aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Розлучення після смерті чоловіка

Смерть близької людини, особливо раптова та передчасна, - справжнє потрясіння. Втративши чоловіка або дружину, партнер втрачає не тільки людину, з якою йшов пліч-о-пліч по життю, але й упускає можливість побудувати настільки бажане майбутнє. Незважаючи на безліч психологічних аспектів, не варто забувати і про юридичні - після смерті чоловіка/дружини шлюб двох людей автоматично розриваються. Таким чином шлюб перестає бути дійсним незалежно від волевиявлення чоловіка та/або дружини. Про те, чи потрібно оформляти розлучення після смерті чоловіка, ми детально розповімо в цій публікації.

Розірвання шлюбу після смерті

Чи розривається шлюб після смерті?

Працездатність, наявність прав та обов'язків - ті аспекти, які є дійсними протягом життя людини: після смерті всі ці врегульовані чинним законодавством взаємини та привілеї втрачають актуальність. Факт смерті при цьому має бути підтверджений документально відповідною довідкою з медичного закладу або свідченнями свідків. Кончина людини або її оголошення померлою не вимагає спеціального оформлення розірвання шлюбу, оскільки реєстрація смерті в органах реєстрації актів цивільного стану з подальшою видачею відповідного свідоцтва є достатнім підтвердженням розлучення. У підготовці якихось спеціальних документів немає необхідності.

Коли людину можна оголосити померлою або зниклою безвісти

Відповідно до чинного законодавства, особу можна вважати померлою, якщо про її місце проживання та/або перебування немає жодної інформації протягом 3 років. У випадках, коли людина зникла за умов, які загрожували її життю/здоров'ю та давали б підстави вважати її мертвою – протягом півроку. Особи, пов'язані з проходженням військової служби, або люди, які зникли безвісти через бойові дії, можуть бути оголошені судом загиблими лише через 2 роки з моменту закінчення війни. У деяких ситуаціях людина може бути оголошена судом померлим через 6 місяців. Порядок процедури оголошення особи загиблим або зниклим без вісті встановлюється ЦК України.

Розлучення після смерті: юридичні нюанси оголошення людини померлою

Якщо оголосити людину померлою, юридичні наслідки можуть виникнути на підставі вердикту судової інстанції, який набув чинності. При цьому додатково оформляти розірвання подружніх стосунків немає потреби. Для вирішення цього питання чоловіку/дружині-позивачу необхідно звернутися до судової інстанції за місцем свого проживання, пред'явивши при цьому рішення суду про визнання особи безвісти зниклою. Реєстрація розірвання подружніх відносин, як і в будь-якому іншому випадку, здійснюється відповідно до Сімейного Кодексу України. Якщо безвісти зникла людина чи особа, оголошена померлою, раптово з'явиться, вердикт, винесений судом, анулюється.

Розлучення після смерті чоловіка: за яких умов шлюб поновлюється?

Для ануляції рішення судової інстанції та відновлення шлюбу потрібно дотримання кількох умов:

1. Оголошення людини, яка визнана судом загиблою.

2. Скасування відповідного рішення суду про визнання людини померлою. З позовом до судової інстанції може звернутися як особа, визнана загиблою, так і її чоловік/дружина.

3. Відсутність факту повторного шлюбу.

Останній критерій є вирішальним у визначенні можливості відновлення подружніх стосунків пари.

Дещо простіше процедура відновлення подружніх відносин з особою, оголошеною судом безвісти зниклим: для цього потрібно, щоб ніхто з пари не перебував у повторному шлюбі, а також згоду на відновлення відносин.

Розірвання шлюбу після смерті чоловіка: чому потрібна консультація юриста?

Якщо ви збентежено і не знаєте, на що звернути увагу в першу чергу після такого психоемоційного потрясіння, як смерть чоловіка, скористайтеся послугами компетентного юриста. Сімейні адвокати допомагають швидко та без зайвих випробувань вирішити проблему розірвання шлюбу після смерті чоловіка. Переваги допомоги юриста:

● підбір найбільш вдалу тактику вирішення цього питання;

● збирання та оформлення належним чином усієї необхідної документації;

● забезпечить супровід протягом усього процесу;

● візьме відповідальність на себе і представлятиме ваші інтереси на судових засіданнях;

● гарантія швидкого досягнення бажаного результату.

Щоб отримати консультацію, зв'яжіться зі спеціалістом, який спеціалізується на цих питаннях.

Поділитися:

Обговорення

Добрий день, підскажіть, якщо чоловік загинув на війні, але, офіційних паперів про смерть немає вже рік, мені залишається лише чекати ?

Максим СелезньовАдвокат

Добрий день. Так, шлюб може бути припинено/розірвано внаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим (ст. 104 Сімейного кодексу України)

Дякую за допомогу в моєму складному випадку. Не знайшов куди написати відгук, пишу сюди. Дякую!!!

Максим СелезньовАдвокат

Дякуємо що довірили нам вашу справу про розлучення:))