aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Аліменти до розірвання шлюбу в Україні

Як подати на аліменти для дитини до розірвання шлюбу

Відповідно до положень Сімейного кодексу, на батьків покладаються рівноцінні права та обов'язки щодо дитини. Вони повинні забезпечувати дітей усім необхідним для нормального життя, зокрема фінансово, до досягнення ними 18 років. Ця умова справді незалежно від того, в яких саме стосунках перебувають батьки, чи зареєстрований у них шлюб, і чи проживають вони разом. Діти не повинні бути обділені в матеріальному забезпеченні.

Досить часто трапляються випадки, коли батьки з якихось причин не розлучаються офіційно, але вже не проживають разом, або ж не сприймають одне одного як сімейний союз. У такому разі все одно можна подати на аліменти до розірвання шлюбу. Стягнення може здійснюватися добровільно за згодою сторін, якщо оформлено нотаріально засвідчений договір. В інших випадках виплати присуджуються через звернення до суду.

Аліменти до розірвання шлюбу в Україні

Стягнення аліментів на дитину до розлучення батьків

Як зазначалося вище, статус відносин подружжя ніяк не впливає на необхідність сплати грошового забезпечення для дитини. Єдина зміна у разі присудження аліментів до офіційного розірвання шлюбу – інший обсяг пакету документів, які необхідно подати до суду, адже немає відповідного свідоцтва про розірвання сімейних стосунків. У всіх інших аспектах подати на аліменти до розлучення можна за інших умов.

Добровільний варіант стягнення можливий за згодою обох сторін та наявності спеціального договору. Такий спосіб значно простіше і допомагає заощадити багато часу та нервів на вирішенні питання виплат. Документ повинен укладатися на основі домовленостей між обома батьками, і в обов'язковому порядку має бути засвідчений нотаріусом, інакше не матиме юридичної сили. Якщо контракт оформлений з дотриманням усіх вимог законодавства, єдині випадки, коли він може втратити чинність, це:

  • розірвання договору за взаємною згодою сторін;
  • закінчення терміну угоди;
  • смерть одного з подружжя.

Бувають і випадки, коли складання такого договору неможливе, або одна зі сторін ухиляється від виконання своїх обов'язків за утриманням дитини. Тоді питання аліментів до розлучення вирішується виключно шляхом подання позову до суду. Заява подається за місцем фактичного перебування чи постійного проживання позивача. При цьому розмір виплат та особливості їх нарахування залежать від усіх доказів та аргументів, наданих до судового органу, а також:

  • стану фінансового забезпечення та здоров'я обох сторін та власне дитини;
  • наявності у чоловіка інших утриманців;
  • інших істотних обставин, які можуть вплинути на розгляд справи.

Аліменти можуть нараховуватись у фіксованому розмірі, або обчислюватися як % із усіх доходів платника, у тому числі зарплати, пенсії, всіх видів премій, надбавок та додаткових грошових надходжень тощо. На загальних умовах виплати за аліментами з регулярних доходів осіб становлять 25% на одну дитину, 33% на двох і 50% — на трьох і більше дітей, якщо інше не передбачено законом або особливим рішенням суду.

Виплати утримання матері дитини без розірвання шлюбу

Крім аліментів задля забезпечення дитини, сімейне законодавство також передбачає можливість дружини подати позов на отримання грошових коштів у своє утримання. Це можливо за таких умов:

  • Недієздатність матері, неможливість самостійного утримання себе та дитини;
  • Період вагітності, якщо сам факт цього стався до розірвання шлюбу;
  • Декретна відпустка, необхідність утримання дитини віком до 3 років;
  • Наявність у дитини групи інвалідності за станом здоров'я.

Важливо, що виплати на утримання дружини за зазначених умов виключають сплату аліментів до розлучення дитини. Крім того, несплата цього виду грошового забезпечення, призначеного судовим рішенням, також здатна спричинити наслідки для платника.

Зміна розміру аліментів та відповідальність за їх несплату до розлучення

Зменшення або збільшення суми грошової допомоги на дитину можливе за відповідним рішенням суду, якщо настали суттєві обставини для таких змін. Так, зменшити розмір аліментів можна за різкого погіршення стану здоров'я чи матеріального становища платника, а також з інших причин, які чітко встановлені у СКУ. Однак повністю звільнитися від виплат на дитину можна лише у кількох певних випадках, інакше це тягне за собою відповідальність для платника, відповідно до чинного законодавства.

За ухилення від сплати аліментів до боржника застосовують штрафні санкції, певні обмеження і навіть кримінальну відповідальність. Якщо злісно ухилятися від утримання дитини, можна отримати проблеми з виїздом за кордон, використанням зброї та транспортних засобів. В особливих випадках судом призначається до платника домашній арешт, або позбавлення волі на строк до 2 років.

Поділитися:

Обговорення