aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Розлучення з розділом майна в Україні

Шлюби в Україні розриваються достатньо часто, нерідко це відбувається досить напружено і нервово. Значні труднощі виникають, коли відбувається розлучення з розділом майна. Виникають труднощі щодо того, яке майно слід поділити, яка власність відноситься до особистої, в якому співвідношенні слід здійснити розділення житла, земельної ділянки, підприємства тощо.

 

Як здійснюється розлучення з розділом майна

При з'ясуванні того, що відноситься до загального спільного майна подружжя, прийнято спиратися на норми Сімейного кодексу України (СКУ). Розділ 8 кодексу присвячений регулюванню права подружжя на таку власність. У ситуації, коли подружжю, у яких немає спільних дітей, належить розлучення з розділом майна в Україні, діє норма ч. 3 ст. 106 СКУ. Заява подається до органу реєстрації актів цивільного стану, наявність майнового спору не вплине на прийняття ним рішення розірвати шлюб.

Подружжю, у яких є діти, розлучатися доводиться в суді. В судовому порядку будуть врегульовані і суперечки з приводу майна, якщо сторони не досягнуть згоди самостійно.

Розлучення з розділом майна в Україні: як ділять спільно нажите

Уявлення, що все, що подружжя нажили у шлюбі, при його розірвання покладається поділити порівну, ґрунтується на положеннях ст. 60 СКУ. Однак майнові відносини настільки складні, що в цих питаннях слід в першу чергу брати до уваги норми цивільного права. Тому Верховний Суд України у 2016 році прийняв найважливіше рішення у справі №6-801цс16. Саме цим правовим актом пропонується керуватися суддям при розгляді справ, пов'язаних з розділом майна подружжям. Суть полягає в тому, що чоловік, який претендує на частку майна, зобов'язується довести, що причетний до придбання, вклавши в нього свою працю і / або гроші.

Розлучення з розділом майна: особливості

Коли подружжя чекає розлучення з розділом майна в Україні, а його реальну вартість оцінити складно, то раціонально залучити юридичний супровід. Складнощі виникають під час розподілу:

  • приватизованої земельної ділянки;
  • поспішно проданого автомобіля;
  • підприємства;
  • речей, придбаних в кредит і т. п.

У кожному разі виникають нюанси правового характеру, розібратися в яких допоможе досвідчений юрист.

Поділитися:

Обговорення