aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Військова пенсія та аліменти в Україні

Військова пенсія та аліменти: особливості здійснення виплат

У той період, коли Україна переживає нелегкі часи внаслідок військового вторгнення росії, питання матеріального забезпечення військовослужбовців стає доволі актуальною темою. Минулого року було прийнято кілька важливих доповнень та змін до законодавства, щодо виплат військовим та особливостям їх нарахування. Однак питання про військову пенсію та аліменти залишилося незмінним — усі мобілізовані та військовозобов'язані особи мають платити кошти на утримання дітей, незалежно від того, перебувають вони в зоні бойових дій, на контрактній службі, чи вже вийшли на пенсію.

Військова пенсія та аліменти в Україні

Особливості пенсійного забезпечення військовослужбовців

На загальних умовах пенсії призначаються та нараховуються всім військовим після безпосереднього звільнення зі служби. Детальні умови нарахування виплат та категорії осіб, для яких вони призначаються, чітко врегульовані у ЗУ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби та деяких інших осіб".

Для розуміння того, як вираховуються аліменти з пенсії військовослужбовця, потрібно спочатку розібратися у процедурі нарахування цих виплат та їх особливостях. Виплати обчислюються у % відповідно до розміру отриманого грошового забезпечення, до якого входять:

  • оклади із зайнятої посади;
  • виплати за спеціальним званням;
  • надбавки за вислугу років;
  • премії, доплати та інші додаткові доходи у розмірах, встановлених чинним законодавством.

Крім того, військові мають право на достроковий відхід на пенсію, що також прямо впливає на розміри та виплату матеріального забезпечення. У кадрових службовців є можливість вирушити на пенсію за вислугу років. Це можливо навіть у 45 років, а конкретні умови залежать від кількості стажу. Також можливість дострокового відходу на пенсію мають і учасники бойових дій. Так, для чоловіків встановлено вік 55 років, для жінок – 50 років. Однак при цьому потрібно мати не менше 25 років страхового стажу для чоловіків, і 20 – для жінок. Розмір пенсій обчислюється відповідно до отриманої заробітної плати та загальної кількості років стажу, як і за звичайними пенсіями за віком.

Загальний розмір пенсії для учасників бойових дій має бути не менше ніж 210% встановленого рівня прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. З 1 грудня 2022 року сума таких виплат складає 4395 грн. Важливо відзначити, що статусу УБД з минулого року набули і службовці територіальної оборони. Аліменти з пенсії учасника бойових дій розраховуються на загальних умовах, як і за будь-якими іншими доходами, згідно з чинним законодавством.

З яких видів військових пенсій можливе відрахування аліментів

Військовослужбовцям можуть налічуватися кілька видів пенсійного забезпечення, серед яких:

  • пенсія за вислугу років;
  • виплати за інвалідністю;
  • пенсія за втрату годувальника.

У звичайних умовах кожен військовий може розраховувати на виплати за вислугу років. Сума визначається у % відповідно до рівня грошового забезпечення, яке виходило за час служби, а також стажу роботи. Якщо особа прослужила менше 20 років, то може бути призначена сума не більше 50% від минулої зарплати. У разі виходу на пенсію за станом здоров'я є можливість отримувати 55% від доходу.

Якщо військовослужбовець продовжує свою роботу навіть після досягнення ним пенсійного віку, то за кожен додатковий рік він отримує надбавку у розмірі 3%. Ця умова поширюється на тих, хто має загальний стаж понад 20 років. Аліменти з пенсії ветерана бойових дій розраховуються з того моменту, як платника було звільнено зі служби, і почали нараховуватися безпосередні виплати.

Пенсія з інвалідності виплачується відповідно до групи, до якої особа належить за станом здоров'я. Так, для 1 групи виплати становлять 100% доходів, для 2 – 80%, а 3 – 60%. Жодних винятків, щодо нарахування пенсійного забезпечення або сплати аліментів для таких осіб не визначено законодавством. З 1 жовтня 2022 р. було підвищено розміри мінімальної пенсії по інвалідності внаслідок війни, залежно від посади та військового звання, а також безпосередньої групи інвалідності.

Можливість отримання виплат за втрату годувальника

Такі виплати стали особливо актуальними у воєнний час. Цей вид пенсійного забезпечення можуть отримувати члени сімей, у яких зникли безвісти або загинули військовослужбовці за умови, що це сталося під час проходження служби, або протягом трьох місяців після звільнення від неї. Важливо, що таку допомогу можуть отримати особи, які є непрацездатними.

Виплати розраховуються із доходів військового, який зник або загинув. Сума такої пенсії не може бути меншою за 40% від зарплати, або відповідно 30% у разі, якщо військовий загинув у ході виконання службових завдань.

Сума максимальної пенсії військовослужбовців не може перевищувати 20 930 грн., якщо інше не передбачено додатковим судовим рішенням. Такий розмір стосується всіх різновидів пенсій та чітко встановлений законодавством. Відповідно, аліменти з пенсії військовослужбовця можна отримати у загальному порядку, як і у разі стягнення з інших видів доходів, якщо суд не визначить інших істотних умов.

Поділитися:

Обговорення