aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Розлучення без присутності одного з подружжя

Часто при розірванні шлюбу один з учасників процесу не бажає або з поважних причин не має змоги особисто подати заяву на розлучення чи безпосередньо бути присутнім під час реєстрації припинення шлюбу. Як розлучитися без присутності одного з подружжя розповімо в нашій статті.

Розірвання шлюбу без присутності одного з подружжя в РАЦСі

Розлучення через РАЦС можливе у двох випадках :

  • У подружжя немає спільних малолітніх або неповнолітніх дітей
  • Подружжя виявило взаємне бажання припинити свій шлюб

Для реєстрації розлучення через РАЦС чоловік та дружина мають подати відповідну заяву в орган реєстрації актів громадянського стану за місцем прописки одного з них. З дня подачі заяви до реєстрації розлучення має пройти місяць. Якщо за цей період ніхто з подружжя не передумав та не відкликав заяву, обоє з пари мають з’явитися в РАЦС в зазначений день та час для отримання свідоцтва про розлучення.

Проте бувають випадки, коли один з подружжя, з поважних причин, не має змоги особисто подати заяву та з’явитися в РАЦС для завершення процедури розлучення – в таких ситуаціях припинення шлюбу можливе без участі чоловіка/дружини.

Порядок розлучення без присутності одного з подружжя

  • Для того щоб розлучитися без присутності одного з подружжя, необхідно подати в орган РАЦСу нотаріально завірену заяву на розірвання шлюбу. Таку заяву, від імені того з подружжя, хто не має змоги особисто її подати, може подати інший з подружжя.
  • Якщо один з подружжя не може з’явитися в РАЦС для реєстрації розірвання шлюбу, він має завчасно про це повідомити співробітників РАЦСу та направити в орган відповідну заяву.

Важливо! Розлучитися на основі довіреності неможливо. Довіреність, видана іншій особі та уповноважує таку особу розірвати шлюб від імені одного з подружжя являється недійсною.

Як розлучитися без присутності в суді

Розлучення без присутності в суді можливе, якщо до суду була направлена відповідна заява. При підготовці документів на сервісі Розірвання Шлюбу Онлайн, одразу передбачено можливість не з’являтись до суду.

Також, якщо один з подружжя не бажає особисто приймати учать у судових засіданнях він може найняти представника (адвоката) для представництва свої інтересів. У разі вдавання до послуг представника, позивач має оформити на нього довіреність, яка обов’язково повинна бути нотаріально завірена. Або укласти договір про надання правової допомоги із адвокатом.

Якщо чоловік/дружина знаходиться чи проживає за межами країни та бажає розірвати шлюб без присутності одного з подружжя, позивач має діяти наступним чином:

  • зібрати всі необхідні документи для розлучення
  • скласти позовну заяву, сформувати всі необхідні додати та відправити пакет документів на розлучення в потрібний суд з допомогою пошти – в Цивільно процесуальному кодексі України не зазначено, що позов має бути поданий шляхом особистої присутності.

Поділитися:

Обговорення