aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Права подружжя при розлученні

Пара, котра прийняла рішення припинити подружні стосунки, має рівні права: особисті, матеріальні та батьківські. Проте є деякі юридичні нюанси, котрі потрібно розглянути детальніше, до прикладу, права жінки при розлученні, права чоловіка при розірванні шлюбу, права батька, матері, питання стягнення аліментів тощо.

Права подружжя при розлученні

Що таке шлюбний договір та чому він корисний?

Існує безліч юридичних інструментів, які можна та необхідно застосовувати для захисту своїх інтересів під час процедури розірвання подружніх стосунків або інших справах, котрі стосуються сім’ї. Аби при розлученні не виникало зайвих проблем стосовно поділу спільної власності, а сам процес не був тривалим, рекомендується укласти шлюбний контракт. Такий документ регулює виключно майнові відносини подружжя та не стосується питань дітей. Також шлюбний контракт жодним чином не вирішує питання того, хто з пари повинен прибирати, готувати вечерю, виносити сміття та займатись іншими домашніми справами.

Рекомендується переглянути у договорі спільне майно наступним чином: вся рухома та нерухома власність залишається в того з колишніх закоханих, на кого вона зареєстрована. Таким чином, якщо власником квартири, придбаної під час шлюбу, є дружина, після розірвання шлюбу приміщення поділу не підлягає.

Права дружини при розлученні: питання стягнення аліментів

Не кожна жінка проінформована про те, що вона має право на утримання після розірвання подружніх стосунків. Проте повинна бути дотримана одна умова: в чоловіка мають бути кошти для сплати аліментів та надання матеріальної допомоги колишній дружині. Апріорі утримуються недієздатні жінки.

Недієздатною вважається особа, котра досягла пенсійного віку або має інвалідність І, ІІ, ІІІ ступеню. Права жінки при розірванні шлюбу передбачають також необхідність в матеріальному забезпеченні, якщо її заробітна платня, пенсія та інші доходи не досягають прожиткового мінімуму, передбаченого чинним законодавством України. В такому випадку дружина може вимагати в чоловіка виплати аліментів на її утримання. Не має права на аліменти людина, котра втратила дієздатність через вчинення нею правопорушення.

Права жінки при розлученні: в яких випадках можна вимагати виплату аліментів?

  1. Вагітні жінки, або жінки, з якими залишилась жити неповнолітня дитина до досягнення віку 3 років, або 6 років, якщо маля має дефекти психічного або фізичного розвитку.
  2. Жінки, з якими проживає дитина з інвалідністю.
  3. Жінки, котрі досягли пенсійного віку, або отримали інвалідність І, ІІ, ІІІ ступеню впродовж шлюбу або протягом 1 року після розірвання подружніх стосунків.
  4. Жінки, які стали інвалідами внаслідок незаконних дій колишнього партнера протягом 1 року після розлучення.
  5. Жінка, котра впродовж шлюбу не працювала, адже займалась домашнім господарством та вихованням дітей.

Інші права жінки при розірванні шлюбу

Окрім права жінки при розлученні на стягнення аліментів з колишнього чоловіка потрібно розглянути наступні права:

  • претендувати на 50% спільного майна незалежно від того, на кого воно зареєстроване (не враховуючи випадків укладення шлюбного договору);
  • отримувати аліменти на утримання спільної дитини, якщо після розірвання подружніх стосунків маля залишається жити з нею;
  • просити в суду надати додатковий час для примирення строком до 6 місяців;
  • залишити при розлученні прізвище чоловіка або повернути собі дівоче прізвище.

Зазначений перелік прав жінки при розірванні шлюбу може бути розширеним залежно від обставин кожної справи.

Права чоловіка при розлученні: питання, що стосуються дітей

Права батька жодним чином не обмежуються після розірвання подружніх стосунків. Згідно з статтею 141 СК України, батьки мають однакові права та обов’язки стосовно виховання, забезпечення та утримання дитини. Проте в реальному житті вони дещо обмежуються рішеннями одного з подружжя або суду, що виражається у вирішенні подальшого місця проживання спільного нащадка. У чинному законодавстві вказано, що місце проживання дитини визначається батьками лише до досягнення нею 10 років. Якщо нащадку виповнилось 14, він вирішує самостійно, з ким йому залишитись. За статистикою, у 80% випадків маля залишається жити з матір’ю, а батько має право лише на зустрічі із дитиною. В такому випадку мати не має жодного права заважати або перешкоджати побаченням.

Якщо в батьків не вдалось домовитись про місце проживання дитини мирно, питання вирішується органами опіки та в судовому порядку. В цьому випадку органи державної влади ретельно вивчають відношення кожного з батьків до нащадка, виконання ними своїх батьківських обов’язків, вік дитини, стан її здоров’я та інші фактори. Сьогодні Верховний Суд вказує на те, що основним принципом вирішення справ такого типу є дотримання інтересів дитини. Таким чином, подружжя має рівні права і про «прихильність» до одного з батьків не може йти мови.

Аліменти можуть отримувати не лише жінки та діти: права чоловіка при розірванні шлюбу

У Сімейному Кодексі України, а саме у статті №86 вказано, що чоловік, з котрим проживає дитина, має право на отримання аліментів від жінки-матері малятка, котрому ще не виповнилось 3 роки. У випадках, коли нащадок має фізичні або психічні захворювання, аліменти стягуються до досягнення дитиною шестирічного віку. Чоловік має право на отримання фінансової допомоги від дружини незалежно від свого доходу, проте визначається матеріальним становищем жінки.

Право чоловіка при розлученні на отримання аліментів нівелюється у випадках, якщо дитина передана на виховання іншій особі, або, на жаль, померла. Також чоловік не може отримувати матеріальну допомогу, коли з актового запису про народження маляти виключена інформація про дружину, як про матір.

Подружжя може домовитись, уклавши договір про припинення виплати аліментів: натомість чоловік має право отримати у власність нерухоме або рухоме майно, як одноразову фінансову допомогу. Такий контракт обов’язково повинен бути нотаріально завіреним.

Поділитися:

Обговорення