aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Розірвання шлюбу з безвісти зниклим чоловіком

Розірвання шлюбу з безвісти зниклим чоловіком

Ми живемо в сучасному демократичному суспільстві, де інститут сім'ї вважається дещо застарілим, проте узаконення взаємин закоханої пари є важливим моментом. При цьому, з кількістю одружень сьогодні, може конкурувати лише частота розлучень. Статистика показує, що з кожним роком пари дедалі частіше розривають подружні стосунки з різних причин. Не завжди розлучення можна назвати дипломатичним процесом: найчастіше подружжя має безліч невирішених конфліктів і суперечок. Якщо подружні стосунки зберегти неможливо, як і досягти порозуміння, необхідно ретельно обміркувати всі свої дії перед початком процесу розлучення. Однак іноді зустрічаються випадки, коли розірвання шлюбу- необхідність. Наприклад, одне із подружжя може бути визнаним безвісти зниклим. Ми докладно розповімо, як розлучитися, якщо чоловік зник безвісти.

Розірвання шлюбу з безвісти зниклим чоловіком

Як розлучитися з безвісти зниклим чоловіком

Кожен громадянин України має право користуватися розпорядженням правом на захист. Відповідно до зазначеної законодавчої норми, людина може скористатися заходами захисту, передбаченими чинним законодавством.

Розірвання подружніх відносин з безвісти зниклим чоловіком може здійснюватися відповідно до статті 106 СК. У цьому нормативно-правовому акті йдеться про те, що чоловік/дружина може подати позов до суду або органу РАГСу за подружжя, якщо другий партнер не може бути особисто з поважної причини. До заяви необхідно додати супровідну документацію, яка б підтверджувала причину відсутності.

Відповідно до 107 статті Сімейного Кодексу, розірвання подружніх відносин в односторонньому порядку органом РАГСу можливе лише, якщо другий чоловік визнаний судом безвісти зниклим. Без документального підтвердження розлучення неможливе. Наприклад, якщо чоловік більше року не з'являвся за місцем проживання і жодних відомостей про його перебування немає, підстав для ініціації процесу розлучення відсутні.

Як розлучитися, якщо чоловік зник безвісти: визнання особи безвісти зниклим

Для розірвання подружніх відносин із людиною, місце перебування якої невідоме, необхідно спочатку звернутися до судової інстанції з відповідною заявою. Позов подається за місцем проживання або останнього перебування особи, яка вважається зниклою. Крім подружжя, заявниками можуть виступати спадкоємці, батьки та інші зацікавлені люди.

Зацікавлена особа визначається основною причиною визнання людини безвісти зниклою:

  1. Отримання спадщини.
  2. Розірвання подружніх відносин.

Головною підставою для визнання особи безвісти зниклою є відсутність будь-якої інформації про місце її перебування/перебування протягом одного року. Якщо точно встановити дату неможливо, відлік починається з першого дня наступного місяця. У заяві обов'язково слід зазначити причину встановлення такого статусу (розірвання подружніх відносин та/або отримання спадщини) та юридичне становище громадянина:

  1. Відсутність за місцем реєстрації та/або проживання.
  2. Орієнтовний час відсутності.
  3. Можливе місце проживання/перебування.
  4. Місце проживання або перебування, де людина була помічена востаннє.

Також до заяви рекомендується додати додаткові документи, у тому числі копію заяви до поліції, довідку про неможливість встановити нинішнє місце перебування чоловіка, а також документи з посольств та консульств країн, в яких, можливо, він може перебувати. Суду необхідно надати список людей, які можуть підтвердити факт зникнення людини та її відсутності протягом зазначеного у заяві терміну.

Уникнути труднощів та помилок при складанні заяв та збору пакета документів ви можете, звернувшись до сімейного адвоката: юрист забезпечить повний кваліфікований супровід протягом усього судового процесу.

Поділитися:

Обговорення