aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Куди подавати заяву про розлучення

Подружжя або один з них з різних причин можуть порахувати шлюб невдалим. Коли люди готові його розірвати, починають з'ясовувати, куди подавати документи на розлучення. Важливо відразу чітко уявляти, де оформлюється розірвання шлюбу, з якими документами потрібно туди йти. Це дозволить уникнути небажаних ускладнень, втрат часу, додаткового нервування.

Існує два варіанти, пропоновані Сімейним кодексом України, куди подавати на розлучення. Воно повинно бути адресовано в:

  • Орган РАЦС. Заява, згідно зі ст. 106 СКУ, подається робома або одним з подружжя. Це можна зробити тільки в тому випадку, якщо у подружжя немає дітей, що не досягли повноліття. Також в РАГСі можуть розірвати шлюб на підставі ст. 107 СКУ, якщо до заяви, поданої одним з подружжя, додаються документи, згідно з якими другого чоловіка визнали безвісно відсутнім або недієздатним.
  • Ще один варіант куди подавати документи на розлучення - Суд за місцем реєстрації подружжя або одного з них. Подружжя, у яких є неповнолітні діти, мають право надати суду письмовий договір. У ньому обумовлюються заходи щодо захисту дитинства: з ким будуть проживати неповнолітні, як батьки будуть користуватися своїм правом брати участь в їх вихованні і забезпечувати умови життя, розвитку особистості. Такий договір ви можете посвідчити у нотаріуса.

З розвитком цифрових сервісів вирішити проблему, куди подавати на розлучення, стає простіше.

Чи можна та куди подавати заяву про розлучення онлайн

Швидко з'ясувати все, що потрібно та знати куди подавати на розлучення, можна перейшовши за адресою веб-порталу державної реєстрації актів цивільного стану. На сторінці https://dracs.minjust.gov.ua/ пропонується пройти реєстрацію, щоб в подальшому користуватися ЛК. Проходження процедури розлучення повністю в онлайн-форматі системою не передбачається. За документом, що підтверджує розірвання шлюбу, доведеться з'явитися особисто.

Коли подружжя з'ясувало, куди подавати документи на розлучення, необхідно розібратися, що потрібно надати РАЦСу і що - суду, щоб не затягувати процедуру розірвання відносин.

Які і куди подавати документи на розлучення

Комплектація пакета документів, що супроводжує заяву про розірвання шлюбу, залежить від того, куди подавати на розлучення. Якщо в РАЦС (ЗАГС), то форма заяви заповнюється подружжям при подачі таких документів:

  • шлюбного свідоцтва;
  • паспортів;
  • ідентифікаційних кодів.

Процедура передбачає, що після подачі заяви про розлучення, подружжя отримують місяць часу, протягом якого можуть спробувати досягти примирення, переглянути раніше прийняте рішення. Щоб заява про розірвання шлюбу вступила в силу, знадобиться в призначений день прибути в РАЦС. Якщо заявники не прийшли, заява буде вважатися такою, що втратила силу.

Перелік документів, які подаються в суд разом із заявою на розлучення, доповнюється свідченнями, які підтверджують народження в шлюбі неповнолітніх дітей. Як і в органі реєстрації актів цивільного стану, судом на підставі ч. 4 ст. 109 СКУ надається подружжю місяць на те, щоб ще раз обдумати, чи не поквапилися вони прийняти рішення розлучитися. Протягом місяця після подачі заяви в суд його можна відкликати.

Розірвання шлюбу - не складна процедура. Нюанси можуть виникнути, коли потрібно вирішити питання, пов'язані з вихованням, проживанням, забезпеченням дітей, розділом власності. У таких випадках варто скористатися послугами юриста, який підкаже як правильно і куди подавати заяву про розлучення, та що необхідно робити далі.

Поділитися:

Обговорення