aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як розірвати шлюб в односторонньому порядку

Коли відносини в шлюбі не склалися, одному з подружжя часто не залишається іншого виходу, як отримати розлучення в односторонньому порядку. Приймати таке рішення доводиться з різних причин: інша сторона не хоче розлучатися або зовсім ухиляється від будь-якої участі в житті сім'ї.

У яких випадках можна отримати розлучення в односторонньому порядку без суда

Коли чоловік чи дружина, зацікавлені в юридичному оформленні розриву відносин, не хочуть робити це в суді, то починають шукати спосіб, як розірвати шлюб в односторонньому порядку через РАЦС (РАГС). У ст. 107 Сімейного кодексу України (СКУ) вказані виняткові обставини, при настанні яких це допустимо. До таких належить визнання одного з подружжя безвісно відсутнім або недієздатним.

Однак для того, щоб РАЦС (РАГС) видав свідоцтво про розлучення в односторонньому порядку, потрібно буде надати працівникам цього органу відповідне судове рішення. Інакше отримати розлучення в односторонньому порядку через РАЦС (РАГС) неможливо.

Які документи знадобиться надати, щоб отримати розлучення в односторонньому порядку

Заяву до суду краще написати за допомогою нашого сервіса або іншого досвідченого юриста, який підкаже, як розірвати шлюб в односторонньому порядку уникнувши зайвого клопоту. Заздалегідь потрібно подбати про те, щоб під рукою були всі необхідні документи. Їх подають разом із заявою до суду, який розташований в районі, де зареєстрований відповідач. Якщо він зареєстрований в Криму або в населеному пункті Донбасу, де не діє українська юрисдикція, то отримати розлучення в односторонньому порядку все-таки можливо. Для цього бажано підтвердити статус переселенця.

До суду разом з заявою необхідно надати:

  • копію паспорта позивача. Якщо є неповнолітні діти, то знадобляться також копії їхніх свідоцтв про народження;
  • свідоцтва про шлюб;
  • квитанції про оплату судового збору.

Рішення розвести подружжя суддя прийме не раніше, ніж через місяць після того, як було подано заяву. Така вимога встановлена ч. 4 ст.109 СКУ, щоб дати подружжю час досягти примирення та зберегти шлюб. На практиці тривалість розірвання шлюбу в односторонньому порядку в Україні виявляється в кілька разів більше.

Як розірвати шлюб в односторонньому порядку: діяти самостійно або звернутися за допомогою до юристів?

Якщо ви впевнені в своїх знаннях тонкощів процедури розірвання шлюбу в Україні і маєте в своєму розпорядженні необмежено вільний час, то можете спробувати отримати розлучення в односторонньому порядку самостійно, без нашого сервісу чи юридичного супроводу.

Однак при розлученні в односторонньому порядку, як правило, виникає безліч спірних, неоднозначних ситуацій. Необхідно подбати про інтереси дітей, надати кожному з подружжя право брати участь в їх вихованні. Не в меншій мірі рішення запросити на допомогу юриста виявляється доцільним, коли потрібно оформити розділ майна, яке подружжя спільно нажили за час перебування в шлюбі.

Поділитися:

Обговорення