aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Неподільне майно під час розлучення

Розділ власності: неподільне майно під час розлучення

Розлучення - малоприємна процедура, яка супроводжується безліччю конфліктів, неприємних емоцій та тяганини з документами. Деякі подружжя надходять розсудливо, складаючи при узаконенні подружжя шлюбний договір, щоб позбавити себе труднощів, пов'язаних з поділом майна і виплатою аліментів. Яке майно не ділиться при розірванні шлюбу, ми докладно розповімо в даній публікації.

Неподільне майно під час розлучення

Неподільне майно під час розлучення

Якщо під час укладання шлюбу пара уклала шлюбний контракт, жодних труднощів виникнути має, адже всі види власності діляться між подружжям відповідно до прописаними у договорі положеннями. У випадках, коли така угода не була підписана, парі потрібно звернутися до судової інстанції, щоб вирішити це питання. У такій ситуації суд виносить рішення відповідно до чинних законодавчих норм. При розподілі власності, набутої у шлюбі, кожен із подружжя отримує 50%. При цьому є певні матеріальні об'єкти, які не підлягають поділу під час процесу розлучення. До майна, яке не підлягає поділу при розірванні шлюбу, належать:

  • власність, яка була придбана одним із подружжя за контрактом приватизації;
  • майно, отримане особою у вигляді подарунка, що підтверджується відповідним документом;
  • власність, набута до укладення шлюбу;
  • майно, отримане одним із подружжя у спадок;
  • об'єкти особистого використання, зокрема ювелірні вироби (навіть якщо коштовності були придбані за загальні заощадження пари);
  • премії та нагороди, а також оплата інтелектуальної діяльності чоловіка;
  • муніципальна нерухомість.

У деяких випадках неподільна власність визнається судом спільним майном подружжя. Один із подружжя може довести на засіданні, що своєю допомогою зміг суттєво збільшити вартість неподільного об'єкта під час шлюбу (наприклад, квартири, зробивши там ремонт). У такій ситуації рекомендується звернутися до кваліфікованого сімейного адвоката, який компетентно відповість на всі ваші запитання та зможе вирішити цю ситуацію без витрат часу та емоцій.

Яке майно не ділиться при розлученні: особливості процесу

Багато пар задаються питанням: чи є різниця між поділом майна під час розірвання шлюбу і вже після цього виснажливого неприємного процесу? Ні, жодних відмінностей у цій процедурі немає. Безпосередньо процес розлучення не є ґрунтовною причиною для ініціації поділу власності.

При цьому важливо відзначити, що термін позовної давності відраховується не з моменту розірвання шлюбу, а тоді, коли стало відомо про порушення майнових прав однієї із сторін. Наприклад, якщо дружина без поінформування свого колишнього партнера продала автомобіль. Термін позовної давності відраховується з того моменту, коли чоловік дізнався про таке порушення своїх прав.

Право спільної власності: основні аспекти

Відповідно до чинного законодавства, право спільної власності передбачає наявність у подружжя рівних прав на володіння, використання та розпорядження майном. До таких об'єктів відноситься майно, придбане під час спільного подружнього життя, незалежно від того, чи мали подружжя самостійний прибуток. Один із пари міг бути позбавлений доходу з таких причин:

  • очна форма навчання у ВНЗ;
  • догляд за дітьми/батьками, виконання домашніх обов'язків;
  • захворювання тощо.

Усі майно, придбане під час шлюбу, підлягає розділу. Виняток – об'єкти індивідуальної експлуатації. Крім перерахованого вище, до спільної власності пари належать зарплата, стипендія, пенсія та інший прибуток (крім премій за інтелектуальну діяльність). Розділ спільної власності здійснюється як добровільно, і примусово у судовому порядку. Дізнатися докладніше про процедуру поділу власності та те, які об'єкти не підлягають поділу при розлученні, ви можете у сімейного адвоката. Фахівець надасть професійну консультацію і, у разі вирішення справи через суд, допоможе у збиранні всіх необхідних документів.

Поділитися:

Обговорення