aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як розлучитися з чоловіком без його згоди

Питання як розлучитися з чоловіком без його згоди виникає, коли дружина бажає розірвати шлюб, а чоловік проти припинення офіційних стосунків. В таких випадках розлучення можливе лише в судовому порядку через подання до суду позовної заяви.

Процедура розлучення без згоди чоловіка через суд

Якщо чоловік, з якихось причин, не погоджується на розлучення, шлюб може бути припинений судом за ініціативи дружини. Тут важливо розуміти, що другий з подружжя не може перешкодити розірванню шлюбу, проте не бажання чоловіка розлучатися, може призвести до збільшення терміну розгляду справи в суді. Також суд може призначити подружжю термін для примирення, але не більше, чим пів року.

Процес розлучення без згоди чоловіка слід розпочинати з підготовки позовної заяви, яка має відповідати вимогам Сімейного кодексу України. Позов можна підготувати за допомогою сервісу Розірвання Шлюбу Онлайн, який створений з метою спрощення процедури розірвання шлюбу та економії коштів або ж звернувшись за допомогою до нашого адвоката, який вирішить справу «під ключ».

Однією з вимог подання заяви про розлучення без згоди чоловіка є пояснення, чому дружина бажає в односторонньому порядку припинити шлюб. Серйозність цих причин ніяк не впливає на процес розлучення без згоди іншої сторони.

Зазвичай позов подається в суд за місцем прописки відповідача, проте, у певних випадках, позивач може обирати в який суд звернутися з заявою про розлучення.

Під час розгляду справи суд, керуючись ст. 112 Сімейного кодексу України, з’ясовує, якими являються фактичні стосунки між сімейною парою, приймає до уваги наявність спільних дітей та обставини життя подружжя. У судове засідання не обов’язково з’являтися.

В кінцевому результаті якщо буде встановлено, що подальше спільне проживання обох сторін, як подружжя буде порушувати їхні інтереси або інтереси їх дітей, суд приймає рішення про припинення шлюбу.

У випадку, коли відповідач намагається затягувати процес, не з’являючись на засідання, суддя може прийняти заочне рішення про припинення шлюбу. Якщо чоловік не згодний з рішенням місцевого суду, він має право оскаржити його в апеляційному суді.

Закон передбачає 30-денний термін для оскарження рішення, після чого суд надсилає рішення до місцевого РАГСу для внесення даних про розлучення до реєстру. При цьому підтвердженням факту припинення шлюбу являтиметься судове рішення, яке набрало законної сили, свідоцтво про розлучення в такому випадку не надається.

Чи можна розлучитися з чоловіком без його згоди через РАЦС

Розлучення через РАГС можливе лише за спільної згоди обох з подружжя. Проте СКУ допускає можливість розлучення в РАЦСі в односторонньому порядку в певних випадках, а саме:

  • Якщо один з подружжя являється безвісно відсутнім;
  • Якщо чоловік або дружина визнані недієздатними.

Визнання особи безвісно відсутньою або недієздатною відбувається через суд в порядку окремого провадження.

Поділитися:

Обговорення