aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Поділ квартири при розлученні

За статистикою близько 50% шлюбів розривається протягом перших трьох років сумісного життя подружжя. Саме тому корисно ознайомитись із всіма нюансами процедури поділу квартири при розлученні. Приміщення об’єктивно неможливо розділити навпіл: так, можна облаштувати окремі входи в приватному будинку, проте чи варто? Через це розроблено декілька сценаріїв, за якими відбувається поділ спільного нерухомого майна. Дізнатись, як ділиться квартира при розлученні, ви зможете в цій статті.

Поділ квартири при розлученні

Основні особливості поділу майна при розірванні шлюбу

Мирна домовленість шляхом підписання відповідних договорів в нотаріуса - не найкраще рішення для багатьох пар, котрі вважають, що їх майнові права утискаються під час процедури поділу квартири при розлученні. Якщо особи не здатні дійти консенсусу, лише суд може вирішити конфлікт та задовольнити вимоги сторін за умови наявності правильно сформованої документації та доказів, що майно є спільним. Зазвичай нерухомість подружжя ділиться на дві рівні частини. Спільна власність включає до себе усі предмети, що були придбані протягом подружнього життя. Немає жодної різниці, на чию зарплатню були куплені речі: навіть якщо працював лише один з пари, майно розподіляється порівну. До об’єктів спільної власності відносяться:

  • нерухомість;
  • побутова техніка;
  • автомобілі, скутери, мотоцикли тощо;
  • депозити, нагороди, премії;
  • ділянки землі;
  • акції.

Поділу не підлягають предмети індивідуального використання, музичні інструменти та засоби особистої гігієни. В деяких випадках судом може бути вирішено нівелювати правило рівності подружжя. Аби не залишитись ні з чим та отримати свою законну частку майна, краще звернутись по консультацію до сімейного адвоката: спеціалісти здійснюють повний аналіз кожної ситуації, прогнозують рішення судді та допомагають відповідно оформити всю документацію.

Варто зауважити, що наявність спільних дітей жодним чином не збільшує розмір частки того з батьків, з ким вона залишається. За даних умов може бути вирішено лише залишити житло тій людині, з котрою житиме маля, проте пропорція ніяк не зміниться.

Як ділиться квартира по закону, якщо вона оформлена тільки на одного з подружжя?

Якщо квартира була придбана під час шлюбу, вона підлягає розділу. Суд не звертає жодної уваги на те, хто з подружжя скільки коштів вклав задля купівлі житла. Також немає значення, на кого з пари зареєстрована нерухомість. Проте є певні виключення при поділі квартири при розлученні, зокрема:

  • квартира була придбана людиною ще до початку подружнього життя;
  • особа купила майно вже в шлюбі, проте пара на той момент вже розірвала стосунки та не жила разом;
  • людина придбала нерухомість за власні кошти, котрі отримала від продажу власного майна, до прикладу, спадщини, активів, транспортного засобу, котрий був куплений ще до шлюбу.

Коли стосунки між людьми залишають бажати кращого, позивач має право звернутись до суду з позовом накласти арешт на майно. Таким чином можна ліквідувати вірогідність продажу нерухомості однією стороною без відома іншої.

Поділ квартири при розлученні: що може вирішити суд?

Варіанти розв’язання проблеми можуть бути наступними:

  1. Поділ житлової площі на дві рівні частини. Зазвичай таке рішення не задовольняє інтереси колишнього подружжя, адже пара не може після розірвання шлюбу жити в одному приміщенні. Саме тому суд пропонує розподілити житло шляхом його продажу та отримання парою коштів у рівних частках.
  2. Отримання квартири лише одним з подружжя. Суд зобов’язує таку людину сплатити іншій грошову компенсацію у розмірі 50% від актуальної вартості нерухомості.
  3. Квартира залишається одній людині, а інший партнер отримує майно, вартість якого еквівалентна зазначеному типу нерухомості.

Як ділиться квартира по закону: коли майно не підлягає поділу?

Квартира, в котрій разом жило подружжя, не завжди може бути поділена у рівних частках між колишніми закоханими. Нерухомість залишається власнику, якщо:

  • її придбали ще до шлюбу;
  • майно було отримано в подарунок або в спадок, що підтверджується відповідними документами.

В зазначених випадках є свої аспекти, на котрі варто звернути увагу. До прикладу, якщо квартира є власністю одного з подружжя, проте її вартість суттєво збільшилась внаслідок матеріальних внесків під час сумісного життя, нерухомість вважається спільною.

Процедура поділу квартири при розлученні: скільки є часу на розподіл спільного майна?

Починати процес поділу квартири при розлученні можливо не лише під час розлучення, а й через тривалий час після розірвання шлюбу, або навіть під час спільного життя подружжя. Позовну заяву можна подавати протягом 3 років з моменту виявлення факту порушення прав одного з власників.

Як ділиться квартира при розлученні, якщо пара придбала її в кредит?

При розірванні шлюбу між подружжям розділяється не лише спільне майно, а й усі заборгованості. Усі кредитні зобов’язання стосовно квартири вважаються спільними. В такому випадку ділити варто не лише житлову площу, а й обов’язок повернути борг кредитору. Основним шляхом розв’язання такої проблеми є дотримання принципу рівності пари. Можливі декілька варіантів:

  1. Згідно з рішенням суду квартиру отримує лише один з подружжя. В той же час ця людина зобов’язана компенсувати в повному об’ємі половину сплачених за кредит коштів партнерові. Зазвичай нерухомість отримує та особа, на чиє ім’я був оформлений кредитний контракт.
  2. Якщо нерухомість була придбана за кредитні кошти до шлюбу, але заборгованість сплачувалась обома людьми, суд може вирішити надати нерухомість будь-кому з подружжя за умови передоручення кредитних обов’язків та компенсації внеску.

На результат поділу квартири при розлученні впливає значна кількість факторів. Також іноді може бути доволі важко довести в суді, здавалось би, прості та зрозумілі речі. Саме тому потрібно відповідально віднестись до цього непростого психологічно процесу та ретельно підготуватись. Щоб уникнути помилок, зберегти дорогоцінні хвилини часу та свої нейрони, рекомендується звернутись по допомогу до сімейних адвокатів, котрі будуть супроводжувати вас під час всього процесу поділу спільного майна.

Поділитися:

Обговорення