aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як розлучитися в Україні під час війни

Як розлучитися в Україні під час війни?

Повномасштабне вторгнення Росії на територію України сприяло зміцненню подружніх зв'язків - кожна пара вирішила не гаяти часу і одружитися поки, як би трагічно це не звучало, ще є така можливість. На тлі безлічі одружень, на жаль, не тішить статистика розлучень: за перші 6 місяців 2022 року розірвали шлюб понад 7,5 тисячі пар. Деякі подружжя відкладає процедуру розлучення через те, що не знає особливостей розірвання шлюбу під час війни. Як розлучитися в Україні у воєнний час ми докладно розповімо у цій публікації.

Як розлучитися в Україні під час війни

Особливості розлучення під час війни в Україні

На законодавчому рівні воєнний стан абсолютно не є перешкодою для розірвання шлюбу, проте є деякі нововведення, які слід брати до уваги. Наприклад, багато хто не знає, як саме подати на розлучення в таких ситуаціях:

  • якщо один із подружжя виїхав за межі України;
  • якщо один із подружжя знаходиться на окупованих територіях;
  • якщо органи РАГСу та судові інстанції за місцем проживання подружжя не працюють.

Якщо пара перебуває в Україні в умовно безпечному місті, можна звернутися до РАГСу або суду, оскільки вони можуть працювати з високою ймовірністю, якщо в місцевості немає активних бойових дій. Коли подружжя не має спільних дітей, і обоє хочуть розірвати подружні відносини, можливе відкриття окремого провадження судовою інстанцією. Для цього необхідно подати заяву від імені чоловіка та дружини за місцем реєстрації/проживання позивача. Слід зазначити, що подружжя попередньо має укласти договір про поділ спільної власності: лише тоді суд може прийняти позов. В іншому випадку процедура вважатиметься спірною. Щоб уникнути помилок, зберегти час, фінансові засоби та нерви, краще проконсультуватися у компетентного у цих питаннях юриста.

Що робити, якщо судові інстанції та органи РАГСу не працюють?

Очевидно, що на територіях, де ведуться активні бойові дії та існує висока ймовірність окупації, державні установи не працюють. При цьому згідно з чинним законодавством навіть на окупованих регіонах органи РАГСу України можуть видавати свідоцтва про розлучення. Якщо державні установи тимчасово не приймають громадян, можна дізнатися, чи можливе подання заяви в режимі он-лайн або його відправка до іншої РАГС на відносно безпечній території.

З судовими інстанціями ситуація схожа: якщо пара має спірні питання або спільну дитину віком до 18 років, позов повинен подаватися до суду за місцем проживання позивача або відповідача. Якщо орган державної влади не працює, на сайті Верховного Суду України можна ознайомитись з інформацією, до якого найближчого суду можна подати заяву.

Як розлучитися у військовий стан, якщо один із подружжя перебуває за межами України?

Найбільш простою вважається ситуація, в якій і чоловік, і дружина перебувають на території іншої країни. У такому разі парі необхідно звернутися до консульства України із заявою про бажання розірвати подружні стосунки. Приклад заяви парі надається у консульській установі: подружжю необхідно лише принести із собою паспорти, індивідуальні коди платників податків та оригінал свідоцтва про шлюб.

Якщо ж у пари є спірні питання чи спільна дитина віком до 18 років, розірвати подружні стосунки можна лише на території нашої держави у судовому порядку. Якщо повернутися в Україну неможливо, можна звернутися до сімейного адвоката, який представлятиме інтереси свого клієнта на судових засіданнях.

Як розлучитися у воєнний час, якщо один із подружжя перебуває на окупованій території?

До повномасштабного вторгнення РФ це питання вирішувалося так: чоловік чи дружина приїжджали в українське місто, яке знаходиться найближче до окупованого регіону, де необхідно було написати заяву в РАГС і нотаріально її запевнити. Після цього документ передавався другому чоловікові. Необхідність звертатися до нотаріуса - важливий момент, оскільки без нотаріального запевнення буде неможливо розірвати шлюб у РАГС без особистої присутності.

Якщо ж потрібно розлучитись під час війни в судовому порядку, потрібно спочатку визначити суд, до якого слід звертатися з позовом. У більшості випадків потрібно подавати заяву до судової інстанції за місцем реєстрації позивача або місцем проживання відповідача. Однак у деяких випадках з цього постулату є винятки:

  • якщо під опікою позивача перебувають діти віком до 18 років;
  • тяжкі патології;
  • інші поважні обставини, через які неможливо приїхати на місце проживання відповідача.

Перед тим як подавати на розлучення під час війни в Україні, рекомендується звернутися а консультацією до сімейного адвоката, який не тільки підкаже, як правильно діяти у вашій ситуації, а й забезпечить супровід протягом усього процесу розлучення.

Поділитися:

Обговорення