aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Правила розлучення в Україні

Подружжя, які вирішили розірвати відносини, прагнуть уточнити, які правила розлучення діють в Україні у 2021 році та що зміниться у 2022. Шлюбний процес нерідко пов'язаний із чималими складнощами. Суперечки виникають як щодо розподілу майна, і у зв'язку з тим, з ким проживатимуть і ким забезпечуватимуться спільні діти.

Правила розлучення в Україні-2022, що з'явилося нового

Хороша новина: сімейне законодавство в Україні, як і раніше, консервативно, тут не відбулося за останні роки радикальних змін. Така стабільність не може не потішити. Правила розлучення в Україні ґрунтуються на нормах Цивільного та Сімейного кодексів. Вони досить прості та зрозумілі, не допускають неоднозначних тлумачень.

Правила розлучення в Україні 2022: куди подавати заяву, якщо вирішили розлучитися

Розірвати шлюб можливо:

  • за заявою одного з подружжя. Воно може бути подано до РАГСу на підставі п. 1 ст. 107 СКУ, якщо визнано, що другий з подружжя безвісти відсутній або недієздатний;
  • подавши спільну заяву.

Через РАГС розводять бездітне подружжя (п. 1 ст. 106 СКУ). Наявність з-поміж них майнових претензій до уваги не береться (п.3. ст. 106). В інших випадках правила розлучення в Україні наказують розірвати шлюб через суд.

Правила розлучення в Україні-2022: як має ділитися майно між колишнім подружжям

Прийнято вважати, що під час розлучення спільну власність подружжя (поняття дано у п. 3 ст. 368 ЦКУ) треба поділити порівну. Проте у п. 2 ст. 69 СКУ говориться, що для поділу потрібна взаємна згода. Якщо колишнє подружжя його не досягло, то рішення про те, як поділити, приймає суд. Діючі в цьому питанні правила розлучення в Україні ґрунтуються на постанові, яка була прийнята у вересні 2016 року. Щоб мати право на спільно нажите у шлюбі майно, необхідно надати докази участі у його придбанні.

Правила розлучення в Україні-2022 щодо дітей

Якщо подружжя не надасть суду засвідчені нотаріусом договори про утримання дітей, розмір аліментів, як цього вимагають норми пп. 2,3 ст. 109 СКУ, то розгляд справи про розірвання шлюбу затягнеться. Суддя вивчить обставини, візьме до уваги рішення, що виходять від органу опіки. Зазначимо, що правила розлучення в Україні-2022 більшою мірою стали враховувати, що батьки наділені рівними правами щодо дітей.

Поділитися:

Обговорення