aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Розлучення з дітьми до 18 років

У багатьох подружніх пар в Україні, які виховують спільних дітей, не складаються відносини. Тоді подружжя поодинці або разом починає з'ясовувати, як здійснити розлучення за наявності дітей до 18 років. Загальну норму для таких ситуацій встановлено ст. 109 СКУ.

Коли розлучення з дитиною до 18 років неможливе?

Визнаючи за кожним із подружжя право розірвати шлюбний союз, Сімейний кодекс особливо виділяє ситуації, коли заява на розлучення з дитиною до 18 років не повинна братися до розгляду. Підстави наведено у п. 2 ст. 110 СКУ:

  • дружина перебуває у положенні. У цьому немає сумнівів батьківство законного чоловіка;
  • спільній дитині подружжя ще немає і року.

Виняток із цих правил, які не дозволяють розірвати шлюб, також встановлено п. 2 ст. 110 СКУ. Розлучення за наявності дітей до 18 років все-таки виявляється можливим, якщо одному з подружжя інкримінується щодо другого протиправна поведінка, яка містить ознаки злочину.

У яких випадках допускається розлучення з дітьми до 18 років через РАГС(РАЦС).

В органі РАЦС приймуть заяву на розлучення з дитиною до 18 років, яку подав один із подружжя, посилаючись на норму п. 1 ст. 107 СКУ. Заяву доведеться доповнити документом, що підтверджує, що друга людина:

  • недієздатна;
  • зникла безвісти.

Як відбувається розлучення з дітьми до 18 років через суд

Якщо подружжя погодилося, що у нього немає іншого виходу, як оформити розлучення за наявності дітей віком до 18 років через суд, то їм варто подбати про скорочення тривалості судового процесу. Для цього заздалегідь:

  1. Комплектується пакет документів, що додаються до позовної заяви;
  2. Складається договір, який присвячується вирішенню проблем, пов'язаних із вихованням, забезпеченням, проживанням дітей. Його слід нотаріально засвідчити (норма встановлено п. 1 ст. 109 СКУ);
  3. Оформляється угода, у якій зазначено розмір аліментів на дітей. Його також належить надати нотаріусу, щоб засвідчив (згідно з п. 2 ст. 109 СКУ). Це робиться для того, щоб стягувати аліменти з недбайливих батьків, які з якоїсь причини не забезпечують дитину.

Якщо батьки змогли досягти згоди з усіх питань щодо майбутнього становища дітей, то розгляд їхньої заяви відбуватиметься в рамках окремого судового провадження. Цю норму запровадили до судової практики за рішенням ВСУ (п. 8 постанови № 11 пленуму, який проходив у грудні 2007 року).

Коли подружжя не має згоди, то розлучення з дітьми до 18 років затягнеться. Суду потрібно більше часу, щоб розібратися, як захистити інтереси дітей.

Поділитися:

Обговорення