aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Розлучення при наявності дітей

Коли подружжя виховує спільних дітей, їм складніше прийняти рішення розійтися. Спільно вони наполягають на цьому або ініціатором виступає один з подружжя, важливо мати уявлення, що взагалі потрібно для розлучення з дітьми. Подружжю треба знати, що розлучення з дітьми без суду в Україні не допускається, не варто даремно турбувати з цього приводу співробітників органу РАЦС.

Чому законодавство України дозволяє здійснити розлучення при наявності дітей тільки в суді?

Як повинен відбуватися процес розлучення при наявності дітей, регулюють норми Сімейного кодексу України. У ст. 106 СКУ закріплено, що бездітним подружжям дано право розлучитися через РАЦС. Уточнимо, що мова йде про спільних дітей, які ще не досягли повноліття.

Причини, за якими українське законодавство не дозволяє розлучення з дітьми без суду, видаються цілком зрозумілими. Держава і суспільство зацікавлені в тому, щоб:

  • Інтереси дитини, по можливості, не постраждали. Діти, незважаючи на розлучення батьків, повинні бути забезпечені прийнятними умовами проживання, матеріального забезпечення, розвитку особистості;
  • Кожен із подружжя та інші члени сім'ї зберегли можливість брати участь у вихованні дітей.

В яких випадках законодавство України забороняє розлучення при наявності дітей

Українське законодавство не допускає розлучення з дітьми без суду, а також встановлює додаткові обмеження. Не дозволяється розлучатися, завдаючи при цьому значних збитків інтересам матері і дітей. У певні періоди спільного життя подружжя позбавляються права розлучитися. Ці норми встановлені ч. 2 ст. 110 СКУ. Позов про розірвання шлюбу не можна подавати, поки:

  • триває вагітність;
  • з моменту народження дитини не закінчився один рік.

Ці заходи прийняті, щоб додатково захистити інститути материнства і дитинства в періоди, коли мати і дитя особливо цього потребують.

Наявність такої заборони не виключає розлучення при наявності дітей. Винятки обумовлені в чч. 2, 3, 4 ст. 110 СКУ. Позов може бути поданий, якщо:

  • Доведено, що діями злочинного характеру другої сторони наноситься збиток дитині, позивачу;
  • Батьком визнали іншу людину;
  • Суд прийняв рішення, що потрібно виключити відомості про те, що чоловік - батько дитини, з актового запису про її народження.

Що потрібно для розлучення з дітьми через суд

Раз розлучення з дітьми без суду неможливе, то особі, яка має намір розірвати шлюб слід чітко уявляти, що потрібно для розлучення з дитиною, з якими документами потрібно звертатися в суд. Знадобиться підготувати оригінали і копії за визначеним переліком:

  • Заява (зробити відразу в декількох примірниках);
  • Свідоцтво про одруження (потрібен оригінал);
  • Копія вашого паспорта та копія свідоцтв про народження дітей;
  • Квитанцію, щоб підтвердити сплату судового збору;

Часу розлучення при наявності дітей забере чимало, доведеться підготуватися до ретельного розгляду позову суддею. Суд прагне, перш за все, до збереження шлюбу, а також надаватиме сторонам можливість зібрати документи, що доводять обґрунтованість їх тверджень.

Розлучення при наявності дітей: як захистити їх інтереси

Українське законодавство не дозволяє розлучення з дітьми без суду, щоб дати дитині якомога кращі умови проживання, розвитку. Подружжю, які подали спільну заяву на розлучення при наявності дітей, можна але не обов’язково, відповідно до ст. 109 СКУ надати суду нотаріально засвідчений письмовий договір. У ньому розглядається, де і з ким буде проживати дитина, як буде здійснюватися його виховання і забезпечення. Форма договору - довільна, але краще отримати консультацію юриста з приводу того, які моменти і яким чином слід відобразити. Юридичний супровід в ході процесу стане додатковою гарантією, що інтереси дітей не постраждають.

Поділитися:

Обговорення
Є

Євгенія

Добрий день! Підкажіть будь ласка, якщо дитина хоче залишитись з батьком, він стане опікуном і я лишуся своїх прав?

Максим СелезньовАдвокат

Добрий день.
Це не так. Навіть якщо після розлучення дитина залишиться проживати із батьком, це не позбавляє вас батьківських прав. Ви так само маєте право приймати участь у житті дитини (виховання, лікування, навчання, відпочинок...)
Д
Добрий день, підскажіть, я хочу розвестись з дружиною, в нас є діти, і вони за кордоном. Дружина спеціально не приїзжає в Україну, щоб я не зміг залишити дітей в Україні, обмежує спілкування. Я можу через суд зобов'язати приїхати дружину для розлучення і щоб діти лишились в Україні.

Максим СелезньовАдвокат

Доброго дня, Дмитро. У вашому випадку ви цілком можете розлучитися із дружиною. Навіть при наявності дітей. А от із поверненням їх в Україну значно складніше. Взагалі, законодавством передбачений механізм повернення дітей. Але під час дії воєнного стану, суд не задоволить вам такий позов. Оскільки мати буде обгрунтовувати перебування дітей за кордоном саме з причин війни у країні проживання. Коли дія воєнного стану припиниться, можете повернутись до цього питання. 
С
Ви не один такий, тож чекаємо разом)
Н

Доброго дня, підкажіть, якщо ми з дружиною розлучаємося та маємо двоє дітей, чи може суд присудити залишити по одній дитині кожному?

Максим СелезньовАдвокат

Така вірогідність є. Але врахуйте, що при вирішенні справи про визначення місця проживання дітей, суд виходить з того, як буде краще дітям.

Добрий день, скажіть чи може неповнолітня дитина сама вирішувати з ким залишатися при розлучені?

Максим СелезньовАдвокат

Так, з 10 років враховується думка дитини, а з 14 вона самостійно може обирати з ким із батьків проживати

Чи можу я розлучитися з дружиною, якщо я не являюся батьком дитини що доведено результатами аналізів(дитині 6 місяців)?

Максим СелезньовАдвокат

Так, можете розлучитись без проблем

Х

Харченко Галина

Можу я розлучится с мужем если 3 дитей 6,7 лет и 1 год ,с кем останутся дети муж негде не работает нет жилья общего имущества нет сколько времени займет и цена розвода

Максим СелезньовАдвокат

Так, можете розлучитись, навіть при наявності дітей. Батьки самостійно вирішують, з ким проживатимуть діти. Якщо домовитись не зможете, тоді вирішувати через суд. 

Зазвичай близько 3-4 місяців.  Інколи швидше, інколи довше.  Залежить від обставин (воєнний стан, завантаженість та компетентність судді, свята, відпустки…)  Найшвидша справа тривала — 3 тижні Найдовша — 8 місяців  Врахуйте, ще 1 місяць рішення набуває законної сили  Одразу попереджу, зараз справи часто розглядаються довше звичайного. 

Отримати готові документи на розлучення для подання до суду можете у нас на сайті (ціна вказана на сайті). Також у вас будуть додаткові витрати на судовий збір.