aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як оформити розлучення в Україні 2023

Узаконивши стосунки з коханою людиною, кожен з нас думає, що житиме з партнером до кінця своїх днів у горі та в радості. Однак реальне життя не настільки яскраве і казкове: статистика показує, що 30% пар розлучається з різних причин. Якщо шлюб зжив своє та сім'ю вже ніяк не врятувати, виникає необхідність оформлення розлучення. У цій публікації ми розповімо, як саме зареєструвати закінчення подружніх відносин у 2023 році, що для цього потрібно і куди звертатися.

Як оформити розлучення в Україні 2023

Як оформити розлучення в Україні у 2023 році?

Розірвання подружніх відносин, відповідно до чинного законодавства, це припинення як особистісних, так і майнових взаємовідносин. Розлучення у 2023му  можна оформити двома способами: в органах реєстрації актів цивільного стану або ж у судовому порядку. Перший варіант є пріоритетним, оскільки дозволяє розірвати шлюб в найкоротші терміни - через 30 днів із моменту подання заяви. Єдиним нюансом є те, що подати на розлучення до РАГСу можуть лише пари, які досягли консенсусу у своєму рішенні, а також подружжя без спільних дітей.

Для розірвання подружніх взаємин у органах реєстрації актів громадянського стану необхідно не лише написати загальну заяву, а й підготувати пакет документів:

● копії паспортів (обов'язково потрібна сторінка з пропискою);

● оригінал свідоцтва, що підтверджує узаконення відносин;

● квитанція про оплату держмита. Сплатити державне мито у 2023 можна у будь-якому банківському відділенні або через зручний термінал, розташований в органі реєстрації актів цивільного стану.

Якщо оригінал свідоцтва про шлюб втрачено або безнадійно зіпсовано, його можна отримати повторно у РАГСі. Якщо пара не змінила свого рішення протягом 30 днів з моменту подання заяви та не відкликала її, після закінчення зазначеного строку оформляється розірвання подружніх відносин та видається відповідне свідоцтво.

Слід зазначити, що РАГС може оформити у 2023 році розлучення за заявою лише одного з подружжя за умови, що його партнер визнаний судом безвісти зниклим або недієздатним.

Розірвання шлюбу у судовому порядку в 2023 році

Розірвати шлюб у 2023 гроці  в судовому порядку можна за позовною заявою одного з пари або подружжя. При цьому, якщо у чоловіка та дружини є спільні діти віком до 18 років, до позову необхідно додати оформлений та завірений нотаріально контракт про виховання та утримання спадкоємця. У такому договорі повинні зазначатися такі положення:

● з ким після розірвання подружніх стосунків проживатиме дитина;

● обов'язки та права батька, який житиме окремо від дружини/чоловіка та спадкоємця;

● розмір виплати аліментів та строки.

Судова інстанція може залучити до процесу розлучення органи опіки для захисту прав неповнолітньої дитини. Саме тому простішим варіантом розірвання подружніх відносин у 2023 є звернення до суду лише з позовом без зазначеного вище договору.

Позовна заява про бажання розірвати шлюб в 2023 році: особливості

У позові позивач має зазначити таку інформацію:

● персональні дані кожного з подружжя;

● місце прописки та фактичного проживання кожного з пари;

● номери мобільних телефонів;

● адреси електронної пошти.

У заяві також слід зазначити, коли і де саме пара узаконила свої відносини, наявність спільних дітей віком до 18 років, спільно нажитого майна, а також основну причину ініціації процесу розлучення. Крім того, в заяві необхідно зазначити, чи подружжя робило спроби реабілітувати шлюб.

Пакет документації для розірвання подружніх стосунків 2023

У чинному законодавстві чітко не зазначено переліку паперів, які необхідно додавати до позову. Однак для того, щоб заява була розглянута судовою інстанцією, всі фактори слід підтвердити документально. З цього випливає, що до позову слід додати:

● копії паспортів та національних ідентифікаційних кодів;

● свідчення, що підтверджує узаконення парою відносин;

● свідоцтво про народження, якщо пара має спільних спадкоємців, які не досягли повноліття;

● квитанція про оплату державного мита. Деякі особи звільнені від сплати судового збору, тому замість квитанції їм необхідно додати відповідний документ, що підтверджує це право.

Усі документи необхідно завірити фразою “Згідно з оригіналом”, датою та особистим підписом у нижньому кутку кожної копії. Позивач також може за бажання написати заяву про небажання бути присутнім на судових засіданнях з проханням розглянути справу без неї.

Щоб уникнути помилок, правильно підготувати всю документацію та знизити вірогідність негативного вердикту судової інстанції, зверніться за допомогою до кваліфікованого юриста, компетентного на даній області. Сімейний адвокат може забезпечити повний супровід або стати вашим офіційним представником на судових засіданнях.

Поділитися:

Обговорення