aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Поділ хати при розлученні

Розлучення із поділом майна - ситуація, котра може трапитись із кожною людиною. В кожному окремому випадку розірвання шлюбу постає проблема розподілу нерухомості або рухомості. Існують певні особливості процесу розлучення, якщо власність приватизована, в пари є спільні діти, або ж при укладанні подружжям шлюбного договору. Всі нюанси поділу хати при розлученні ми детально розглянемо у цій статті.

Поділ хати при розлученні

Як ділиться дім при розлученні?

При поділі хати при розлученні кожен з подружжя отримує 50% або будь-яку іншу частку від спільного майна. Проте є певні виключення, зокрема:

  • житло було придбано чоловіком або дружиною під час фактичного припинення подружніх стосунків (наявність факту роздільного проживання);
  • один з подружжя придбав дім за кошти, котрі були отримані внаслідок продажу особистого майна, яке до прикладу, дісталось йому в спадок.

Нерухомість може бути поділена за різними алгоритмами в залежності від того, була вона приватизована чи ні. Також є певні особливості розділу комунального житла.

Поділ приватизованої хати при розлученні: основні особливості процесу

Згідно з Законом України №2482 від 19.06.1992 року «Про приватизацію державного житлового фонду» кожна особа має право стати власником або співвласником нерухомості. Якщо персони, що проживають в одному будинку, приватизують житло, вони можуть отримати її у спільну власність у рівних частках.

Поділ приватизованої хати при розлученні у разі спільної приватизації житла

Подружжя, яке приватизувало дім під час шлюбу, може його розділити. Найкращий варіант, якщо процедура приватизації нерухомості була реалізована протягом офіційного сумісного життя. Навіть мінімальне знання юриспруденції дозволяє суттєво зменшити ризик втрати житла одним з подружжя, адже під час укладання шлюбу закохані навряд думають про перспективу розлучення та подальшого розподілу спільного майна. Чоловік та дружина, котрі приймали участь в оформленні нерухомості в приватну власність, мають ідентичні права та отримують частку згідно з укладених документів.

Під час приватизації можна виокремити частки та зафіксувати це на паперах. У випадку, якщо цього не зробити, доведеться вирішувати питання поділу приватизованого дому при розлученні в судовому порядку або ж укладати окремий письмовий договір.

Приватизація хати окремо на одного з членів сім’ї

Дім може бути приватизований лише одним з подружжя: в даному випадку чоловік або дружина свідомо відмовляється від приватизації та не має жодного права на нерухомість під час поділу. Хоча житло було привласнене під час шлюбу, така людина автоматично перестає бути власником та позбавляє себе права на частку майна. Це доволі необачний крок з боку особи, причиною котрого часто є некомпетентність в юридичних питаннях.

Приватизація дому до шлюбу

Якщо дім приватизований до реєстрації шлюбу парою, та в цьому процесі приймала участь лише одна людина, нерухомість вважається її особистою власністю: друга особа не має жодного права на частку цього майна. Враховуючи, що колишній чоловік/дружина після розлучення не є членом сім’ї власника, він/вона зобов’язані припинити користуватись приміщенням. Проте з цього постулату є декілька виключень - вони не вважаються обов’язковими, проте є доволі важливими:

  • колишньому чоловікові або дружині немає де жити, а коштів для оренди нового житла немає. В такому випадку суд може винести рішення про надання особі права тимчасового проживання;
  • наявність в подружжя спільних неповнолітніх дітей. Якщо маля залишається з людиною з пари, котра не має права на проживання в житлі, надається можливість тимчасового перебування за адресою власника.

Також суд може зобов’язати придбати або орендувати житло людині, яку власник хати виселяє.

Процедура поділу хати при розлученні, якщо є діти

Коли чоловік та дружина розривають шлюб, суд розділяє спільну нерухомість на дві рівні частини. В дітей такої пари залишається право на користування житлом батьків після їх розлучення.

Згідно з статтею 173 Сімейного Кодексу України батьки та діти можуть бути самостійними власниками майна. У всіх випадках майно є власністю батьків, якщо протилежне не вирішено в судовому порядку. Батьки в жодному разі не можуть претендувати на нерухомість, яка належить їх дітям, як і нащадки не мають права висувати претензії стосовно житла мами та тата.

Діти можуть отримати частку майна лише як спадщину. Якщо судом було вирішено, що маля залишиться із матір’ю, її частка може бути трохи збільшена, проте це скоріше виключення з загальноприйнятих правил. Дитина залишається членом сім’ї кожного зі своїх батьків, навіть якщо вони розлучені, тому право на користування житлом залишається в неї в будь-якому випадку.

В процесі розірвання шлюбу подружжя, в якого є спільні неповнолітні діти, обов’язково приймає участь представник органів опіки та піклування: без них суд не може розглядати справу та залучає в якості третьої сторони. Саме тому рекомендується проконсультуватись в спеціалістів центру опіки перед зверненням в суд.

Процедура поділу хати при розлученні: варіанти

Поділ дому можна здійснити двома шляхами:

  • так званим «мирним»;
  • через суд.

Мирний шлях полягає в письмовому укладанні угоди, яка надалі нотаріально завіряється. Є декілька варіантів процедури поділу хати при розлученні:

  • продаж нерухомості з подальшим розділенням отриманих коштів;
  • обмін хати на кілька квартир;
  • чоловік або дружина може подарувати свою частку іншій/іншому.

Якщо подружжя не дійшло компромісу, питання вирішується в судовому порядку. Алгоритм дій поділу хати при розлученні наступний:

  1. Збір документації, що підтверджує дійсність наявних вимог.
  2. Реалізація оцінки хати - краще звернутись до компетентних спеціалістів, котрі можуть підтвердити актуальну вартість майна.
  3. Розрахунок вартості судового збору та його оплата.
  4. Оформлення позову та його направлення до суду.
  5. Відвідування судових засідань.
  6. Отримання судового рішення та направлення документу в орган реєстрації.

Подавати позов для поділу хати при розлученні потрібно окремо. Тобто подружжя може спочатку розірвати шлюб, а вже потім розділити майно. Для цього парі дається три роки з моменту офіційного розлучення.

Поділитися:

Обговорення