aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Строки та тривалість розірвання шлюбу в Україні 2023

Якщо у пари виникають розбіжності щодо ведення спільного господарства, подружжя має різні погляди на побудову сім'ї, через що збереження шлюбу стає неможливим, найчастіше колишні кохані приходять до рішення розірвати такі подружні стосунки. Коли врятувати сім'ю ніяк не можна, потрібно ретельно підготуватися до розлучення: як мінімум, потрібно дізнатися терміни розірвання шлюбу в різних ситуаціях. Нерідко розлучення може затягуватися, що не тішить як позивача, так і відповідача через витрати часу, фінансів і нервових клітин. Як уникнути зайвого психоемоційного потрясіння та розірвати шлюб у найкоротші терміни ми докладно розповімо у цій публікації.

Терміни розлучення в Україні у 2023 році

Строки розірвання шлюбу в РАГСі в Україні

Розлучення органі реєстрації актів громадянського стану є оптимальним варіантом розірвання подружніх відносин. Однак не всі пари можуть розірвати шлюб таким чином: якщо у подружжя є спірні питання щодо майна, визначення подальшого місця проживання загального спадкоємця віком до 18 років, виплати аліментів, або дружина носить під серцем дитини чоловіка, розірвати шлюб у РАГСі неможливо. Щоб розлучитись у органі реєстрації актів цивільного стану парі потрібно подати до державної установи загальну заяву про бажання розірвати шлюб. Серед основних особливостей процедури у наш час:

  1. Пара, яка мешкає за межами України, проте при цьому не відмовилася від українського громадянства, має право подати відповідну заяву до консульства нашої країни.
  2. ВПО можуть звернутися до РАГС за місцем проживання за наявності документа, що підтверджує статус внутрішньо переміщеної особи.

При отриманні від подружжя заяви про бажання розірвати шлюб співробітник органу реєстрації актів цивільного стану повідомляє парі терміни розлучення. Якщо один із пари не може з'явитися в РАГСі повторно, можливі два варіанти вирішення ситуації:

  • чоловік повідомляє про це під час подання заяви;
  • чоловік чи дружина пишуть додаткову заяву, в якій вказує, що згоден на розірвання подружніх стосунків у свою відсутність.

Відповідно до чинного законодавства України тривалість розірвання шлюбу в РАГСі становить 30 днів. Протягом цього проміжку часу пара може передумати і відкликати свою заяву, якщо все ж таки вирішила зберегти шлюб. Якщо пара не може прийти до органу реєстрації актів цивільного стану у визначений час, можливе написання додаткової заяви про перенесення дати реєстрації розірвання подружніх відносин. Законодавством передбачено можливість зареєструвати розлучення протягом року після подання заяви.

Строки розірвання шлюбу через суд в Україні у 2023 році

Розірвання шлюбу в судовому порядку здійснюється, якщо у пари є спірні питання, наприклад, коли один із подружжя проти розлучення. У такій ситуації позивач має написати відповідну заяву та подати її до судової інстанції за місцем реєстрації відповідача. У документі мають бути зазначені такі вимоги позивача:

  • визначення місця подальшого місця проживання спільної неповнолітньої дитини;
  • терміни та сума аліментів на дитину та/або чоловіка;
  • розділ спільної власності;
  • позбавлення другого чоловіка батьківських прав;
  • стягнення майна відповідача.

При цьому висування додаткових вимог не можна назвати виправданим, оскільки саме розлучення може пройти досить швидко, а ось вирішення спірних питань може затягтися навіть на кілька років. Терміни розірвання шлюбу у суді становлять у середньому 3-5 місяців. Для ініціації розлучення позивач повинен подати до судової інстанції пакет документів, що включає:

  • позов;
  • свідчення, що підтверджує узаконення стосунків пари;
  • за наявності спільних спадкоємців віком до 18 років, копія свідоцтва про народження.

Розлучення починається лише через 1 місяць після реєстрації заяви. Дата першого судового засідання визначається уповноваженим у справі суддею. Тільки після цього подружжя отримує повідомлення про необхідність з'явитися до суду у певний час. Ви можете дізнатись детальніше про терміни розлучення в Україні у юриста, який спеціалізується на сімейному праві. Рекомендується скористатися послугами кваліфікованого сімейного адвоката, щоб розлучення гарантовано пройшло швидко та гладко.

Строки розірвання шлюбу через суд у односторонньому порядку

Судова інстанція починає розглядати позов не раніше ніж через 60 днів після подання позивачем заяви. При цьому нерідко 2 місяці чудовим чином перетворюються на 3-4. Однак сьогодні згідно з чинним законодавством пара має право розірвати шлюб за спрощеною процедурою, про що чоловік має вказати у заяві. Слід зазначити, що інтереси відповідача також може захищати адвокат: грамотний юрист може затягнути процес навіть у рік. Щоб уникнути ти подібної проблеми, зверніться до кваліфікованого фахівця, який компетентний у справах такого типу.

Поділитися:

Обговорення

Вітаю, скажіть, чи можна зробити так, щоб взагалі не ходити нікуди і розлучитися? В мене немає часу цим займатись.

Максим СелезньовАдвокат

Так, ви можете розлучитись взагалі без відвідування судів. Напишіть нам повідомлення у будь-який мессенджер, поясню детально, як ми працюємо та які документи потрібні для розірвання шлюбу.