aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як відбувається поділ майна при розлученні у 2022 році

Коли стосунки у шлюбі не склалися, то подружжя нерідко починає цікавитися, як належить виконувати поділ майна при розлученні в Україні. Ситуація далеко не така проста, як може здатися на перший погляд. Особливо це стосується випадків, коли дійсно є, що ділити. І дуже складно, без допомоги спеціаліста в галузі цивільного та сімейного права, розібратися, кому має відійти те чи інше майно, на яку частку можна розраховувати.

Що підпадає під поділ майна під час розлучення

У Сімейному кодексі України (СКУ) врегулюванню прав власності, що належить подружжю, відведено два розділи: 7 та 8. Під поділ майна під час розлучення потрапляє лише те, що відноситься до спільної сумісної власності. При цьому розірвання шлюбу, згідно з ч. 1 ст. 67 СКУ, не означає припинення права спільної сумісної власності. Що стосується об'єктів цього права, пояснюється у ст. 61. Трактування дане в найширшому сенсі, до таких об'єктів можуть бути віднесені всі види майна, що фігурують у цивільних правовідносинах. Вони підпадають під поділ майна під час розлучення.

Всі речі (за винятком тих, що належать до використовуваних індивідуально), доходи, отримані подружжям у період перебування у шлюбі, становлять їхню спільну власність.

Як можна провести поділ майна під час розлучення в Україні

Як відбувається поділ майна під час розлучення описано в ст. 63 СКУ. Вона наголошує на рівності прав подружжя на майно, яке було нажите під час спільного проживання. Уникнути можливого конфлікту інтересів дозволяє укладання шлюбного договору. У його тексті обумовлюється, що належить до особистої власності подружжя, а що – до спільної (ст. 64).

Якщо щодо того, що і як ділити, розбіжності подолано, то поділ майна при розлученні в Україні оформляється подружжям у договорі, що засвідчує нотаріус. Якщо ж домовитись не вдалося, то спірні питання вирішують у суді.

Як пропонує розподіл майна під час розлучення Верховний Суд

У 2016 році ВСУ під час розгляду справи №6-801цс16 ухвалив, як відбувається поділ майна під час розлучення. Суддям, що розглядає справи, пов'язані з поділом майна колишнім подружжям, пропонується брати до уваги всі фактори. Наприклад, враховувати, що не всяке майно, яке було придбано у період перебування у шлюбі, беззастережно слід вважати спільною сумісною власністю.

Поділитися:

Обговорення