aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Що потрібно для розлучення без дітей

Подружній парі, що не мають в шлюбі дітей, відносини розірвати простіше. Однак розлучення без дітей не завжди вдається оформити в повному взаєморозумінні, досягти згоди з усіх спірних моментів. Щоб надійніше відстояти свої інтереси, часто не залишається іншого виходу, як розлучитися через суд без дітей. Адже подружжя не тільки набувають різне майно, а й нерідко спільно і окремо займаються бізнесом.

Як відбувається розлучення без дітей через РАЦС (РАГС)

Подружжю, які прийшли до спільного рішення розлучитися, українське законодавство пропонує такий варіант розірвання шлюбу, як подати на розлучення без дітей через РАЦС (РАГС). Для подачі заяви присутність обох з подружжя не є обов'язковим. Згідно ч. 1 ст. 106 Сімейного кодексу України (СКУ) подати на розлучення без дітей можна і одному з них. Але при цьому має бути надано нотаріально засвідчену заяву другого з подружжя, в якому пояснюється, що він не зміг особисто подати документ з поважної причини.

Форма заяви заповнюється безпосередньо в РАЦСі (РАГСі), а ось що потрібно надати співробітникам цього органу для розлучення без дітей, щоб вони дозволили приступити до заповнення:

  • Оригінал свідоцтва про укладення шлюбу;
  • Паспорти заявників;
  • Квитанцію, яка підтвердить, що сплачено державне мито.

Щоб отримати свідоцтво про розірвання шлюбу без дітей, подружжю запропонують прийти через місяць. Такий термін відводиться їм на досягнення примирення згідно ч. 2 ст. 106 СКУ.

Як подати на розлучення без дітей онлайн

У динамічному сучасному житті багато людей звикли, що проблеми можна вирішувати в цифровому форматі і вважають, що розлучення без дітей не обов'язково здійснювати в судах чи органах РАЦСу Розлучитися онлайн без дітей дійсно можливо, це робиться через веб-портал звернень в сфері держреєстрації актів цивільного стану. Доведеться витратити деякий час на проходження реєстрації на сайті, зате потім можна швидко знайти відповіді на питання, що цікавлять.

У будь-якому випадку, свідоцтво про розірвання шлюбу без дітей онлайн поки не надають, за ним доведеться йти до органу РАЦС. Таким способом розірвання шлюбу можна скористатися тільки в тому випадку, коли сторонами з усіх питань досягнуто згоди. Якщо ж спірні моменти вирішити самостійно не виходить, то доведеться вдатися до того, як розлучитися через суд без дітей. Власне сам процес розірвання шлюбу без дітей буде проведено через орган РАЦС, спори майнового характеру відповідно до ч. 3 ст. 106 не є перешкодою для цього.

Як подати на розлучення без дітей в суд

Розлучатися через суд подружжю, які не мають спільних дітей, доводиться в тому випадку, якщо один з них виступає проти розірвання шлюбу. У ч. 1 ст. 110 СКУ проголошено право кожного з подружжя подати позов, щоб розірвати шлюб. Позовну заяву слід подати в суд, який розміщується в тому ж районі, де зареєстрований відповідач. Позов на розлучення без дітей в суді буде прийнятий за місцем, де відповідач фактично проживає, або якщо надана довідка, що підтверджує, що він переселенець.

Що потрібно надати суду для розлучення без дітей в складі пакету документів?

Перелік, встановлений для надання органу РАЦС (РАГС), доповнюється:

  • копіями ідентифікаційних кодів (якщо такі є);
  • оригіналом квитанції, щоб підтвердити оплату судового збору.

Щоб спростити собі участь в судовому процесі, без втрат відстояти свої інтереси, рекомендуємо скористатися кваліфікованою юридичною підтримкою та доручити ведення справи юристу з розлучення. Звертайтесь, допоможемо.

Поділитися:

Обговорення