aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як проводиться поділ майна при розлученні з дітьми у 2022 році

Розлученнями в Україні завершується до 70% шлюбів. Не стають винятком і подружжя з дітьми. Як правило, розподіл майна, якщо є діти, викликає додаткові складнощі. У таких ситуаціях ніколи не буває зайвої допомоги з боку спеціаліста в галузі сімейного права. Він допоможе захистити інтереси дітей, забезпечити їм більш сприятливі умови та розвиток.

Як відбувається розлучення та поділ майна за наявності дітей

Подружня пара із спільними дітьми, яким ще немає 18 років, може розірвати стосунки лише через суд. Відповідна заяву подається двома, виходячи з ст. 109 Сімейного кодексу (СКУ), або одним із подружжя. Таке право надається кожному з них - ч.1 ст.111 СКУ. Щодо поділу майна при розлученні з дітьми, то ця процедура не обов'язково потребує втручання суду. Припускаючи можливість розлучення і поділу майна за наявності дітей, подружжя має право скласти шлюбну угоду щодо майна. Право подружжя підписувати такі угоди регулюється ст. 64 СКУ.

Якщо подружжю самим вдається досягти згоди, то поділ майна, якщо є діти, відбувається на підставі угод, які засвідчує нотаріус. Документи надаються суду разом із заявою, в якій пропонується розірвати шлюб.

Якщо спірні моменти вирішити не вдалося, то рішення про розлучення та поділ майна за наявності дітей ухвалить суд. При цьому обов'язково враховується думка представника органу опіки.

Як прийнято виконувати поділ майна, якщо є діти, які не досягли повноліття

Власність, яку нажило подружжя, визнається їх спільною. Тому при розподілі майна при розлученні з дітьми окрема частка неповнолітнім дітям не виділяється. Проте суд зобов'язаний враховувати їхні інтереси. Це проявляється у призначенні аліментів на дітей, а також у збільшенні при розділі власності частки того з колишнього подружжя, з ким проживатимуть діти.

Яке майно може бути визнане власністю дитини

При розлученні та розподілі майна за наявності дітей слід брати до уваги права на майно всіх членів сім'ї. Вони регулюються нормами розділу 14 СКУ. Фахівці у сфері сімейного права нерідко знаходять у судовій практиці помилки не на користь дітей після прийняття рішень. Діти можуть бути самостійними власниками (ст.173), співвласниками (с.175), що дає їм право на виділену в натурі частку, власниками майна, необхідного для навчання, розвитку (с.174).

Поділитися:

Обговорення