aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Скільки часу займає розлучення

Коли спільно або однієї зі сторін приймається рішення розірвати шлюб, то очевидно, що присутні прагнуть пройти процедуру скоріше. Опинившись у такій ситуації, варто наперед уявляти, скільки часу займає розлучення в Україні. Затягнутий процес розлучення нервує, перешкоджає підтримці звичного способу життя. Скільки він триватиме, залежить від багатьох обставин.

Скільки часу займає розлучення в Україні через РАЦС

Найпростіше розрахувати, скільки часу займає розлучення, якщо шлюб розривають за взаємної згоди подружжя, які не виховують спільних дітей. Ситуація регулюється нормами ст. 106 Сімейного кодексу України (СКУ). У ч. 2 цієї статті зазначено, що орган реєстрації актів цивільного стану оформить запис, що шлюб розірвано, через місяць після того, як ним було прийнято відповідну заяву.

Щоб не збільшувати цей термін, подружжю знадобиться тільки в повному обсязі надати необхідні органу РАЦС документи. Після цього співробітник РАЦС допоможе оформити заяву.

Скільки часу займає розлучення через суд

Якщо подружжя виховує спільних дітей, що не визнані повнолітніми, або розірвання шлюбу ініціюється одним з них без згоди іншого, то знадобиться звертатися в суд. Згідно ч. 4 ст. 109 СКУ суддя надасть подружжю не менше місяця на примирення. Тривалість розгляду справи залежить від багатьох факторів, включаючи позицію подружжя. Якщо процес розлучення займе менше півроку, то можна вважати, що для України це досить швидко.

Звернення до допомоги юристів допоможе прискорити розгляд, уникнути прикрих зволікань. Вони трапляються через неправильне оформлення документів або відсутності довідок, які може запросити суддя, щоб глибше розібратися в проблемі.

Скільки часу займає розлучення в Україні за обставин, передбачених ч. 2 ст. 110 СКУ

Ще складніше визначити, скільки часу займає розлучення, якщо на момент подачі заяви:

  • дружина перебуває в положенні;
  • дитина ще не досяг віку в 1 рік.

Подачу заяви про розірвання шлюбу доведеться відкласти, поки не закінчиться встановлений законом термін заборони. Винятки з цього правила можливі. Заяву можна подавати, якщо встановлено (визнано) батьківство іншої особи. Або при здійсненні одним з подружжя злочинного діяння щодо іншого нареченого чи їхніх дітей.

Поділитися:

Обговорення