aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як розірвати шлюб без присутності дружини в Україні

Як розірвати шлюб без присутності дружини в Україні

Розірвання подружніх відносин неможливо назвати простою процедурою, якщо одна з пари не підтримує це рішення. Відповідно до чинного законодавства України, розлучення пари можливе, навіть якщо відповідач проти. Різні перешкоди процесу можуть бути обумовлені сильною емоційною прихильністю до чоловіка, страхом незвіданого, матеріальними нюансами, а також занепокоєнням за дітей. Проте, якщо досягти компромісу та зберегти шлюб неможливо, є варіанти реалізацій бажання позивача. У цій статті ми докладно розповімо про те, як розлучитись без дружини в Україні.

Як розірвати шлюб без присутності дружини в Україні

Як розлучитись без присутності дружини в Україні через РАГС

Розірвати подружні відносини через РАГС можна лише за взаємною згодою подружжя: в односторонньому порядку розлучитися в органі реєстрації актів громадянського стану точно не вийде. Проте, згідно з чинним законодавством, чоловік може розірвати шлюб у таких випадках:

1. Дружину засуджено до позбавлення волі на строк не менше трьох років.
2. Дружина визнана судом зниклої безвісти.
3. Дружина визнана недієздатною.
4. Факт смерті дружини.

Якщо жінка не потрапляє в жодну з перелічених вище категорій, одностороннє розірвання шлюбу здійснюється тільки в судовому порядку.

Як розірвати шлюб без дружини в Україні: куди треба подавати документи

Якщо дружина у здоровому глузді, дієздатна, жива і не притягнута до кримінальної відповідальності, розірвання подружніх відносин здійснюється виключно у судовому порядку. Для ініціації процесу розлучення чоловікові необхідно подати відповідний позов до суду за місцем дійсного проживання відповідача. Якщо пара проживає в одній квартирі/будинку, жодних труднощів виникнути не повинно. У випадках, коли дружина зареєстрована в іншому населеному пункті, позивач зобов'язаний звернутись до судової інстанції цього міста. Щоб уникнути усіляких проблем, пов'язаних із вирішенням цього питання, рекомендується скористатися послугами юриста, який спеціалізується на процесах розлучення. Адвокат допоможе правильно оформити позовну заяву, а також підкаже, які саме документи необхідно підготувати для розірвання подружніх стосунків у односторонньому порядку.

Слід зазначити, що у зв'язку з повномасштабним вторгненням росії у це правило внесено деякі правки: подружжя зі статусом внутрішньо переміщених осіб має право звернутися до будь-якої судової інстанції.

У яких випадках розірвати шлюб в односторонньому порядку неможливо?

Навіть якщо пара дійшла взаємної згоди розірвати подружні стосунки, у деяких випадках це все одно неможливо. Згідно з чинним законодавством України, шлюб накладає на подружжя певні обставини. Таким чином, чоловік не може подати на розлучення у таких ситуаціях:

1. Дружина вагітна.
2. У пари є спільна дитина віком до одного року.

У таких випадках не зможе допомогти навіть найдосвідченіший і кваліфікований юрист, тому потрібно лише очікувати.

Є ще один важливий нюанс: якщо дитина, на жаль, померла або ж у дружини стався викидень, пара має право подати позов з проханням розірвати шлюб тільки через один рік з моменту вищевказаних подій.

Особливості складання позову до суду

Розірвання подружніх відносин - кардинальна зміна статусу людини суспільству, і навіть непоправне емоційне потрясіння, як пари, так їх спільних дітей віком до 18 років. Якщо подружжя має спадкоємців, позов потрібно складати дуже ретельно, враховуючи всі аргументи та підстави для розлучення. При написанні заяви рекомендується викладати інформацію детально та послідовно із зазначенням справді важливих фактів. У документі обов'язково потрібно зазначити:

  1. 1.Персональні дані позивача та відповідача, а саме прізвища, імена та по батькові, дати народження. Також зазначається, чи є у подружжя спільні спадкоємці.
  2. 2.Повний опис нинішньої сімейної ситуації.
  3. 3.Причини бажання розірвати шлюб.
  4. 4.Актуальність поділу спільно нажитого майна паралельно із процесом розлучення.
  5. 5.Прохання розірвати шлюб із дружиною без її згоди.

Якщо вам здається, що під час складання позову можуть виникнути труднощі, або ж боїтеся припуститися помилки, краще звернутися за допомогою до компетентного адвоката. Необхідність консультації та ретельної підготовки полягає в тому, що справа про розірвання шлюбу ретельно розглядатиме суддя до винесення вироку.

Тривалість розірвання подружніх взаємин у односторонньому порядку становить від одного до шести місяців. З моменту подання позову до винесення судовою інстанцією рішення не повинно пройти понад півроку. Сімейний адвокат може більш детально зорієнтувати вас за термінами, вивчивши детально всі нюанси справи.

Поділитися:

Обговорення