aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Розірвання шлюбу в Польщі онлайн

Ніхто не застрахований від такої складної емоційно ситуації, як розірвання подружніх стосунків. Саме тому так важливо заздалегідь вивчити усі юридичні аспекти процесу та належним чином підготуватись до розлучення. Проте ознайомитись з усіма законодавчими нормами та нормативно-правовими актами доволі важко, через що рекомендується звернутись до компетентного спеціаліста, а саме сімейного адвоката. Юрист спеціалізується на питаннях, що стосуються сім'ї, зокрема може допомогти із проблемою розлучення в Польщі онлайн.

Розірвання шлюбу в Польщі онлайн

Угода між Польщею та Україною про надання правової допомоги

В справах, що стосуються розірвання подружніх стосунків, велике значення мають не лише особливості законодавства держав, громадянами котрого є пара, а й угоди, укладені між країнами. Між Польщею та Україною ще у 1993 році був підписаний Договір про юридичну допомогу та правові відношення з громадянських та кримінальних справ. Саме цей документ визначає інстанції, в котрі необхідно звертатись, аби розлучитись.

В інстанції якої держави варто звертатись, щоб подати на розлучення в Польщі для українців?

Згідно зі статтею 26 вищезазначеного Договору існують наступні правила розірвання шлюбних стосунків, якщо:

  1. подружжя є громадянами однієї країни (Польщі або України), для розлучення застосовуються правові норми, встановлені їх державою. Проте є певні виключення, до прикладу, якщо пара українців знаходиться на території Польщі.
  2. в одного з пари українське громадянство, а в іншого - польське, застосовуються закони тієї країни, в котрій подружжя на даний момент перебуває.
  3. пара перебуває в різних країнах, то розірвання шлюбу здійснюється за законами держави, в котрій ініціюється розлучення.

Зазначений факт має серйозне значення, адже в законодавствах різних країн є суттєві відмінності.

Як подати на розлучення в Польщі: з чого почати?

 

Ідеальний варіант, якщо подружжя зможе узгодити всі нюанси самостійно та розробити подальший план дій. Проте, на жаль, така ситуація виникає вкрай рідко. В будь-якому випадку необхідно виконати наступні кроки:

  1. Визначити згідно з яким законодавством відбуватиметься процедура розірвання подружніх стосунків.
  2. Визначити інстанцію, в котру необхідно надати заяву/позов про бажання розлучитись.
  3. Підготувати всю необхідну документацію.

У разі ініціювання розірвання шлюбу в Польщі онлайн бажано обговорити з партнером або його представником всі деталі справи, зокрема майнові питання та питання подальшого перебування спільних дітей. Також можна подати на розлучення у Польщі без чоловіка, якщо він перебуває у іншій країні: жодних проблем із перебігом процесу не повинно виникнути.

Подати на розлучення в Польщі за кордоном

Україна:

Принциповою відмінністю українського законодавства від польського є вірогідність розлучитись через РАГС, тобто без звернення до суду. Такий варіант можливий виключно у разі виконання наступних умов:

  • обидва партнери дали свою згоду на розірвання подружніх стосунків;
  • в пари немає спільних дітей віком до 18 років;
  • відсутність майнових претензій.

Якщо хоча б одна з зазначених умов не дотримується, подружжя повинно розлучатись в судовому порядку. Рішення українського суду про розлучення визнається в Польщі, однак можуть виникнути вимоги стосовно легалізації свідоцтва.

Польща:

Будь-яке розлучення в Польщі онлайн здійснюється в судовому порядку. Процедура має свої відмінності, проте в будь-якому випадку потрібно звертатись до районного суду. Звернутись до інстанції можуть особи у разі виконання наступних вимог:

  1. Відповідач проживає або перебуває на території Польщі.
  2. Пара певний час проживала або перебувала в Польщі, та хоча б одна з сторін наразі знаходиться в країні на момент подачі позову.
  3. Позивач щонайменше рік до початку провадження проживає/перебуває на території РП.
  4. Позивач є громадянином Польщі та щонайменше протягом 6 місяців до початку судового провадження проживав/перебував у країні.
  5. І чоловік, і дружина є громадянами Республіки Польща.

У разі виконання однієї з вищезазначених вимог особи мають право звернутись до польського суду і навіть подати на розлучення в Польщі без присутності.

Скільки коштує подати на розлучення в Польщі для жінок онлайн?

Стандартний судовий збір в Республіці Польща складає:

  • за звичних умов - 600 зл;
  • у разі одночасного подання позову про поділ спільного майна - 1000 зл;
  • у випадку одночасної вимоги примусово виселити з квартири/будинку одного з партнерів - 200 зл;
  • у разі вимоги призначення аліментів - сума визначається пропорційно розміру аліментів, що стягуватимуться.

Можливі додаткові витрати, зокрема за послуги адвоката необхідно сплатити довіреність у розмірі 17 зл.

Як відбувається розірвання шлюбу в Польщі онлайн?

В районному суді справа про розірвання подружніх стосунків розглядається суддею та двома присяжними. Розгляд справ цього типу відбувається на судових засіданнях закритого типу, окрім випадків, коли подружжя висловлює бажання відкритого процесу. Якщо в ході провадження суд вирішить, що сім’ю ще можливо зберегти, він спроможний припинити провадження та надати чоловіку та дружині час на примирення. Відновлення призупиненого судового процесу можливе за позовом однієї з сторін, проте не раніше ніж через 3 місяця після постанови. Якщо ж позов не надходить протягом 1 року, суд має право повністю закрити провадження, однак це жодним чином не позбавляє позивача права звернутись до суду з новим позовом про бажання розірвати шлюб.

При розгляді справ про розлучення суд вирішує, хто з подружжя винен в руйнуванні сім’ї. В судовому порядку може бути встановлена:

  • Провина одного з подружжя.
  • Провина обох партнерів.
  • Відсутність провини пари.

У разі взаємної згоди подружжя на розлучення, суд може взагалі не розглядати питання про провину та вважати, що жоден з партнерів не винен в припинення подружнього життя.

Тривалість процедури розірвання шлюбу може бути різною: від декількох хвилин до декількох років. Така варіативність визначається наявність обтяжуючих факторів, до прикладу, тяжб з приводу майна та питань, що стосуються подальшого місця проживання спільних нащадків. Дізнатись детальніше як подати на розлучення в Польщі ви можете в сімейного адвоката.



Поділитися:

Обговорення
Г

Геннадий

Здравствуйте. Мы семьёй выехали в Польшу в 2017 году и так получилось,что мы с женой разошлись три года назад. Дети остались со мной Дочь уже выросла и живёт отдельно. А сын ,ему 10 лет живёт со мной. Где живёт жена я не знаю. Она пишет только когда у сына День Рождения. Могу ли я развестись с ней в Украине?

Максим СелезньовАдвокат

Добрий день. Так, ви можете розлучитись без жодних проблем. Навіть перебуваючи у Польщі. Якщо приймете рішення про розлучення, можете написати нам повідомлення.