aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Документи на аліменти 2022-2023 Україна

Які документи потрібні для стягнення аліментів?

Відповідно до чинного законодавства України, батько та мати зобов'язуються забезпечити гідні умови життя для дитини до досягнення нею віку 18 років. У разі розірвання парою подружніх відносин батько, який проживає окремо від неповнолітнього, повинен виплачувати аліменти для його утримання. Тоді перед батьком, який проживає з дитиною, виникає питання, які документи потрібні на аліменти? Докладніше про повний пакет необхідної документації, ви можете дізнатися з цієї статті.

Документи на аліменти 2022-2023 Україна

Основні різновиди аліментів

Сімейним Кодексом України передбачено такі види виплат на утримання:

  1. Аліменти на дітей віком до 18 років.
  2. Аліменти вагітній дружині.
  3. Аліменти чоловікові, який містить дитину віком до 3 років.
  4. Аліменти повнолітній дитині віком до 23 років, яка навчається у ВНЗ.
  5. Аліменти дитині з інвалідністю.
  6. Аліменти на утримання недієздатної дружини, брата, сестри, матері чи батька, якщо непрацездатність настала не внаслідок зловживання алкоголем чи наркотичних речовин, неправомірних дій.

Ці варіанти виплат можуть стягуватися незалежно один від одного. Аліменти можуть виплачуватись як добровільно, так і за рішенням суду за наявності відповідного документа.

Документи для подання на аліменти

Мати чи батько, з якою живе дитина, має право стягнути виплат утримання загального спадкоємця. Вам знадобляться такі документи на аліменти:

  • паспорт та ідентифікаційний код позивача;
  • свідоцтво про народження малюка;
  • за наявності свідоцтва про розірвання шлюбу;
  • довідка, яка підтверджує проживання дитини з позивачем.

Також слід зазначити ВПО, яким потрібно надати відповідну довідку судової інстанції, оскільки особа проживає з дитиною в одному місці, а фактично прописана в іншому місті. Ще один можливий варіант - оформлення акту про спільне проживання з дитиною, яка має бути засвідчена щонайменше двома сусідами.

Документи на аліменти в Україні: подання до суду

До документів для подання на аліменти також належить позовна заява. У позові зазначаються всі вимоги щодо колишнього партнера та сума, яку останній має сплачувати. Весь пакет документів на аліменти подається до судової інстанції за місцем проживання позивача чи відповідача.

Найчастіше судовий збір оплачується платником аліментів. Тривалість розгляду в середньому становить 2-3 місяці в залежності від наявності спірних питань та обтяжливих факторів. У разі неявки відповідача до суду, засідання переноситься на 2 тижні. Після третьої неявки вердикт виноситься судовою інстанцією у заочній формі. Суд бере до уваги не лише потреби позивача, а й можливості відповідача, у тому числі його матеріальний та сімейний стан. Платник має право подати апеляцію протягом 10 днів після ухвалення судом рішення.

Дізнатися, які ще документи на аліменти в Україні можуть знадобитися, ви можете у сімейного адвоката: юрист проведе вичерпну консультацію, допоможе зібрати необхідний пакет документів та повний юридичний супровід та захист інтересів замовника в суді.

Поділитися:

Обговорення