aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як ділиться кредит при розлученні в Україні

Особливості поділу кредитів та інших заборгованостей при розірванні шлюбу

Більшість подружніх пар воліє вирішити всі спірні питання паралельно з процесом шлюбу. Саме тому, найчастіше поділ майна здійснюється під час розірвання шлюбу. Однак, не всі пари обізнані, як саме поділяється між подружжям заборгованість після розірвання шлюбу. Про те, хто оплачує кредит після розлучення, ми детально розповімо у цій статті.

Як ділиться кредит при розлученні в Україні

Як ділиться кредит при розлученні?

Юристи часто стикаються з досить важкими ситуаціями, коли пара вже розпочала процес розлучення із паралельним поділом майна, проте при цьому забула про невиплачений кредит. Складність полягає в тому, що заборгованість є спільною власністю, придбаною в період подружнього життя, проте при цьому несправедливо, що один із подружжя має виплачувати кредит за власність, яка відійшла його колишньому партнерові.

Враховуючи, що після узаконювання відносин у більшості випадків пари намагаються обзавестися спільним гніздечком та іншими благами для комфортного життя, нерідко виникає ситуація, коли блага купується за кредитні гроші. Цілком логічно, що ніхто з подружжя навіть не замислюється про те, що їх спільного життя може прийти кінець. При процесі розлучення необхідно ділити як загальну власність, а й загальні заборгованості. Багато пар не усвідомлюють повною мірою всієї складності цієї процедури.

Чи ділиться кредит при розлученні в Україні порівну?

У деяких випадках один із подружжя бере кредит у банківській або іншій фінансовій організації для задоволення власних потреб, а не для добра сім'ї. Іноді це важко самостійно довести у судовому порядку, тому рекомендується звернутися за допомогою до сімейного адвоката.

Відповідно до чинного законодавства України, а саме статті 70 СК, при розірванні шлюбу всі заборгованості пари діляться навпіл, незалежно від кого було оформлено кредит. При цьому борги передбачають не лише кредитування. Наприклад, подружжя могло затопити сусідів, які мешкають поверхом нижче, і перед ними є зобов'язання сплатити у повному обсязі всі ремонтні роботи. До загальних заборгованостей варто також включити позику коштів на лікування одного з подружжя/загальної неповнолітньої дитини або неоплачені комунальні платежі.

У Сімейному Кодексі України зазначено, що всі заборгованості діляться між подружжям пропорційно до отриманого під час поділу майна. Таким чином, якщо чоловік отримує ⅓ власності, такий самий розмір кредиту він зобов'язується виплатити. Банківські організації не беруть до уваги цей аспект: якщо позичальник одного разу "зникає" і не виходить на зв'язок, банк вимагає виплатити борг колишнього чоловіка/чоловіка. Фінансові структури мало цікавить, чи є в сім'ї діти віком до 18 років, а також рішення суду, яке визначає їхнє місце проживання після розірвання шлюбу батьків. Єдиним каменем спотикання у цій ситуації може стати залучення до процесу органів опіки.

Кредит при розлученні в Україні: як вигідно розділити іпотеку

Крім загальних заборгованостей і кредитів у колишнього подружжя може бути виплачена іпотека. Як саме сплачується борг на нерухомість? Іпотека також вноситься до категорії спільного майна подружжя. З огляду на те, що іпотечна квартира знаходиться під заставою банківської організації, всі дії необхідно узгодити з фінансовою структурою. Можливі два варіанти розділу:

  1. Право власності переходить до чоловіка/дружини. Як результат, всі зобов'язання щодо виплати іпотеки лягають на плечі лише одного з пари, оскільки другий партнер позбавляється права власності та більше не має до цього майна жодного відношення. Якщо кредит було оформлено на подружжя, рекомендується негайно звернутися до банківської організації, щоб переоформити контракт.
  2. Розділ квартири між подружжям. Коли чоловік і дружина претендують на нерухомість. Цілком логічно розділити іпотечний борг по 50%, які виплачуватимуться колишнім подружжям. У разі парі необхідно звернутися до банківської організації з проханням змінити умови угоди. Нерідко банк не дає згоди на такі зміни, тому краще попередньо проконсультуватись із кваліфікованим юристом.

Оптимальне вирішення проблеми з іпотекою – дострокова виплата кредиту. Так подружжя може вигідно продати нерухомість і поділити отримані кошти порівну.

Уникнути будь-яких проблем, що стосуються поділу кредитів та інших боргів, можна, підписавши шлюбний договір. Істотно спростити процес розлучення ви можете, звернувшись до сімейного адвоката - компетентний фахівець підкаже, з чого почати, які документи необхідно зібрати, а також забезпечить юридичну та моральну підтримку протягом усього процесу.

Поділитися:

Обговорення