aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як розлучитися в різних містах

Як розлучитися, якщо подружжя живе в різних містах?

Жодна пара не застрахована від розлучення: навіть через 10 або 20 років спільного життя, подружжя може ухвалити рішення розірвати шлюб. Цей захід рідко дається легко, як чоловікові, так і дружині, оскільки після розставання виникає необхідність офіційно розірвати сімейні взаємини чи судовому порядку, або органі РАГСа. Оптимальний варіант, якщо подружжя проживає та зареєстроване в тому ж населеному пункті, де були узаконені їхні стосунки. Однак, як оформити розлучення, якщо ви у різних містах? Про це та інші нюанси процесу розлучення в різних містах ми докладно розповімо далі.

Як розлучитися в різних містах

Як розлучитися в іншому місті без прописки?

В українців є право обрати місце свого перебування та вільно пересуватися країною. При цьому є суттєва різниця між місцем, де зареєстрована людина, та її фактичним місцем проживання. Відповідно до чинного законодавства України, розірвати подружні стосунки можна лише у населеному пункті, в якому зареєстровано хоча б одне з подружжя. Також нормативно-правові акти нашої країни регламентують інші обставини, які можуть виникнути за необхідності розірвання подружніх відносин:

  1. Якщо один із пари не має можливості бути присутнім в органі реєстрації актів цивільного стану при подачі заяви. З цієї ситуації є вихід - чоловік може передати свою заяву, попередньо завірену нотаріально, через чоловіка/дружину.
  2. Чоловік не може бути присутнім у РАГСі у певний день через поважні обставини. Вихід із ситуації: перенесення дати розлучення. Для цього потрібно подати до державної установи відповідну заяву. Також чоловік може надати письмовий нотаріально завірений дозвіл на здійснення розлучення за його відсутності.
  3. Один із подружжя визнаний судом безвісти зниклим або недієздатним, що підтверджується відповідним висновком МСЕК. У разі заява подається за місцем реєстрації позивача.

Як розлучитися, якщо чоловік в іншому місті через суд

Якщо пара не здатна досягти консенсусу щодо розірвання подружніх відносин, необхідно ініціювати процес розлучення у судовому порядку. Позов подається лише одним партнером до судової інстанції за місцем прописки чоловіка. У деяких випадках заяву можна подавати за місцем реєстрації позивача:

  • проживання чоловіка із спільною дитиною, яка не досягла віку 18 років;
  • інші поважні причини, що включають захворювання та інші обставини, які можна підтвердити документально.

Якщо позивач не знає місця проживання чи прописки відповідача, заява подається за останнім відомим йому місцем проживання. Також позов може бути відправлений за місцем розташування майна чоловіка-відповідача або місцем роботи.

Як розлучитися, якщо ви у різних містах: особливості процедури

Якщо пара не має спільних спадкоємців віком до 18 років і спірних питань щодо виплати аліментів або поділу майна, розірвання подружніх відносин проходить не проблематично без необхідності звертатися до судової інстанції. Для розлучення необхідно подати заяву до органу реєстрації громадянського стану. Подружжю дається 30 днів, протягом яких вони можуть змінити своє рішення. Після цього терміну парі видається свідоцтво про розірвання подружніх відносин. Суперечки, щодо спільного майна в даному випадку не мають жодного значення — пара може вирішити всі суперечки у судовому порядку вже після процесу розлучення.

За наявності майнових спорів чи незгоді однієї із сторін розірвання шлюбу процедура здійснюється у судовому порядку. Якщо обидва партнери згодні, вони повинні заздалегідь обговорити, з ким саме надалі проживатиме спільний спадкоємець, а також умови побачень та матеріального забезпечення. Якщо компромісу в цьому питанні досягнуто, суд виносить вердикт протягом одного місяця. Якщо згоди досягти неможливо, заява до суду подається чоловіком, який є ініціатором розлучення.

Суперечки, що стосуються поділу спільного майна подружжя, останнім часом виникають дедалі частіше. Щоб уникнути проблем, перед початком процесу розірвання шлюбу рекомендується звернутися до сімейного адвоката за консультацією, щоб уникнути небажаних помилок і побудувати правильний алгоритм дій. Також ви можете дізнатися, як розлучитися, якщо чоловік в іншому місті, зв'язавшись із юристом онлайн.

Поділитися:

Обговорення