aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як розірвати цивільний шлюб

Коли йдеться про розірвання цивільного шлюбу чи проживання у ньому, то загальноприйняті уявлення про це не відповідають тому, що передбачається законодавством. У ч. 1 ст. 21 Сімейного кодексу (СКУ) зазначено, що цивільним шлюбом слід вважати подружню спілку різностатевої пари, зареєстровану органом РАЦС. У цьому полягає відмінність від шлюбу, освяченого церквою. А в українському суспільстві цивільним шлюбом прийнято називати проживання подружжя без реєстрації.

Розірвання цивільного шлюбу в органі РАЦС

Існує три варіанти розірвати цивільний шлюб. Це можна зробити в РАГСі або через суд через спільну заяву подружжя або позов. Найбільш простий шлях – подати спільну заяву до органу РАЦС. Якщо в одного з подружжя немає можливості особисто при цьому бути присутнім, то нотаріально засвідчену заяву від його імені вручить співробітникам РАЦСу інший. Підстави такого порядку дій встановлено ч. 1 ст. 106 СКУ. Після закінчення місяця в РАЦСі, як передбачається ч. 2 ст. 106, буде зроблено запис про розірвання цивільного шлюбу.

Такий варіант прийнятний тільки для подружньої пари, яка не має спільних неповнолітніх дітей.

Розірвання цивільного шлюбу за заявою до суду

Подружжю з неповнолітніми дітьми дозволяється розірвати цивільний шлюб лише за рішенням суду. Якщо вони змогли заздалегідь:

  • досягти згоди з усіх питань, що належать до проживання, виховання дітей, забезпечення їх інтересів;
  • укласти та нотаріально засвідчити угоду про аліментні виплати,

то суд, отримавши заяву про розірвання цивільного шлюбу, ухвалить відповідне рішення за місяць. Підставою стане ст. 109 СКУ.

При складанні угоди, яка засвідчується нотаріусом, подружжю варто скористатися допомогою фахівця у сфері сімейного права. Це дозволить передбачити правові наслідки, надійніше захистити інтереси всіх членів сім'ї.

Як розірвати цивільний шлюб, подавши судовий позов

Оскільки подружжю, які мають спільних неповнолітніх дітей, не завжди вдається полюбовно домовитися як припинити відносини, доводиться діяти через суд. У ч. 1 ст. 110 СКУ вказано, що кожен із подружжя користується правом звернутися до суду з позовом, щоб розірвати цивільний шлюб. За певних обставин, передбачених ч. 2 ст. 110 (дружина вагітна, дитині менше року) пред'явлення позову не допускається.

Поділитися:

Обговорення