aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як розлучитися без присутності дружини

Нерідко у чоловіків, які вважають, що у шлюбі щось не склалося, виникає питання, чи можна розлучитися без присутності дружини. Необхідність розірвати стосунки таким чином буває пов'язана і з фактичним розривом стосунків, і з проживанням окремо. При цьому іншу сторону становище, що склалося, ніби влаштовує, вона не прагне до формального розриву.

Як розлучитись без присутності дружини, якщо вона не заперечує проти розірвання шлюбу

Шлюбний процес протікає з меншими складнощами, якщо обидві сторони не проти розірвати відносини. Тоді розлучитися без присутності дружини не важко. Знадобиться лише залучитись її письмовою згодою на розлучення, яке засвідчує нотаріус. Як правило, при розірванні шлюбу виникає чимало нюансів, у яких непросто розібратися без допомоги спеціаліста у галузі сімейного права.

Допомога сімейного юриста дозволить:

  • оформити розлучення без присутності дружини з набагато меншими клопотами;
  • скоротити тривалість шлюборозлучного процесу;
  • витратити менше часу на відвідування громадських місць та зберегти нервову систему.

Якщо згоди розлучитись немає, то шлюб розривається за заявою чоловіка, адресованої органу РАГС або районному суду.

Розлучення без присутності дружини через РАЦС

Якщо подружжя не має спільних неповнолітніх дітей, то шлюб слід розривати в органах РАЦС на підставі п. 2 ч. 1 ст. 106 Сімейного кодексу (СКУ). Чоловік, якому потрібно розлучитися без присутності дружини, подає заяву від свого імені, а також від імені дружини, яка відсутня при цьому. Поданий нею документ необхідно завірити нотаріусу. Можливий і інший варіант - інтереси подружжя буде представлено іншою особою. Воно має пред'явити нотаріально засвідчену довіреність.

Розлучитись без присутності дружини в РАЦСі можливо і в тому випадку, якщо вона офіційно визнана безвісно відсутньою або недієздатною. Така підстава передбачає ч. 1 ст. 107 СКУ.

Розлучення без присутності дружини через суд

За наявності спільних неповнолітніх дітей розірвати шлюб допускається лише у суді. У такий спосіб держава прагне захистити інтереси дитини. Крім розірвання шлюбу доводиться вирішувати також майнові суперечки.

У розд. 1 ст. 110 СКУ зафіксовано право чоловіка подати на розлучення без присутності дружини - це допускається. У разі небажання відповідача бути присутніми на засіданнях суду розлучитися без присутності дружини також можливо.

Поділитися:

Обговорення