aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Розірвання шлюбу через РАЦС (ЗАГС)

Українським законодавством передбачено два способи розірвання шлюбу – через органи РАЦСу та через суд. Розлучення через РАЦС – коли спільних дітей немає та обоє з пари згодні на розлучення. Через суд – коли є діти, розлучення бажає лише хтось один з подружжя або ж сторони не мають можливості з’являтись до РАЦСу.

Перелік документів для розлучення через РАЦС, можна знайти у нас на сайті. Сьогодні ж поговоримо, як правильно подати та оформити заяву про розірвання шлюбу через РАЦС.

Подання заяви для розлучення через РАЦС (ЗАГС)

Орган РАЦСу припиняє шлюб за спільною заявою сімейної пари, якщо чоловік та дружина прийняли взаємне рішення про розлучення та не мають спільних дітей віком до 18 років.

Заява на розлучення через РАЦС (ЗАГС) подається до відділу державної реєстрації за місцем прописки чоловіка або дружини. Якщо ви зареєстровані як переселенець (ВПО, внутрішньо-переміщена особа), то також можна звернутись до РАЦСу за місцем реєстрації ВПО.

Порада: Якщо ви та партнер перебуваєте у різних містах та не маєте можливості приїхати до РАЦСу для розлучення, тоді у вас є 2 варіанта:

  1. Той з подружжя, який не може приїхати може посвідчити заяву у нотаріуса та передати вам. Тоді ви зможе одноособово подати заяву на розлучення до РАЦСу (ЗАГС). Зразок такої Заяви краще отримати у тому РАЦС, де має проходити розлучення.
  2. Розгляньте варіант розлучення через суд. Таке розлучення відбувається без участі сторін.

Подати заяву на розлучення через РАЦС можна традиційним способом – безпосередньо звернувшись у відповідний орган за місцем реєстрації або ж через державний веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», створений при сприянні Міністерства Юстиції України. Але навіть після подання заяви на розлучення через РАЦС онлайн вам все одно доведеться з’явитись до РАЦСу для закінчення процедури розлучення.

!!!УВАГА, під час дії воєнного стану онлайн розлучення через РАЦС не працює. Доступне розлучення тільки за особистої присутності сторін.

Як подати заяву на розлучення через РАЦС

При поданні заяви на розлучення через РАЦС обидві сторони процесу мають надати співробітнику РАЦСу наступні документи:

  • паспорти
  • оригінал свідоцтва про шлюб
  • заповнений бланк заяви на розірвання шлюбу
  • оригінал квитанції про сплату державного мита

Подаючи на розлучення через РАЦС, подружжя не має пояснювати у заяві причини свого рішення чи вказувати, що саме призвело до розпаду сім'ї. Між подачею заяви та припиненням шлюбу має пройти 30 днів, якщо за цей час ніхто з подружжя не передумав та не відкликав заяву, чоловік і дружина повинні з’явитися у РАЦС в призначений співробітником органу час для завершення процедури.

Як результат – ви отримаєте Свідоцтво про розірвання шлюбу.

Зразок заяви на розлучення через РАГС

Zayava Racs1

Zayava Racs2

Порада: рекомендуємо вам отримати актуальний зразок саме у тому РАЦС, до якого ви звертаєтесь за розлученням

Як подати заяву на розлучення через РАЦС онлайн – детальна інструкція

!!!УВАГА, під час дії воєнного стану онлайн розлучення через РАЦС (ЗАГС) не працює. Доступне розлучення тільки за особистої присутності сторін.

Для подання заяви про розірвання шлюбу через РАЦС не обов’язково йти до установи. Записатися на приймання до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, подати заяву на розірвання шлюбу через РАЦС чи отримати консультацію спеціаліста можливо і онлайн через електронний сервіс створений Міністерством юстиції України. Це дозволить зекономити час і пришвидшити процедуру.

При цьому врахуйте, що кінцеве оформлення розлучення через РАЦС та отримання Свідоцтва про розлучення відбувається виключно за вашої особистої участі.

Для Вашої зручності ми підготували детальну інструкцію реєстрації на Веб-порталі та подання всіх необхідних документів.

Реєстрація на розлучення через РАЦС (ЗАГС)

Зайдіть на сайт порталу, (посилання не активне на час дії воєнного стану) виберіть опцію «Первинна реєстрація» та зареєструйтесь для подачі заяви на розірвання шлюбу через РАЦС . Для цього вигадайте логін, ведіть електронну пошту, прізвище, ім’я та по батькові, надайте дозвіл на обробку персональних даних та дочекайтесь поки на пошту прийде пароль, за допомогою якого ви зможете зайти у свій особистий кабінет.

Web Racs1

Вибір потрібного виду заяви на розлучення через РАЦС (ЗАГС)

З переліку послуг оберіть «Заява про державну реєстрацію розірвання шлюбу» Далі натисніть на потрібний вид заяви: «Про розірвання шлюбу подружжя, що не має дітей», «Про розірвання шлюбу відповідно до статті 107 СКУ» чи «Про державну реєстрацію розірвання шлюбу на підставі рішення суду». В даному випадку обираємо другий варіант заяви на розірвання шлюбу через РАЦС.

Web Racs2

Вибір відділу РАЦС (ЗАГС)

У вкладці «Загальне» виберіть регіон та відділ РАЦС згідно з вашою пропискою або пропискою чоловіка/дружини. Вкажіть найбільш зручний для вас день та час для запису на прийом до обраного органу РАЦСу. Далі збережіть внесенні дані.

Web Racs3

Внесення персональних даних про чоловіка та дружину

Внесіть персональні відомості свої та чоловіка, адресу проживання, паспортні дані, відомості щодо сплати держмита за розлучення через РАЦС (ЗАГС).

Web Racs4

Web Racs5

Прикріплення копій документів

На цьому етапі прикріпіть до заяви про розірвання шлюбу через РАЦС завчасно відскановані документи: паспорт, код, свідоцтво про шлюб, документ, що підтверджує звільнення від сплати держмита (при наявності), натисніть «Зберегти».

Web Racs6

Підтвердження особистості за допомогою BankID чи цифрового підпису

Підтвердить свою особистість за допомогою банківської карти або цифрового підпису та натисніть «Відправити»

Упродовж 24 годин після подання заяви на розірвання шлюбу через РАЦС (ЗАГС) вам надійде повідомлення, з підтвердженням обраної для реєстрації припинення шлюбу дати та часу. Для закінчення процесу розлучення через РАЦС потрібно буде з'явитися в зазначений день в РАЦС з паспортами, квитанцією про сплату держмита й свідоцтвом про шлюб.

Висновок: Розлучення через РАЦС (ЗАГС) можливе лише при відсутності дітей до 18 років та якщо обоє згодні на розлучення та можуть зʼявитись до РАЦС для оформлення розлучення. У інакшому випадку розгляньте розлучення через суд. Таке розлучення не потребує особистої участі, а потрібні документи можна отримати скориставшись нашим сервісом

Шановний відвідувач,

Ми радимо вам отримати нашу безкоштовну консультацію. З 2018 року ми розлучили більше 6500 клієнтів і знаємо все про розлучення. Перегляньте відгуки наших клієнтів. 

З повагою, Максим Селезньов. Засновник сервісу, адвокат

Написати адвокату для консультації

Поділитися:

Обговорення