aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Які документи потрібні для розлучення

В українському законодавстві існує два варіанти розірвання шлюбу: перший - це через органи РАГСу, а другий - в судовому порядку. У більшості випадків звернення до суду не потрібно. Перед тим, як почати всю процедуру, необхідно надати (одним з подружжя) відповідні документи, які пізніше також передаються іншій стороні справи. У багатьох пар виникає питання: які документи потрібні для розлучення в Україні, як зібрати необхідні папери і чи можна це зробити самостійно, не вдаючись до допомоги юрисконсульта?

Які документи потрібні для розлучення через РАГС?

На підставі Сімейного кодексу України, якщо сім'я, яка прийняла рішення розлучитися, не має спільних неповнолітніх дітей у віці до 18 років, а дружина на момент розриву відносин не вагітна, то процедуру оформляють в РАГСі. Для цього слід надати такі документи для розлучення:

  • Письмову заяву в ЗАГС за місцем, де подружжя мало останнє спільне проживання або прописки (місця проживання) будь-кого з подружжя. Кожна сторона заповнює відповідну частину документа встановленої форми про розлучення, з метою підтвердження взаємного наміри розлучитися.
  • При собі потрібно мати свідоцтво про шлюб (копія), щоб підтвердити факт укладення шлюбу сторонами, а також паспорт. Теперь ви знаєте, які документи потрібні для розлучення в Україні через РАЦС.

З дня подачі документів парі дається місяць для примирення. Після закінчення даного терміну виконавець призначає дату явки подружжя в РАГС і реєструє розірвання шлюбу. Після чого видається свідоцтво про розлучення. Якщо ж подружжя передумала розлучатися, вони мають право відкликати раніше подану заяву без будь-яких матеріальних втрат.

Doc

Які документи потрібні для розлучення через суд?

Приймаючи рішення про подачу позовної заяви на розлучення в суд, потрібно правильно підготуватися, складаючи необхідні документи. Їх діапазон обумовлений індивідуальним характером справи, і в кожному конкретному випадку вони можуть відрізнятися один від одного. Найбільш важливі і часто запитувані документи для розлучення:

  • два примірника позовної заяви;
  • квитанція з оплати судового збору;
  • копія свідоцтва про укладення шлюбу;
  • ксерокопія паспорта заявника;
  • свідоцтво про народження дитини / дітей (копія).

Документи для розлучення повинні містити такі відомості, як:

  • особисті дані позивача і відповідача (імена та прізвища, адреси);
  • повноваження батьків, місце проживання дітей, розмір виплати аліментів та пропозиції щодо контакту з дітьми;
  • обгрунтування позовної заяви - вказівка ​​основних причин, що призвели до розірвання шлюбу, опис положення неповнолітніх дітей, а також зазначення доказів, що підтверджують процесуальну позицію.

Слід мати на увазі, що позов про розлучення може подати кожен чоловік, склавши відповідне прохання про розірвання шлюбу. Важливо, щоб особа, яка має намір подати на розлучення, склала короткий опис доказів, що між подружжям відбувся повний розрив відносин. Це дозволить юристу розібратися в ситуації, що склалася між чоловіком і дружиною і порадити які документи потрібні для розлучення. Тоді можна буде встановити найбільш сприятливу процесуальну тактику, уникнути непорозумінь і помилок при формулюванні фактів в дебатах.

З моменту, коли були подані документи для розлучення в суд, парі дається місяць на відновлення відносин, протягом якого вони можуть відкликати його. Якщо судом встановлено, що заява відповідає волевиявленню сторін і після розлучення не будуть порушені права подружжя, а також спільних дітей, тоді виноситься рішення шлюб розірвати.

Поділитися:

Обговорення
А

Анастасія

Добрий день! Якщо розлучитися через суд, чи потрібно чоловіку військовий квиток предʼявляти?

Максим СелезньовАдвокат

Добрий день. При розлученні через суд чоловіку не потрібно предʼявляти документи про військовий облік. Така вимога є лише при розлученні через РАЦС.
Доброго дня! Підкажіть будь ласка, дружина може без мене подати на розлучення, просто я не маю можливості зараз приймати у цьому участі, з розлученням згоден, та які я їй повинен передати ксерокопії документів наприклад? Дякую!

Максим СелезньовАдвокат

Доброго дня.
У вашому випадку дружина може самостійно подати документи на розлучення в суд.
Ви можете передати їй копію свого паспорту (1,2 сторінки + сторінка з пропискою), але це не є обов'язковим.
Основне, що їй потрібно це:
- оригінал свідоцтва про шлюб
- копія її паспорта
- копія свідоцтва про народження дітей (якщо вони є)
- точна адреса вашої реєстрації (прописка).

Всі необхідні заяви для розлучення через суд, вона зможе отримати на нашому сайті.

Добрий день, чи можете ви подати документи та самі подати на розлучення замість мене?

Максим СелезньовАдвокат

Так, у нас є послуга розлучення "під ключ", можете написати нам у будь-який месенджер

А

Які документи необхідні щоб розлучитися через ЗАГС?

Максим СелезньовАдвокат

- Свідоцтво про шлюб
- Паспорта та коди подружжя
- Документи про військовий облік чоловіка (через суд не потрібно)
- Заява від подружжя
- Сплата збору

А

Алексей

Я знаходжуся за кордоном і хочу подати заяву на розлучення, чи можете ви мені відправити документи для підпису у Європу, чи може є інший спосіб щоб розлучитися не приїжджаючи в Україну?

Максим СелезньовАдвокат

У такому випадку можу запропонувати розлучення «під ключ» — я від початку і до кінця супроводжую справу, без вашої участі (готую документи, подаю до суду, контролюю справу і отримую рішення суду, яке потім передаю вам). Тобто адвокат повністю супроводить справу про розлучення. Якщо вас влаштує, напишіть нам у будь-який мессенджер.

Е

Ельвіра

Добрий день, чи має заява на розлучення термін, впродовж якого я маю її відправити?

Максим СелезньовАдвокат

Ні, не має.
Можете подати коли забажаєте.