aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як розлучитися з іноземцем в Україні?

Шлюби з іноземцями не є чимось незвичайним. Багато людей їдуть працювати закордон і теж ведуть там особисте життя. Або, навпаки, тут, в Україні укладають шлюб з громадянином іншої держави. На жаль, іноді щось може піти не так, і союз двох людей розпадається. Як оформити розлучення з іноземцем в Україні і чи можливий подібний процес розлучення в наших судах?

При розірванні шлюбу з громадянами інших країн необхідно керуватися Сімейним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом, а також міжнародними нормами права. Проте розлучення з іноземцем рідко відрізняється за своїм протіканням від звичайного процесу розірвання шлюбу. Як розлучитися з іноземцем ви дізнаєтеся далі.

Де подати на розлучення з іноземцем в Україні?

Розлучитися з іноземцем, в разі. якщо шлюб зареєстрований в Україні, можна:

  • в органах РАГСу;
  • в місцевому суді.

Якщо подружжя під час розлучення проживають на території нашої країни, навіть незалежно від того, що один з них іноземець - схема розірвання шлюбу аналогічна звичайному процесу розлучення з українськими громадянами.

Як розлучитися з іноземцем через РАЦС?

Щоб дізнатися як оформити розлучення з іноземцем в Україні, необхідно звернутися до законодавства. Правила розірвання шлюбу в РАЦСі регулюються Сімейним кодексом України, зокрема статтями №№106,107. Подружжя, що не мають в шлюбі дітей і претензій по розділу нажитого майна, подають до державного органу, за місцем прописки (проживання), заява про розлучення відповідно до встановленої форми. Також при собі потрібно мати:

  • Свідоцтво про шлюб.
  • Документ, що засвідчує особу (паспорт). Якщо у іноземця немає паспорта України, надається дозвіл на проживання.

При відсутності будь-кого з подружжя з поважних причин (хвороба тощо), заяву для розлучення з іноземцем, завірена нотаріусом, може від його імені подати інший чоловік. З дня подання письмової заяви, парі дається один місяць для примирення. Якщо розлучатися вони так і не передумали, виконавцями реєструється розірвання шлюбу. Після цього подружжю видається свідоцтво про розлучення.

Як розлучитися з іноземцем в суді?

Якщо чоловік і дружина мають спільних неповнолітніх дітей, або хтось із подружжя не дає згоду на розлучення, то розлучитися з іноземцем в таких ситуаціях можна тільки через суд.

Пара, що має спільних дітей, подає позовну заяву про розірвання шлюбу одночасно з нотаріально завіреним аліментних договором, де прописано:

  • З яким із батьків будуть проживати діти.
  • Яку участь братиме в матеріальному забезпеченні життя дітей окремо проживає батько.
  • Умови здійснення права другого з подружжя на їх виховання.

З моменту подачі заяви парі дається один місяць на примирення, протягом якого вони мають право його відкликати. Якщо суд встановив, що заява на розлучення відповідає волевиявленню обох сторін, і після розлучення не будуть порушені права колишнього подружжя, а також дітей, тоді виноситься рішення розірвати шлюб.

При розлученні з іноземцем, який проживає на даний момент в іншій державі, процедура розірвання шлюбу має деякі нюанси. Тут необхідно знати тонкощі як розлучитися з іноземцем за кордоном. Відповідно до Цивільного процесуального кодексу судовий позов про розірвання шлюбу пред'являється за місцем перебування, в якому відповідач зареєстрований, фактичним місцем проживання або місцезнаходженням його майна.

Як розлучитися з іноземцем, проживаючи в іншій державі?

Відповідно до українського законодавства розірвання шлюбу між іноземцем та громадянином України можливий, навіть якщо обидва проживають в іншій державі. У нашій країні такі міжнаціональні розлучення проходять у відносно короткі терміни і в багатьох випадках виявляються економічно вигіднішими, ніж розлучення за кордоном. Знаючи всі нюанси або звернувшись до професійних юристів, завдання як розлучитися з іноземцем буде не складним і процедура пройде досить швидко.

Поділитися:

Обговорення
Л

Людмила

Добрый день, у меня муж иностранец уехал к себе домой в Европу, могу ли я с ним развестись без его присутствия и согласия?

Максим СелезньовАдвокат

Так. Але для цього бажано щоб у нього була адреса реєстрації (прописки) в Україні.

Добрый день, я вышла замуж в 2022 году за Поляка, теперь приехала в Украину и хочу с ним развестись, как мне это сделать?

Максим СелезньовАдвокат

Напишіть нам у мессенджери. ПОтрібно уточнити нюанси такого розлучення.

О

Помогите! Муж иностранец украл общего ребенка и уехал с ним домой за границу в Индию. Как я могу с ним развестись?

Максим СелезньовАдвокат

Складна ситуація. Але розлучення можливе. Напишіть нам повідомлення у телеграм чи вайбер. Проконсультуємо.

В

Валентина

Если наш брак с мужем иностранцем заключался в другой стране, могу ли я развестись с ним в Украине?

Максим СелезньовАдвокат

Так, це можливо. Але краще уточнити нюанси при консультації.

М

Максиме, хочу подякувати вам за високоякісну допомогу щодо розлучення із моїм колишнім чоловіком з Турції. Ваша професійна підтримка та ретельне розуміння всіх нюансів цієї ситуації дійсно допомогли мені подолати цей складний етап у моєму житті. Ви продемонстрували високий рівень компетентності, завдяки чому весь процес пройшов гладко, максимально зменшивши для мене стрес і незручності.

Максим СелезньовАдвокат

Марина, дякуємо за довіру :))