aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як розірвати шлюб без присутності чоловіка в Україні

Як розірвати шлюб без чоловіка в Україні?

Найчастіше до юристів звертаються пари або подружжя окремо, щоб вирішити всі проблеми процесу розлучення. Дане питання є не тільки дуже делікатним, але і може виявитися дуже важким за наявності обтяжливих факторів. Також не можна забувати, що розірвання подружніх відносин - неймовірне емоційне потрясіння для обох сторін, яке супроводжується безліччю бюрократичних і юридичних нюансів. У деяких випадках чоловік/дружина потребує одностороннього розлучення. У яких випадках можливо розірвати шлюб без чоловіка в Україні, ми докладно розповімо в даній публікації.

Як розірвати шлюб без присутності чоловіка в Україні

Як розлучитись без присутності чоловіка в Україні: підстави для одностороннього розірвання шлюбу

Хоча судом і не заборонено розірвання подружніх відносин в односторонньому порядку, для цього потрібні вагомі підстави, які ми розглянемо нижче.

У чоловіка немає можливості відвідати судову інстанцію особисто

Якщо відповідач заявляє, що не може бути присутнім на засіданні, він зобов'язується надати документальне підтвердження про причину відсутності. Серед вагомих підстав:

  • •тяжке захворювання та проходження амбулаторного/стаціонарного лікування у лікарні;
  • •повна недієздатність;
  • •проживання в іншому місті/країні;
  • •робота в іншому місті/країні, звідки неможливо швидко приїхати на засідання.

Причину має бути підтверджено документально: тільки в даному випадку суд визнає її поважною та зможе перенести дату засідання. Також відповідач зобов'язаний додати повідомлення, у якому підтверджується його поінформованість щодо ситуації.

Якщо чоловік згоден на розірвання шлюбу без його присутності, потрібно скласти додаткове клопотання, де вказується прохання розглянути справу про розлучення за його відсутності. Такий самий документ має написати й позивач. Можливі також такі варіанти розірвання шлюбу без присутності відповідача:

  1. 1.Формат відеоконференції.
  2. 2.Присутність на засіданні офіційного представника відповідача.

Відсутність відповідача через його незгоду на процес розлучення

У деяких випадках відповідач навмисно не відвідує судову інстанцію через бажання перервати/затягнути/зірвати процес розірвання подружніх стосунків. Якщо чоловік був поінформований про засідання, не вказав жодних причин відсутності документального підтвердження, такий випадок буде сприйнятий судом як навмисна неявка. Подібні ситуації дають позивачеві значну перевагу. Засідання можуть переноситися тричі: втретє розлучення оформляється без відповідача. Процес може затягтися лише за наявності спірних моментів.

Інші причини відсутності

  1. 1.Агресивна протидія одного з подружжя процесу розлучення: знищення документації, застосування фізичної сили та психологічного тиску.
  2. 2.Відсутність вільного часу.
  3. 3.Емоційна конфронтація: чоловік не хоче вкотре перетинатися зі своєю дружиною.

Дані причини не є поважними, тому результат буде таким самим, як і за будь-якої неявки.

Як розлучитись без присутності чоловіка в Україні через РАГС

Для розірвання шлюбу в органах РАГСу потрібна присутність подружжя: пара повинна подати загальну заяву з усією супроводжуючою документацією та сплатити державне мито. Після цього колишнім коханим дається місяць зміни свого рішення: після закінчення цього терміну видається свідоцтво про розірвання шлюбу. Без присутності одного з подружжя розлучитись через РАГС майже неможливо, однак і з цієї ситуації є вихід. Відсутній чоловік може написати окрему заяву та завірити її нотаріально, після чого пакет документів подається до РАГСу.

Як розлучитися без чоловіка в Україні через суд

Розірвання подружніх взаємин у односторонньому порядку здійснюється лише у суді. Подружжя може мати кілька підстав для подання заяви на розлучення через суд без присутності чоловіка:

  • •чоловік перебуває у в'язниці або ж змінив своє місце проживання;
  • •відмова чоловіка на розірвання подружніх відносин;
  • •місцезнаходження чоловіка невідоме.

У таких випадках дружина має подати до судової інстанції позов разом із пакетом усіх необхідних документів. Перелік документації може варіювати та багато в чому визначається наявністю додаткових факторів: спільних дітей віком до 18 років та спірних питань щодо спільно нажитого майна/виплати аліментів. Щоб бути впевненим у позитивному результаті процесу розлучення, рекомендується звернутися до сімейного адвоката: фахівець допоможе пройти цей тернистий шлях з легкістю та без зайвих психоемоційних витрат.

Поділитися:

Обговорення