aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як розлучитися у Латвії онлайн

Як розлучитися у Латвії?

Приблизно 50% сучасних шлюбів розпадаються: ніколи не можна бути впевненим, що вирішуєш створити сімейні вузи саме з тією самою людиною. Розірвання шлюбу може відбуватися мирно за взаємною згодою або зі суперечками, конфліктами та хворобливими емоціями. У будь-якому випадку, пара, яка вирішила розірвати шлюб, повинна приготуватися до серйозної та тривалої процедури. Як подати на розлучення в Латвії онлайн і про особливості процесу розлучення в даній країні ми докладно розповімо в цій статті.

Як розлучитися у Латвії онлайн

Як розлучитись у Латвії українцям?

У Латвії є два основні варіанти процесу розлучення: нотаріальний і судовий.

Розірвання шлюбу у нотаріуса: основні умови та вартість

Розірвання шлюбу у Латвії в нотаріальній конторі можливе лише парами, які досягли згоди, ухвалили спільне рішення розірвати подружні стосунки та не мають претензій щодо майна та інших питань. Основні умови:

  1. Відсутність у кількох спільних дітей віком до 18 років.
  2. Відсутність спорів щодо спільно нажитого майна.
  3. Укладання договору про опіку та аліменти.

Пара має подати до нотаріальної контори спільну заяву, написану відповідно до законодавчих норм Латвії. Нотаріус надає подружжю 30 днів на обмірковування рішення: протягом цього проміжку часу пара може відкликати позов. Вартість стандартного розірвання шлюбу без підписання довіреностей та додаткових договорів складає приблизно 100 євро.

Один із варіантів розірвання шлюбу у Латвії, який пропонують сучасні нотаріуси – розлучення у форматі відеоконференції. Впровадження нових технологій в юриспруденцію обумовлено тим, що подружжя нерідко не хоче вкотре перетинатися або не може бути присутнім у кабінеті нотаріуса через перебування в іншій країні. Ще один спосіб розірвати подружні відносини "заочно" - оформлення довіреності: так під час процесу розлучення може бути офіційний представник. Юристи рекомендують подружжю підписати договір про сплату аліментів, поділ спільно нажитого майна та опіку. Вартість складає 0,5% від розміру аліментів чи загальної ціни власності.

Як подати на розлучення в Латвії українцям та розірвати подружні стосунки у судовому порядку

Розірвання шлюбу у Латвії в суді – варіант процесу розлучення, який обирають пари зі спірними питаннями. Якщо подружжя не може вирішити питання поділу спільного майна, визначити подальше місце проживання дитини та розмір аліментів, або ж один із подружжя зовсім проти розлучення, парі доведеться подавати заяву до суду.

Документи необхідно подавати до районної судової інстанції за місцем проживання відповідача. Що потрібно підготувати:

  • позов у ​​двох примірниках;
  • оригінал свідоцтва, що підтверджує узаконення парою відносин;
  • обставини, що спричинили розлучення;
  • оригінал та копія свідоцтва про народження спадкоємця;
  • переклад документів з простановкою Апостиля, якщо шлюб був укладений за межами Латвії.

Уся документація може бути подана очно до канцелярії судової інстанції, або ж надіслана електронною поштою із завіренням електронним підписом. Щоб розірвати подружні відносини, також необхідно заплатити державне мито у розмірі 145 євро. У деяких випадках позивач може заплатити лише 15 євро, наприклад, якщо обставиною розлучення є пропажа безвісти чоловіка.

Крім мита необхідно також сплатити:

  • запрошення свідків на судові засідання;
  • копіювання документації та інших матеріалів справи;
  • підписання договорів;
  • послуги юриста.

Таким чином, розірвання шлюбу у Латвії в судовому порядку є досить витратним, проте за наявності суперечок його не уникнути. Тривалість розлучення важко сказати точно, оскільки вона залежить від обставин і визначається судом. Також суддя може дати парі час на обмірковування рішення: після закінчення встановленого терміну справа поновлюється.

Ви можете дізнатися більше про розірвання шлюбу в Латвії онлайн, звернувшись до кваліфікованого юриста з сімейного права. Фахівець проконсультує з усіх питань, що цікавлять, надасть допомогу у зборі необхідних для розірвання шлюбу документів та подачі заяви до суду.

Поділитися:

Обговорення