aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Вартість розлучення у 2022

Припинення подружніх стосунків - доволі серйозний крок в житті кожної пари, при котрому колишні закохані навряд роздумують про вартість розлучення в Україні 2022. Звісно ж, на тлі спроб зберегти шлюб, тяжб за майно, питань, пов’язаних з вихованням спільних дітей та стягнення аліментів ціна здається не таким важливим нюансом. Проте розірвання подружніх стосунків супроводжується певними витратами, котрі можуть досягати навіть 15000 грн. Ціна розлучення у 2022 визначається багатьма факторами, котрі ми детально розглянемо в цій публікації.

Вартість розлучення у 2022

Що визначає вартість розлучення в Україні 2022?

Ціна розлучення у 2022 визначається наступними факторами:

  • чи є в подружжя спільні діти, котрі ще не досягли віку 18 років;
  • чи має пара спільне майно, котре було придбане під час шлюбу та підлягає поділу;
  • чи є в чоловіка та дружини спільні кредити або інші заборгованості;
  • чи досягла пара консенсусу у всіх спірних питаннях;
  • чи розлучення відбувається за взаємною згодою.

Якщо в пари немає спільних неповнолітніх нащадків, майна та кредитів, та обидва згодні на розірвання шлюбу, процес відбувається швидко та легко. В зазначеному випадку подружжю необхідно звернутись до РАГСу та подати відповідну заяву про бажання розлучитись. Термін розірвання шлюбу складатиме 1 місяць, протягом якого пара може ретельно обдумати, чи дійсно хоче йти на цей крок. Вартість розлучення в Україні 2022 в органах реєстрації цивільного стану складає 8,50 грн - сплатити мито може будь-хто з подружжя. Додаткові витрати в цій ситуації відсутні.

Ціна розлучення в Україні 2022, якщо один з подружжя не згоден розривати шлюб

В цьому випадку процедура розлучення відбувається в суді. Термін розірвання шлюбу може бути різним та варіює від 2 до 8 місяців, адже суддею може бути наданий час на примирення до 6 місяців. Позивач зобов’язаний сплатити судовий збір за розгляд справи. Вартість розлучення у 2022 році складає 992 грн 40 коп. Відповідач може компенсувати зазначену суму за рішенням суду або за власним бажанням. В цьому випадку можливі додаткові витрати: кожен з подружжя має право звернутись по допомогу до юриста, який може надати консультацію, допомогти підготувати всю необхідну документацію до судового процесу та написати позовну заяву.

Вартість розлучення у суді 2022: скільки потрібно заплатити, якщо в пари є неповнолітні діти

Чинним законодавством України передбачена можливість подання подружжям до суду спільного позову про розлучення. Термін розірвання шлюбу складає 1 місяць, судовий збір у розмірі 496 грн 20 коп. може сплатити будь-хто: або чоловік, або дружина. Додаткові витрати передбачають консультацію адвоката, а також послуги нотаріуса, котрий повинен завірити документацію, зокрема договір про визначення подальшого місця перебування дитини. В цьому контракті також зазначаються права та обов’язки батьків стосовно виховання нащадка та умови участі в його житті. Вартість розлучення у 2022 році, а саме ціна додаткових послуг, вказується у договорі.

Розлучення, якщо в пари є неповнолітні діти та/або спільне майно/заборгованості та один з подружжя не згоден на розірвання шлюбу

Такий варіант вважається одним з найскладніших, тривалих та дороговартісних. Це обумовлено тим, що окрім безпосередньо розірвання шлюбу необхідно вирішити питання поділу спільного майна та кредитів, місця проживання та утримання дитини. Через це парі потрібно подавати не лише заяву про бажання завершити подружні стосунки, а й позов про стягнення аліментів, розподіл власності та місце перебування нащадків. Тривалість розірвання шлюбу складає від 6 місяців до 3 років в залежності від складності справи, наявності відповідної аргументації та документації. Вартість розлучення в суді 2022 складає:

  • заява про бажання розлучитись - 992 гривні 40 копійок;
  • вимога визначення місця проживання дітей після розірвання шлюбу батьками - 992 гривні 40 копійок.

Також необхідно сплатити 1% від вартості спільного рухомого та нерухомого майна, котре підлягає розподілу, проте ця сума має бути не менше 993 гривень та не перевищувати 7443 гривні. В зазначеному випадку всі судові збори сплачуються позивачем, за виключенням збору за вимогу стягнення аліментів. Кожна вимога в позовній заяві сплачується окремо.

Не варто забувати про додаткові витрати, які охоплюють:

  1. Послуги сімейного адвоката.
  2. Здійснення експертних оцінок вартості спільного майна.
  3. Визначення порядку розподілу власності.
  4. Консультація психолога для визначення психологічного стану дитини.
  5. Послуги нотаріуса для завірення договорів та інших документів.

Не варто заощаджувати на консультації кваліфікованого юриста, котрий спеціалізується на розлученнях, адже бажання самостійно розібратись у юридичних питаннях та законодавчих нормах може стати причиною додаткових витрат та проблем.

Ціна розлучення в Україні 2022: що повинно міститись у квитанції про сплату судового збору та державного мита?

Квитанція повинна містити наступну інформацію:

  1. Найменування отримувача коштів та його реквізити.
  2. Найменування банківської установи.
  3. Номер рахунку отримувача.
  4. Призначення переказу грошей.
  5. Персональна інформація про платника: прізвище, ім’я, по-батькові, паспортні дані, ідентифікаційний номер, місце реєстрації.
  6. Сума.
  7. Дата оплати.

Для того щоб сплатити державне мито та судовий збір необхідно визначити РАГС або судову установу. Наступний крок - розрахунок суми, котру потрібно сплатити, та отримання квитанції з реквізитами в органі реєстрації цивільного стану або суді, після чого здійснення оплати. Всю інформацію варто ретельно перевірити, аби не помилитись.

Ціна розлучення у суді 2022: де можна сплатити державне мито та судовий збір

Здійснити оплату можна за допомогою готівки, звичайної банківської картки або електронного гаманця в касі банку та терміналі самообслуговування. Також можливо скористатись додатками банківських установ (до прикладу, Приват24 та Монобанк). Варто зауважити, що сплачувати через мережу Інтернет можна лише у випадку, що після здійснення транзакції ви отримаєте квитанцію, чек або будь-який інший документ, що підтверджує здійснення оплати.

Поділитися:

Обговорення