aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Подати на аліменти, якщо не розписані

Як подати на аліменти, якщо ви не розписані

Не завжди пари вирішують узаконити відносини, воліючи не ускладнювати життя штампом у паспорті та бюрократичними нюансами. Однак такі ситуації загрожують безліччю неприємних наслідків. Наприклад, якщо в цивільному шлюбі народжується дитина, її права анітрохи не відрізняються від прав дітей, які виникли у законному шлюбі. Коли пара не змогла знайти балансу і вирішила розлучитися, постає питання: як саме стягнути аліменти з колишнього коханого? Сімейний адвокат надасть вичерпну консультацію та допоможе подати на аліменти, якщо ви не розписані.

Подати на аліменти, якщо не розписані

Аліменти якщо ви не розписані: хто може звернутися до суду із позовною заявою?

Стягнути аліменти в судовому порядку може той, з яким проживає дитина, яка не досягла віку 18 років. Слід зазначити, що можна чекати безпосереднього розриву відносин: подати позов можна навіть проживаючи разом із громадянським чоловіком. У такому разі необхідно довести, що другий батько ніяк не бере участі у забезпеченні гідного життя дитини, а всі фінансові витрати лежать на плечах матері.

Підтвердження батьківства здійснюється:

  • за домовленістю сторін (угода матері та батька);
  • у судовому порядку зі слів матері.

Перший варіант дозволяє відразу ж подавати до судової інстанції для стягнення аліментів. Друга ситуація дещо складніша, тому що для початку потрібно звернутися із заявою про визнання батьківства. Лише після цього можна подавати позов на стягнення фінансових виплат для утримання дитини.

Як подати на аліменти, якщо не розписані?

Щоб подати на аліменти, якщо ви не розписані, але громадянський чоловік вказаний у свідоцтві про народження як батько, потрібно:

  1. Скласти відповідно до вимог ЦК України позовну заяву до суду.
  2. Зібрати пакет необхідних документів: ксерокопія паспорта, ідентифікаційного коду стягувача та платника, копія свідоцтва про народження дитини, довідка про місце проживання спадкоємця, виписки, довідки та чеки, які можуть суттєво вплинути на рішення суду та визначення інстанцією розміру виплат.

Документацію можна принести до суду особисто, або ж надіслати рекомендованим листом.

Аліменти, якщо не розписані: чи може мати дитини стягнути кошти на свій утримання?

Відповідно до СК України громадянське подружжя, яке стало недієздатним протягом спільного життя, може стягнути аліменти. Процедура передбачає подання позовної заяви до судової інстанції. Щоб суд розглянув позов, необхідно подати докази спільного проживання. Верховним Судом зазначено факти, які не є достатньо переконливим підтвердженням цивільного шлюбу:

  • спільний відпочинок;
  • транзакції між рахунками один одного;
  • перебування на урочистих заходах удвох.

Також слід зазначити, що довести факт спільного проживання абсолютно неможливо, якщо чоловік чи жінка перебувають в офіційному шлюбі з іншою людиною. Дізнатись докладніше як подати на аліменти, якщо не розписані, ви можете у сімейного адвоката. Кваліфікований спеціаліст проведе докладну консультацію, допоможе скласти позовну заяву до суду, а також зібрати пакет необхідних документів. Звернувшись до фахівця, можна бути впевненим у правильності дотримання процедури та позитивному рішенні суду на стягнення аліментів навіть не перебуваючи у законному шлюбі.

Поділитися:

Обговорення