aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як розлучитися без присутності чоловіка

Українські реалії такі, що дружині нерідко доводиться оформляти розлучення без чоловіка. Він або не виявляє жодної зацікавленості відвідати відповідні державні установи, або зовсім невідомо, де знаходиться. У ситуації, коли потрібно виховувати дітей або змінити свій статус, виникає потреба розлучитися з чоловіком без його присутності. Не обов'язково наявності його згоди, щоб розірвати шлюб.

Де може бути оформлене розлучення без присутності чоловіка

Нормативною базою в таких ситуаціях є Сімейний Кодекс (СКУ). Він передбачає два варіанти розірвання шлюбу без присутності чоловіка:

  • Можна подати на розлучення спільно або розлучитись без присутності чоловіка в органі РАЦС за місцем поточної реєстрації.
  • За відсутності підстав для розірвання шлюбу через РАЦС доведеться йти на розлучення без присутності чоловіка в суді.

Що потрібно для того, щоб розлучитись без присутності чоловіка в РАЦСі

Підстави подати до РАЦС заяви на розлучення без присутності чоловіка прописані нормою ст. 106 СКУ. Розірвання шлюбу цим державним органом визнається можливим, якщо подружня пара не виховує спільних дітей, які не досягли повноліття. У такий спосіб суспільство намагається відстоювати інтереси дитини, які і так виявляються обмеженими, коли батьки розходяться.

Для того, щоб розлучитись без присутності чоловіка через РАЦС, знадобиться надати співробітникам органу його заяву разом із нотаріально засвідченою згодою на розірвання шлюбу. Або ж інтереси чоловіка, який не може бути присутнім, представлятиме довірена особа.

Також можливий варіант, коли доведеться розлучитись без присутності чоловіка на підставі ч. 1 ст. 107 СКУ. Орган РАЦС оформить розірвання шлюбу, якщо будуть надані документи, за якими чоловік визнаний:

  • безвісно відсутнім;
  • недієздатним.

Як оформити розлучення без присутності чоловіка у суді

Наявність спільних неповнолітніх дітей зобов'язує подружжя, яке вирішило розірвати шлюб, діяти виключно через суд. Кожен із подружжя має право подати позов самостійно, ґрунтуючись на нормі ч. 1 ст. 110 СКУ. Присутність чоловіка на засіданнях суду не є обов'язковою умовою для їх проведення. Відсутність слід пояснити поважними причинами. Якщо збереження шлюбу суперечить суттєвим інтересам жінки, дітей, то суддя вирішить розірвати його на підставі ч. 2 ст. 112 СКУ.

Поділитися:

Обговорення