aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Розлучення онлайн в Україні: реальність та обмеження

У сучасному світі, де цифрові технології займають все більш важливу роль, багато людей зацікавлені у можливості розлучитися онлайн. Чи є така можливість в Україні? Давайте розглянемо це питання детальніше.

 

Отже, розглянемо 2 варіанти розлучення онлайн:

Розлучення онлайн через РАЦС

Мережею шириться інформація про можливість розлучитись онлайн через РАЦС шляхом подання заяви на порталі https://dracs.minjust.gov.ua

Однак розглянемо реальну можливість такого розлучення онлайн.

По-перше, під час війни портал не працює і не приймає заяви на онлайн розлучення 🤷‍♂️

По-друге, для подання заяви на онлайн розлучення обоє із подружжя повинні підписати її своїми електронно-цифровими підписами. Виходячи із нашої практики це досить складний момент для користувачів. А ідентифікацію через Дію ще не інтегрували. До того ж інтерфейс користувача бажає кращого 👩‍💻🧑‍💻

По-третє, онлайн заява лише подається, а для остаточного оформлення все-таки доведеться зʼявитись до РАЦСу особисто 🏃‍♀️🏃‍♂️

❗️Висновок: для розлучення через РАЦС краще одразу вдвох звертатись безпосередньо до цього органу. Якщо у шлюбі немає дітей і обоє згодні на розлучення.

Порада:

  • перед візитом до РАЦС для розлучення, варто зателефонувати для попереднього запису. Звільните себе від черг та зайвих візитів.
  • можете звернутись до РАЦС за місцем реєстрації (прописки) одного із подружжя.
  • Якщо у вас немає можливості вдвох, двічі зʼявитися до РАЦС для оформлення розлучення, краще розглянути варіант розлучення через суд. Правові наслідки такого розлучення однакові.

Розлучення онлайн через Суд

Останнім часом помітили багато статей про розлучення онлайн через Електронний суд. Однак, на нашу думку вони носять більше рекламний характер, а не практичний і зручний. І ось чому:

По перше, для цього вам потрібно авторизуватись на порталі електронного суду https://cabinet.court.gov.ua Найпростіше через Дію.

По-друге, відповідно до статті 177 ЦПК України, при поданні заяви через електронний суд, ви зобовʼязані надати суду доказ того, що надіслали заяву про розлучення і Відповідачу. А зробити це можна направивши йому цінного листа з описом вкладення.

Якщо ця вимога не буде виконана, то ризикуєте отримати від суду Ухвалу про залишення без руху вашої позовної заяви про розлучення поданої онлайн, ось приклади із реєстру судових рішень:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/114705305

https://reyestr.court.gov.ua/Review/112654661

https://reyestr.court.gov.ua/Review/114824489

І подібних Ухвал багато. Звісно ви можете усувати недоліки, повідомляти Відповідача. Але які тоді переваги такого онлайн розлучення…

По-третє, відповідно п. 4 Постанови пленуму Верховного суду України № 11, до заяви про розлучення додається оригінал Свідоцтва про шлюб. Разом із тим варто зазначити, що остання судова практика свідчить про те, що заявник все-таки може не додавати оригінал Свідоцтва про шлюб. Така вона судова система….

І все-таки, виходячи із нашої практики, краще додати саме оригінал Свідоцтва про шлюб. Інакше ризикуєте отримати недоліки від суду, ось лише кілька прикладів Ухвал із реєстру:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/109709322

https://reyestr.court.gov.ua/Review/113921204

https://reyestr.court.gov.ua/Review/109990320

❗️Висновок: Електронний суд почав працювати нещодавно і потребує розвитку і покращення. Хоча для багатьох адвокатів він вже зараз став незамінним інструментом у деяких справах. Однак саме для розлучення онлайн дана система переваг не надає і причина – обовʼязок повідомити Відповідача про розлучення (надіслати йому лист із описом вкладення) та надати суду оригінал Свідоцтва про шлюб.

Підсумовуючи усе вищевикладене, оптимальний варіант для розлучення онлайн такий:

  1. Позовну заяву про розірвання шлюбу подати до суду або Укрпоштою або особисто. При цьому у вас не виникає обовʼязку повідомляти Відповідача (суд зробить це самостійно) + одразу надасте суду оригінал Свідоцтва про шлюб. І не варто хвилюватись, якщо потрібний вам суд знаходитсья у іншому місті. Ми займаємось розлученнями з 2018 року по всій Україні і усі заяви про розірвання шлюбу надсилаємо Укрпоштою. Ще жоден лист не загубився:)
  2. Отримати готові документи для розлучення дійсно можна онлайн. Це зручно і займає кілька хвилин. Для цього ви можете скористатись або нашим сервісом https://razvod-online.com.ua або допомогою інших адвокатів, які спеціалізуються на розлученнях.

Якщо ми не достатньо зрозуміло описали вам можливість онлайн розлучення в Україні або у вас залишились запитання щодо онлайн розлучення або у вас виникла потреба у консультації щодо розлучення онлайн, ви завжди можете звернутись до нас або написати у коментарях до цієї статті.

Шановний відвідувач,

Ми радимо вам отримати нашу безкоштовну консультацію. З 2018 року ми розлучили більше 6500 клієнтів і знаємо все про розлучення. Перегляньте відгуки наших клієнтів. 

З повагою, Максим Селезньов. Засновник сервісу, адвокат

Написати адвокату для консультації

Поділитися:

Обговорення

Яким чином може бути здійснене розлучення з чоловіком, який знаходиться за кордном і не має приїжджати до дому найближчим часом: за згодою сторін або через судовий розгляд? Дитині 5 років.

Максим СелезньовАдвокат

Ви можете розлучитись тільки через суд, оскільки у шлюбі є дитина. Перебування чоловіка за кордоном не перешкоджає розлученню. Ви без проблем можете подати заяву до суду та отримати розлучення.

К

Кристина

Добрий день, таке питання: чоловіка забрали в армію, він зараз на нулі, так сталося що нам потрібно розлучитися, на засідання суду він прибути не може, бо його не відпустять. Чи отримаю я розлучення в такому випадку?

Максим СелезньовАдвокат

Так, зможете отримати розлучення і без участі чоловіка.

Здравствуйте, вопрос следующий: может ли жена подать меня на аллименты после развода, если ребенку уже 17 лет?

Максим СелезньовАдвокат

Так, вона може це зробити. Аліменти сплачуються до повноліття дитини. Незалежно від розлучення.

М

Вітаю вас! Як оформити розлучення з дружиною, якщо вона виїхала за кордон ще рік тому і не збирається повертатися? Дітей не маємо.

Максим СелезньовАдвокат

Ви без проблем можете отринати розлучення у звичайному порядку.
Головне, щоб у дружини була прописка в Україні.

Добрий день, чи можна у вас замовити документи на отримання аліментів? Я вже розлучена декілька років?

Максим СелезньовАдвокат

Добрий день
Так
Можете скористатись https://alimenty-online.com.ua

Добрий день! Чи є якісь обмеження для розлучення якщо чоловік і жінка військовослужбовці?

Максим СелезньовАдвокат

Добрий день
Ніяких обмежень для розлучення у такому випадку немає

В

Володимир

Доброго дня, ми з дружиною розлучаємося та маємо дитину 5 років, я хочу залишити дитину собі, в яких випадках я можу це зробити?

Максим СелезньовАдвокат

Найкраще, це домовитись із дружиною про це.
Якщо домовитись не вдасться, тоді тільки у судовому порядку визначати місце проживання дитини.
На розлучення це не впливає.
Краще розділити ці процеси.