бази буде використаний не лише Сімейний, а й Земельний Кодекс України.
  2. Коли, ким з подружжя та на яких умовах було придбано майно.
  3. Наявність кредитних та інших заборгованостей кожного з подружжя.
  4. Визначення актуальної вартості майна.
  5. Побажання пари щодо розподілу власності.

В залежності від ситуації та наявності додаткових факторів вищезазначений список може бути розширений. Доволі часто при поділі спільного майна подружжя намагається залучити до процесу своїх родичів, посилаючись на те, що воно було придбано не за власні кошти, а за позичені. Такі договори позики нерідко фігурують у справах розподілу власності. За наявності таких документів суд у своїх рішеннях часто пише наступні висновки: «наявність в одного з подружжя коштів, позичених в матері або батька не є абсолютним підтвердженням того, що майно було придбане саме за ці гроші без надання відповідних доказів». Таким чином, наявність договору позики не дозволяє довести в судовому порядку приватизацію майна.

Поділ спільного майна при розлученні: особливості процесу

Поділ майна при розлученні - клопітлива справа. Процедура має свої особливості в залежності від типу нерухомості/рухомості. До прикладу, розподіл квартири або приватного будинку має свої нюанси, котрі можуть суттєво вплинути на рішення суду. Варто наголосити, що неповнолітні діти не мають права вимагати частку житлового приміщення при його поділі. Це вказано в статті 173 СК України.

Якщо квартира придбана в кредит, її поділ здійснюється у рівних частках. Проте варто пам’ятати, що кредитний контракт укладається за згодою обох членів подружжя, тому і чоловік, і дружина після розлучення зобов’язані ліквідувати заборгованість в повному обсязі.

Процедура розподілу майна при розлученні: як поділити автомобіль?

Згідно з частиною другою статті 71 СК України автомобіль є неподільним об’єктом у разі поділу майна, тому після розлучення лише один з пари може отримати право власності на нього. В такому випадку чоловікові або дружині виплачується компенсація у розмірі 50% від вартості транспортного засобу.

Таким чином, поділ майна при розлученні - доволі складний процес через велику кількість законодавчих нюансів та індивідуальних обставин кожної сім’ї. Через це варто ретельно обміркувати всі свої дії під час розірвання шлюбу, а також проконсультуватись зі спеціалістом.

Поділитися:

Обговорення