aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Розлучення з іноземцем без його присутності

Шлюби жителів України з іноземними громадянами також можуть закінчуватися розлученням, як і зі співвітчизниками. При цьому нерідко виникає серйозна проблема, як розлучитися з іноземцем без його присутності в Україні. Адже він може проживати в іншій країні, при цьому не обов'язково в тій, громадянство якої має в своєму розпорядженні. Може не подавати про себе звісток, приховувати нинішнє місце проживання. Або відомості про те, де він знаходиться, виявляються застарілими, не відповідають дійсності.

Як здійснити розлучення з іноземцем без його присутності через РАЦС

Розірвати шлюб з іноземним громадянином можливо двома способами:

  • Подавши заяву в РАЦС.
  • Через суд.

Розірвання шлюбу органом РАЦС за відсутності чоловіка-іноземця стає можливим, якщо:

  • подружжя, не маючи спільних дітей, спільно прийшли до рішення розлучитися. Відсутня з поважної причини особа на підставі норми, встановленої ч. 1 ст. 106 Сімейного кодексу України (СКУ), через другого чоловіка подає до органу РАЦС заяву, що засвідчена нотаріусом;
  • отримано заяву одного з подружжя, підтверджене документом, що засвідчує, що чоловік-іноземець недієздатний або відсутній безвісно (на підставі ч. 1 ст. 107 СКУ).

Як розлучитися з іноземцем без його присутності через суд

Розлучитися з іноземцем без його присутності при наявності спільних дітей або в тому випадку, якщо він не дає згоди на розлучення, покладається через суд. Позов пред'являється до суду за місцем, де:

  • іноземець був зареєстрований в Україні;
  • знаходиться частина того майна, яка належить йому в Україн, бажано, основна.

Навіть в тому випадку, якщо невідомо, де в даний час проживає відповідач, суд прийме позов до розгляду. Будуть вжиті заходи розшукати відповідача. Якщо вони не принесуть позитивного результату, то розлучення з іноземцем без його присутності відбудеться за рішенням суду, який буде направлено в орган РАЦС. Там можна буде отримати свідоцтво, що шлюб розірвано.

Як краще оформити розлучення з іноземцем без його присутності: через РАЦС або отримати рішення суду?

Розірвання шлюбу з іноземцем підпадає під дію норм не тільки українського законодавства. Тому варто отримати допомогу досвідченого юриста. У певних ситуаціях, навіть коли немає спільних дітей і майнових претензій, не залишається іншого рішення, як розлучитися з іноземцем без його присутності через суд. Інакше розлучення може бути оскаржене на підставі норм закону країни, громадянином якої він є (в ряді держав розірвання шлюбу допускається тільки в суді). Вчасно отримана консультація юриста позбавить від можливих проблем в майбутньому.

Поділитися:

Обговорення