aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Аліменти з військовослужбовців (мобілізованих) у 2023 році в Україні

Аліменти з військовослужбовців в Україні у 2023 році

Велика кількість чоловіків, які є громадянами України, на період воєнного стану пішли захищати нашу державу, і вступили до лав ЗСУ чи інших військових формувань. Із цього виникає актуальне питання, як пов'язані аліменти та мобілізація, та як регулюються виплати на дітей для таких осіб. Відразу важливо зазначити, що військова служба не звільняє особу від відповідальності щодо матеріального забезпечення дітей, і це прямо зазначено у законодавстві.

Аліменти з військовослужбовців (мобілізованих) у 2023 році в Україні

Зв'язок аліментів та мобілізації: що змінилося

У 2022 році відбулися певні зміни у системі виплат із доходів військовослужбовців. Якщо до цього, аліменти у мобілізованих стягувалися лише за основною заробітною платою, то тепер ситуація дещо інша. Отже, згідно з Постановою Кабміну від 11 листопада 2022 року №1263, сума виплат з військових обчислюється з:

  • всіх видів грошового забезпечення, що здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України на підставі ЗУ "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей";
  • інших виплат, встановлених законодавством, у тому числі додаткових винагород, що виплачуються на період воєнного стану, за винятком нерегулярних чи одноразових грошових надходжень.

До грошового забезпечення військових можна віднести: оклад за призначеною у штаті посадою, за спеціальні та військові звання, надбавки за рівень та умови служби, за вислугу років тощо. Не входять до списку виплат, з яких можуть списуватись аліменти, одноразові надходження коштів, допомога на оздоровлення, компенсації, премії, виплата при звільненні з військової служби тощо. Повний перелік усіх виплат мобілізованим чітко прописаний у законодавстві.

Важливо зазначити, що розмір аліментів із військовослужбовців в Україні та регулярних відрахувань із доходів зазначених осіб безпосередньо залежить від судового рішення, яке регулює питання стягнення виплат на дітей. При розгляді справи повинні враховуватися всі істотні обставини, які можуть так чи інакше вплинути зміну розміру матеріального забезпечення.

Як відбувається розрахунок суми аліментів для військових

Як було зазначено, надходження за аліментами від мобілізованих здійснюються за всіма видами доходів, у тому числі додатковими винагородами, що виплачуються на період воєнного стану. Що мається на увазі під цими винагородами? Ці виплати передбачені Постановою Кабміну від 28 лютого 2022 р. №168, і до них належать такі суми:

  • виплата у розмірі до 30 тис. грн., у розрахунку на місяць, у тому числі працівникам строкової служби;
  • виплата у розмірі 100 тис. грн для військовослужбовців, які беруть участь в активних бойових діях, пропорційно до часу безпосередньої участі.

У разі, якщо у військовослужбовця 2, 3 і більше дітей, яким він зобов'язаний сплачувати аліменти, сума стягнення буде поділена пропорційно між усіма дітьми. Це можливо лише за відсутності заборгованості з виплат. Якщо ж стягується сума на 3 і більше дітей та є певний борг, для забезпечення поточних платежів виконавцем буде винесено умову виплати аліментів у мобілізованих у розмірі 50% від усіх видів заробітку боржника.

Можливість примусового стягнення аліментів із військовослужбовців

Навіть якщо особа, яка має сплачувати аліменти, потрапляє під мобілізацію, це не звільняє її від обов'язку утримання дитини, ні від можливих наслідків ухилення від виплат. Якщо нарахування аліментів добровільно не провадиться, можливе стягнення у межах виконавчого провадження у примусовому порядку. У такому разі на виконавця покладається обов'язок знайти всі джерела доходів боржника, на які можуть поширюватися стягнення відповідно до ЗУ "Про виконавче провадження".

Також важливо знати, що позивач може самостійно повідомити суд про мобілізацію платника аліментів у письмовій формі. При цьому потрібен номер військової частини, до якої було направлено особу. Якщо ж такими даними стягувач виплат не володіє, або виконавець рішення не може визначити місце служби платника, мають бути надіслані відповідні документи до Міністерства оборони України. Звідти всі дані передадуть безпосередньо бухгалтерії військової частини для стягнення аліментів від мобілізованих.

Можна зробити логічний висновок, що військовослужбовці не мають жодних привілеїв у питанні виплат на утримання дітей і повинні виконувати свої обов'язки нарівні з іншими громадянами. Виплати можуть здійснюватися як добровільно, так і в примусовому порядку через суд та стягнення шляхом звернення до відповідних органів конкретної військової частини.

Поділитися:

Обговорення