aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Хто платить за розлучення в Україні?

Багато пар, які вже зневірилися врятувати свою сім'ю і вирішили розійтись запитують, скільки ж коштує розірвання шлюбу і хто платить за розлучення. У цій статті ми докладно розповімо про всі нюанси офіційного розірвання шлюбу.

Хто платить за розлучення в Україні?

Які фактори визначають ціну розірвання шлюбу?

Ціна розлучення в нашій країні визначається кількома чинниками:

  1. У якій саме інстанції пара розірватиме шлюб (у суді чи органі реєстрації актів громадянського стану). Скажімо об'єктивно: розлучатися в РАГСі вигідніше, тому що вартість процедури суттєво нижча. Однак не всі пари можуть розривати шлюб у цій установі: розлучення в органі реєстрації актів цивільного стану можливе лише у разі взаємної згоди пари та відсутності спільних дітей віком до 18 років.
  2. Розміром прожиткового мінімуму. Щорічно прожитковий мінімум у нашій країні змінюється, і відповідно модифікується прайс на послуги державних установ. Наприклад, розірвання шлюбу в судовому порядку у 2022 року коштувало 993 грн. У 2023 році подружжю доведеться заплатити 1074 грн., щоб розірвати шлюб.
  3. Необхідність допомоги сімейного адвоката. Юридичні послуги ніколи не були дешевими. З огляду на делікатність процесу розлучення звертатися до некомпетентного фахівця аж ніяк не хочеться. Хороший сімейний адвокат забезпечує не лише вичерпну консультацію, підготовку документації, а й допомагає упродовж усієї процедури розірвання подружніх стосунків.

Хто оплачує витрати на розлучення: у яких випадках обійтися без юридичної допомоги неможливо?

Без сімейного адвоката досить проблематично самостійно розібратися у всіх нюансах Сімейного та Цивільного Кодексів України. Особливо важливо проконсультуватися з юристом у вирішенні таких питань:

  • визначення подальшого місця проживання дитини, вік якої не досяг 18 років;
  • необхідність поділу спільної власності;
  • визначення розміру, способу та дати виплати коштів на утримання дитини та/або чоловіка;
  • виконання чоловіком вимог, які прописані у шлюбному контракті;
  • позбавлення другого з батьків батьківських прав.

Вартість юридичних послуг безпосередньо визначається компетентністю, досвідом спеціаліста, складністю справи та тривалістю розлучення.

Хто платить за розлучення через РАГС?

Якщо пара розриває подружні відносини в органі реєстрації актів цивільного стану, необхідно сплатити держмито у розмірі 8,50 грн. Квитанція про оплату входить до переліку обов'язкових документів, які потрібно подавати разом із заявою про бажання розірвати шлюб. У розписці про прийом фінансових коштів має бути зазначена така інформація:

  • назву та реквізити одержувача грошей;
  • найменування банківської чи іншої фінансової організації, де оформлено рахунок отримувача;
  • призначення;
  • персональні дані платника;
  • сума;
  • дата.

Платить за розлучення, як правило, позивач, проте за бажанням, обоє можуть поділити між собою суму державного мита. Зараз оплатити можна банківською карткою, в терміналі самообслуговування в органі реєстрації актів цивільного стану або в онлайн-режимі в спеціальних додатках (Приват24, Монобанк і т.д.). Сплатити в інтернет-банку можна лише у разі подальшого отримання чека-квитанції або виписки, щоб надати її за уповноваженою особою при поданні документів.

Хто платить за розлучення через суд?

Судовий збір також оплачується позивачем і за бажання може бути поділений між подружжям. Чоловік-позивач зобов'язується заплатити 1074 грн під час подання заяви на розлучення. Однак це мінімальна сума: якщо пара має майнові суперечки, вартість за додатковий позов становить 1% від зазначеної в ньому суми. Наприклад, якщо загальна вартість власності, що підлягає поділу, становить 300 000 грн., суд стягує 3000 грн. з позивача.

Хто платить за суд під час розлучення: юридичні послуги

Кожен із подружжя має право звернутися за юридичною допомогою. При цьому оплата здійснюється суто індивідуально: окремо позивачем та окремо відповідачем. Визначити вартість послуг сімейного адвоката заздалегідь важко, оскільки ціна визначається кількома чинниками:

  • згодою другого чоловіка на розлучення;
  • наявністю у пари неповнолітніх дітей;
  • чи підписували подружжя під час узаконення стосунків або протягом шлюбу шлюбний контракт;
  • кількості засідань у суді.

Також вартість розірвання шлюбу в Україні визначається тим, які послуги потрібні клієнту. Дізнатись детальніше про ціну консультації юриста, супроводу та представництва у залі суду ви можете, звернувшись до адвоката з сімейного права.

Поділитися:

Обговорення