aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Розлучення без поділу майна

Питання щодо того, як повинна бути розподілена спільна власність між подружжям, що вирішили розірвати шлюб, може значно затягнути процедуру розірвання шлюбу. Цього цілком можливо уникнути, якщо грамотно оформити розлучення без розподілу майна в Україні. Спірні моменти можуть бути врегульовані подружжям самостійно та заздалегідь, або ж ділити майно доведеться вже після розірвання шлюбу.

Коли розлучення без розподілу майна виконується через РАЦС

Якщо у подружжя, які мають намір розлучитися, немає спільних дітей, то розривати шлюб можливо в органі реєстрації актів цивільного стану - РАЦС . Ця норма встановлена ​​ч. 1 ст. 106 Сімейного кодексу України (СКУ). Через місяць після подачі заяви необхідно прийти в призначений час, щоб отримати свідоцтво про розірвання шлюбу. У ч. 3 ст. 106 міститься абсолютно недвозначна вказівка на те, що шлюб буде розірваний органом РАЦС незалежно від наявності / відсутності суперечок з приводу розподілу спільно нажитого подружжям майна.

Як відбувається розлучення без розподілу майна в Україні через суд

Подружня пара, яка виховує спільних дітей, прийнявши спільне рішення розлучитися, оформляє розлучення без розподілу майна, подавши заяву до суду за місцем реєстрації (прописки). Знадобиться правильно оформити встановлений пакет документації. Тоді можна оптимістично розраховувати, що суддя приймає рішення в термін, встановлений ч. 4 ст. 109 СКУ - через місяць після подачі заяви.

Як оформити розлучення без розподілу майна в Україні

Подружній парі, яка вирішила розірвати шлюб, простіше досягти згоди щодо розпорядження майном, якщо вона отримає кваліфіковану юридичну підтримку. Допомога може знадобитися і при складанні угоди, що захищає інтереси дітей.

Подружжя вправі самі, на підставі ч. 2 ст. 69 СКУ, досягти згоди, як розпорядитися спільно нажитим майном після розірвання шлюбу. Вони складають договір, який належить засвідчити у нотаріуса. Переваги оформлення такої угоди за допомогою досвідченого юриста після того, як відбулося розлучення без розподілу майна:

  • обійдеться недорого;
  • займе мало часу;
  • позбавить від маси клопоту.

Якщо згоди з приводу поділу майна подружжя досягти не зможуть, то суперечка може бути продовжено в суді. Позов слід подати до того, як закінчиться трирічний термін після розлучення.

Поділитися:

Обговорення