aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Як розділити автомобіль при розлученні?

Автомобіль - об’єкт, котрий не можна розділити навпіл та використовувати надалі за призначенням. Саме тому при розлученні доволі важко визначитись із поділом зазначеного типу нерухомого майна. Також можуть виникнути проблеми, якщо транспортний засіб зареєстрований лише на одну людину або ж придбаний за кредитні кошти.

Вважається, що автомобіль є власністю особи, на котру він зареєстрований, проте реєстрація важлива лише для вирішення юридичних питань. В шлюбних стосунках транспортний засіб вважається предметом спільної власності подружжя. Згідно з чинними законодавчими нормами, поділ рухомого та нерухомого майна при розірванні шлюбу здійснюється за алгоритмом рівних часток: кожен з пари має право на отримання 50% власності. Проте автомобіль є неподільним об’єктом, котрий після розлучення залишається власністю або чоловіка, або дружини. Доволі важливим нюансом є термін придбання транспортного засобу: до шлюбу чи після. Якщо машину купив один з подружжя за власні кошти до початку подружнього життя, таке рухоме майно не підлягає поділу. Як розділити автомобіль при розлученні ви детально дізнаєтесь в цій статті.

Як розділити автомобіль при розлученні?

Поділ автомобіля при розлученні за домовленістю подружжя

Чоловік та дружина мають право розділити транспортний засіб самостійно без звернення до суду. У випадках, коли подружжя може мирно вирішити усі питання та домовитись про розподіл спільного майна, заощаджується купа часу, коштів, нервових клітин. Домовленості можуть бути наступними:

  • автомобіль залишається одному з пари, інший отримує грошову компенсацію у розмірі 50% від актуальної вартості транспортного засобу.;
  • транспортний засіб продається, а отримані кошти діляться між чоловіком та дружиною у рівних частках;
  • авто отримує один з подружжя абсолютно безкоштовно за спільною домовленістю.

Спеціалісти радять зафіксувати угоду документально та завірити нотаріально: такі запобіжні заходи дозволяють уникнути проблем та конфліктних ситуацій у майбутньому. Правильно укласти угоду та допомогти із розв’язанням інших питань, пов’язаних із особливостями поділу автомобіля при розлученні, може допомогти сімейний юрист.

Розділ автомобіля при розлученні, якщо подружжя не змогло мирно домовитись

Якщо парі не вдалось мирно домовитись щодо розподілу спільного майна, зокрема транспортного засобу, розділ відбувається у судовому порядку. На засіданнях суддя детально розглядає усі деталі справи, документацію, уважно вислуховує аргументацію обох сторін або їх представників. Лише після цього представник судової влади може прийняти рішення на користь одного з подружжя. Рішення судді можуть бути такими:

  1. Транспортний засіб може бути залишений одній особі за умови, що іншому з пари буде в повному обсязі виплачена компенсація у розмірі 50% актуальної вартості автомобіля.
  2. Транспортний засіб може отримати один з подружжя як частку спільного майна, якщо іншому у власність переходитиме майно, вартість якого еквівалентна вартості автомобілю.

Кожна ситуація індивідуальна, тому суд детально вивчає кожну справу поділу автомобіля при розлученні. Якщо машина - єдине майно пари, яке вважається спільним, звертається увага на декілька наступних факторів:

  • хто з пари частіше експлуатував транспортний засіб;
  • чи не є транспортний засіб критичним елементом для виконання професійних обов’язків;
  • хто з подружжя має посвідчення водія та має потребу в транспортному засобі.

Саме суд вирішує, кому з пари дістанеться автомобіль, за умови, що буде виплачена грошова компенсація.

Як правильно подати позов для розділу автомобілю при розлученні?

Для відкриття судового провадження варто написати та подати до органу державної влади відповідну позовну заяву. Але перед цим потрібно звернутись до експертів, щоб здійснити незалежну оцінку актуальної вартості транспортного засобу. Здійснення таких заходів необхідне для надання судді точних об’єктивних даних стосовно вартості рухомого майна. Усі витрати на експертну оцінку розподіляються між подружжям порівну. Аби здійснити поділ автомобіля при розлученні, до позовної заяви позивач зобов’язаний додати наступні документи:

  • свідоцтво, що підтверджує розірвання шлюбу, або відповідне рішення суду;
  • технічний паспорт транспортного засобу;
  • чеки та копії водійських прав чоловіка та/або дружини;
  • квитанція, яка підтверджує сплату судового збору.

Поділ декількох автомобілів при розлученні

Якщо подружжя має декілька транспортних засобів, суд також приймає рішення з алгоритмом рівності часток. До прикладу, якщо вартість автомобілю чоловіка вища за вартість машини дружини, він повинен сплатити жінці грошову компенсацію.

Як здійснюється розділ автомобіля при розлученні, якщо він придбаний за кредитні кошти?

Справді великою проблемою при поділі парою спільного майна та розділі автомобіля при розлученні може стати наявність не повністю сплаченого парою кредиту. Немає жодного значення, на кого саме була оформлена позика на транспортний засіб - будь-яке майно, придбане під час шлюбу навіть на кредитні кошти, вважається спільним. До вище перерахованих документів позивач зобов’язаний додати контракт про кредитування автомобіля.

В судовому порядку приймається рішення, кому з подружжя буде залишено транспортний засіб, та хто повинен буде в повному обсязі сплатити заборгованість. Можливий також варіант, коли орган державної влади може зобов’язати одного з пари виплатити компенсацію іншому або ж продати авто для розділення коштів на рівні частки. Проте вирішення всіх зазначених нюансів можливе лише за умови урахування наявної заборгованості.

Таким чином, для поділу автомобіля при розлученні важливо здійснити експертну оцінку вартості, зібрати всю необхідну документацію та скласти позов. Щоб уникнути помилок та зберегти свій час та нервові клітини, рекомендується звернутись до сімейного адвоката.

Поділитися:

Обговорення