aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як подати на розлучення в Україні у 2023 році

На жаль, внаслідок повномасштабного вторгнення країни-агресора на територію України багато сімейних пар вирішують розірвати подружні зв'язки. Проблеми розлучення обумовлені тим, що багато подружжя разом із дітьми зараз перебувають в інших державах. Також проблеми можуть виникнути через відсутність усіх необхідних документів для ініціації розірвання шлюбу. Про те, як подати на розлучення в Україні 2023 року, ми детально розповімо в цій статті.

Як подати на розлучення в Україні у 2023 році

Розірвання шлюбу в Україні 2023 року в судовому порядку

Розірвати шлюб у 2023 можна як в органі реєстрації актів цивільного стану, так і в судовій інстанції. Однак у деяких випадках шлях до РАГСу парам закритий, тому єдиним виходом є подання заяви до суду. Звернутися до судової інстанції необхідно у таких випадках:

  • у пари є спільні спадкоємці, вік яких не досяг 18 років;
  • відсутність згоди одного з подружжя на розлучення;
  • наявність спірних питань щодо поділу спільно нажитого майна.

Позовну заяву про бажання розірвати шлюб у 2023 необхідно подавати до судової інстанції за місцем реєстрації або проживання відповідача. У деяких випадках позивач може подати позов до суду за місцем свого перебування, якщо на це є поважні причини, наприклад, проживання разом з неповнолітніми дітьми або важке захворювання, що необхідно підтвердити відповідними доказами: свідоцтво про народження дитини, довідка про реєстрацію батька та спадкоємця в одній квартирі в першому випадку і довідка від лікаря - в другому.

Важливо акцентувати увагу на тому, що позов не розглядається судом, якщо дружина носить під серцем малюка, або виховує дитину віком до 1 року. У цьому разі розлучення можна розпочати лише з досягненню дитиною 1 року.

Як подати на розлучення в Україні 2023 в суді: які документи потрібні?

Разом із заявою до судової інстанції слід подати:

  • копії паспортів (обов'язково потрібна копія сторінки з пропискою). Якщо у вас є ID-картка, до пакета документів необхідно додати довідку про реєстрацію місця проживання;
  • свідчення, що підтверджує узаконення відносин парою;
  • свідоцтво про народження дитини, якщо у подружжя є спільні діти віком до 18 років;
  • квитанція, що підтверджує сплату судового збору розміром 1074 грн.

Уся документація має бути засвідчена. Якщо позивачем є дружина, вона за бажання може вказати в позовній заяві, що хоче після розриву подружжя повернути дівоче прізвище.

Як подати на розлучення в Україні у 2023 без своєї присутності

Бувають ситуації, коли бути присутніми на судових засіданнях неможливо з різних причин. При цьому не завжди потрібно відкладати задумане в довгу скриньку - ви маєте право подати заяву, в якій потрібно вказати про бажання розгляду справи без присутності позивача. Рекомендується звернутися до кваліфікованого сімейного адвоката, який підкаже, як правильно написати позов, які документи потрібно зібрати та як підготуватися до засідань. Також ви можете скористатися послугою повного супроводу протягом усього процесу розлучення, щоб розірвання подружніх відносин пройшло максимально гладко. Якщо немає можливості або бажання витрачати свій час на судові прерії, конфлікти з потенційно колишнім чоловіком/дружиною, можна попросити юриста стати офіційним представником ваших інтересів у суді.

Після того, як суд прийняв рішення розірвати шлюб пари, має пройти 30 днів - лише через місяць вердикт набирає чинності. До РАГСу йти не потрібно, у паспорті також не ставиться жодна позначка, оскільки рішення судової інстанції є вагомим доказом розірвання подружніх відносин.

Розлучення в Україні 2023 року в РАГСі

Якщо подружжя досягло консенсусу, у пари немає спільних неповнолітніх дітей, спірних питань щодо спільно нажитого майна, вони можуть звернутися до органу реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації чоловіка чи дружини. Крім загальної заяви, необхідно подати пакет документів:

  • копії паспортів;
  • оригінал свідоцтва, що підтверджує узаконення парою відносин;
  • квитанція про сплату державного мита у розмірі 9 грн.

Після цього подружжю надається 30 днів для того, щоб змінити своє рішення. Якщо пара не передумала, після закінчення цього терміну державний орган видає свідоцтво про розлучення.

Розірвання шлюбу у 2023, якщо пара проживає за межами території України

Якщо подружжя проживає за кордоном і хоче розірвати шлюб за умови відсутності спільних дітей віком до 18 років, їм потрібно звернутися з цим питанням до консульства України. В органі офіційного представництва нашої держави за її межами необхідно написати заяву за зразком та подати пакет документів. Коли пара має неповнолітніх спадкоємців або спірні питання,  процес розлучення можливий лише в судовому порядку на території України.

Поділитися:

Обговорення